Klaus Iohannis nu renunță: ”O să merg la ședințele de Guvern”

×
Codul embed a fost copiat

Președintele României Klaus Iohannis a făcut precizări despre conflictul cu Guvernul pe tema amnistiei și grațierii, după ce a discutat cu tinerii câștigători unui concurs de aducație civică.

Șeful statului a precizat că se va duce la ședințele de Guvern, chiar dacă premierul Viorica Dăncilă a transmis public faptul că îl va invita doar dacă va considera că este necesară participarea sa.

Există, însă, și aici este o problemă, acea agendă ocultă a guvernului. Ei îi spun ordinea de zi suplimentară, care este foarte discutabilă. Acea agendă cu siguranță nu respectă rigorile legii, fiindcă nu poți să vii în ședința de Guvern cu un act care nu a fost supus în niciun fel dezbaterii, deci într-o procedură total netrasparentă.” - a spus șeful statului.

Iohannis s-a mai arătat nemulțumit de faptul că Viorica Dăncilă nu vrea să-i trimită ordinea de zi, susținând că aceasta se publice pe internet.

”Deci e clar, Guvernul este obligat să-mi trimită întreaga agendă, mie, președintelui României, nu mă trimite doamna prim-ministru să citesc eu site-ul Guvernului, care site, ce să zic, de multe ori pe site a apărut ceva și în ședința de Guvern s-a cdiscutat altceva.” - a spus președintele.

Citește și
dancila, iohannis
Iohannis îi cere lui Dăncilă să includă subiectul BREXIT în viitoarea ședintă de Guvern

De asemenea, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că PSD, sub conducerea lui Liviu Dragnea, a ajuns "un partid anti-european, anti-justiţie, anti-investiţii, anti-afaceri".

Întrebat de jurnalişti cum comentează declaraţiile făcute de Liviu Dragnea la Consiliul Naţional al PSD, Iohannis a răspuns:

"Acest discurs permite doar concluzii triste, triste mai ales pentru PSD, dar triste şi pentru România. Acest discurs arată clar, răspicat, pe faţă că PSD, sub Dragnea, a ajuns un partid anti-european, anti-justiţie, anti-investiţii, anti-afaceri. Este trist, este foarte trist, fiindcă, pe de altă parte, toate sondajele, toate discuţiile, ne arată că românii sunt proeuropeni, sunt oameni care vor locuri de muncă, românii îşi doresc o justiţie dreaptă, românii îşi doresc foarte mult un stat de drept. Iată că, PSD, sub Dragnea, a ajuns în opoziţie cu românii.

Este un rezultat care trebuie să ne dea foarte mult de gândit şi care cu siguranţă nu numai pe mine m-a întristat. Faptul că România în anul 2018 a ajuns, din nefericire, să discute public dacă să dăm, să nu dăm amnistie şi graţiere pentru politicieni, infractori, corupţi este ceva inimaginabil la 29 de ani după Revoluţie, când la Revoluţie am luptat tocmai pentru drepturile noastre, pentru libertăţile noastre, pentru un stat de drept, pentru o democraţie în stil european, arată că acest partid nu este pe calea pe care şi-o doresc majoritatea românilor pentru România".

Declarațiile au fost transmise LIVE pe www.stirileprotv.ro și pe pagina de Facebook a Știrilor ProTV.

UPDATE ora 18.20 Președintele Klaus Iohannis:

- PSD a ajuns un partid antieuropean, anti justiție, anti afaceri. Este trist, foarte trist, pentru că toate sondajele ne arată că românii sunt pro europeni, românii își doresc un stat de drept. iată că PSD sub Dragnea a ajuns în opoziție cu românii. Este un rezultat care trebuie să ne dea de gândit și care nu numai pe mine m-a întrsitat. Faptul că România a ajuns în 2018 să discute public dacă să dăm sau nu amnistie pentru infractori este inimaginabil, la 29 de ani de la revoluție, când am luptat pentru un stat de drept.

- O să merg (la ședință, n. red.). Doamna prim ministru a avut mesaje de pace, m-a invitat să colaborăm și o să colaborăm. 

- Există un risc real să avem un Brexit fără acord și sute de mii de români rămân cumva cu un statut incert, nu putem să discutăm după sărbătorile de iarnă. Sincer nu cred că mă refuză doamna prim ministru dacă mă duc să discutăm.

- S-au cam grăbit. Una la mână, legislația în vigoare statuează clar că e nevoie de transparență, deci trebuie publicate nu cu 24 de ore, ci cu mult înainte, pentru a fi luat act de ele.

- Există, însă, și aici este o problemă, acea agendă ocultă a guvernului. Ei îi spun ordinea de zi suplimentară, care este foarte discutabilă. Acea agendă cu siguranță nu respectă rigorile legii, fiindcă nu poți să vii în ședința de Guvern cu un act care nu a fost supus în niciun fel dezbaterii, deci într-o procedură total netrasparentă. 

- Deci e clar, Guvernul este obligat să-mi trimită întreaga agendă, mie, președintelui României, nu mă trimite doamna prim-ministru să citesc eu site-ul Guvernului, care site, ce să zic, de multe ori pe site a apărut ceva și în ședința de Guvern s-a cdiscutat altceva.

 - Ultima dată când s-a dat o astfel de ordonanță am avut aproape o revoluție. Asta nu e incitare ce vă spun acum. 

- O să merg la ședințele de Guvern. Probleme vor fi tot timpul de discutat. Nu cred totuși că se va da ordonanța de urgență, chiar cred că mai există oameni responsabili și chiar cred că lucrurile nu vor deraia. Dacă apare o astfel de ordonanță pe amnistie și grațiere ar fi un derapaj groaznic de la democrație. 

ora 17.00 Sinteza declarațiilor șefului statului:

Despre proiectul România educată

- Suntem într-o perioadă în care mulți politicieni pierd contactul cu electoratul.

- Am demarat proiectul România educată, pentru că după părerea mea România are o șansă doar dacă pune accent pe educație. Avem generații tinere care sunt dornice să primească educație foarte bună. Ceea ce lipsește în momentul de față este un concept, care să spună ce vrea România în domeniul educației. Noi continuăm, așa în virtutea inerției.

- Noi vrem să educăm tinerele generații pentru secolul 21, nu pentru secolul 20, care a trecut. 

- Am ajuns în faza în care avem împreună cu toți cei care am lucrat un prim draft, care este încă într-o firmă brută și este în dezbatere publică. Vor mai fi câteva luni în care așteptăm un input, vom avea dezbateri și se va cristaliza un proiect. Sperăm să apară politici în domeniul educației.

- Intenții bune sunt, oameni buni sunt, sunt chiar optimist în această chestiune. Dar n-aș vrea să înțeleagă cineva că în 3 luni vom avea schimbare. Mai bine să avem răbdare decât să schimbăm un lucru greșit. 

- Schimbarea întregului sistem durează destul de mult. Trebuie inclusiv o politică pentru această schimbare. Eu cred că merită. România merită un sistem orientat spre viitor.

- Rămâneți! Este țara noastră, aici trebuie să mișcăm ceva.

Despre stoparea plecării tinerilor în străinătate

- Au fost mulți la studii și în străinătate, dar s-au întors și acasă. Deci opinia mea este foarte clară, se poate pleca pentru studii sau experință, dar viitorul unui tânăr român este în România. Cum va arăta? Eu cred că va arăta bine. Oamenii vor o Românie puternică, prosperă, cu un stat de drept și aceste lucruri sunt posibile.

- Ați observat discuțiile din spațiul public și ați observat că sunt oameni care vor și altceva, dar ei sunt o mică minoritate.

Despre posibilitatea transformării României într-o republică prezidențială

- Arhitectura statului nostru este dată de Constituție, așa a fost gândită.

- Sigur, lumea își pune întrebări, de ce nu am putea să mergem pe aceeași lungime de undă. Prin decalarea alegerilor, alegătorul român preferă un oarecare echilibru, care de multe ori duce la divergențe, așa cum avem acum. 

- Nu sunt dispus să fac compromisuri când vine vorba de justiție sau statul de drept. Aceste lucruri nu sunt dispus să le pun sub semnul întrebării în discuțiile cu politicienii.

- Alegătorul român trebuie să spună care este varianta pe care și-o dorește, iar eu sunt convins că vor alege varianta mea, în mare parte.

- Chiar nu cred că România o să ajungă într-o situație dificilă și de aceea mă suprinde neplăcut cum unii politiceni pun sub semnul întrebării aceste două alianțe. Aceste lucruri, pe de o parte trebuie bine judecate, pe de altă parte trebuie să fim convinși că viitorul nostru aici este în UE și NATO.

Despre diferențele de nivel de trai dintre marile orașe și mediul rural

- Cunosc aceste diferențe de nivel de trai și ele trebuie să fie politici de stat. 

- Am fost de multe ori în Moldova, sunt oameni harnici, dar investitorii de multe ori nu ajung în Moldova, pentru că se ajunge greu. Trebuie să avem grijă să dezvoltăm și infrastructura, iar diferența dintre urban și rural trebuie tratată foarte serios.

Despre protejarea diasporei

- Eu mă număr printre cei care au un discurs frumos pentru cei de afară, eu așa mă consider. Eu cred că românii care pleacă din țară sunt tot ai noștri. Sunt oameni care pleacă acolo pentru că vor să câștige mai bine. Este important să-i ținem aproape de țară.

- Părerea meste că locul vostru este aici. Știu că nu este simplu, cunosc problemele și greutățile. Și eu am fost dascăl. Dar dacă nu ne adunăm și nu facem să meargă lucrurile mai bine nu vine nimeni să le rezolve. 

Cum convinge Klaus Iohannis să fie votat încă o dată

- Dacă pui așa întrebarea știi câte ceva despre politică și ce am făcut. Am reușit să pun România pe harta europeană destul de sus. Acum sunt unii care vor s-o tragă mai jos. Sunt pro dezvoltare, am dovedit în câteva rânduri că știu ce trebuie făcut. Sunt un politican care ascultă ce are alegătorul de spus. Am reușit să opresc câteva prostii care erau pe cale să se întâmple. Cred că lumea a înțeles că sunt realmente un președinte care dorește să dezvolte România.

- Sunt dispus să continui. Este o luptă permanentă, este o luptă care trebuie dusă cu multă răbdare.

Despre posibilitatea declanșării referendumului pe tema justiției

- Da, este în discuție acest referendum, am făcut primii pași acum ceva vreme. i-am rugat pe specialiștii mei să studieze problema, să vedem să fie și eficientă. Toată lumea înțelege că nu vrem să ne jucăm cu referendumul. Chiar dacă toți românii merg și spun că nu vor o relaxare a legislației penale, nu înseambă că asta se și întâmplă. 

- Unii dintre voi poate m-ați urmărit în campania din 2014,când am spus nu alegeți PSD pentru că ei vor vrea amnistie și grațiere pentru ai lor. Vor veni cu o abordare strict populistă, ca să se păstreze pe poziții. Pot fi verificate, în 2014. 

- Totuși, cumva au ajuns la guvernare, pentru că au fost votați. E bine să judecăm cum votăm, dar cel mai bine e să votăm. În 2016 au fost mulți care nu s-au dus la vot și iată catastrofa. Cum să ajugem în 2018 și să discutăm pe față de aministie și grațiere pentru că niște condamnați penali discută de asta.

- Prin faptul că acești oameni au ajuns la putere, în România democrația este în pericol. La referendum vom vedea, dar votul decide. Vă rog să transmiteți asta mai departe. Să meargă oamenii la vot. Dacă oamenii merg la vot, votul va fi echilibrat, dar nu se ajunge la situația total ingrată în care am alunecat acum.

În octombrie, mișcarea civică Inițiativa România și Friedrich Naumann Foundation Southeast Europe au lansat ediția a II-a a proiectului civic ”Once Upon a Time in Romania”, cu două etape de concurs: competiția Civic Avengers și competiția de scurtmetraje anticorupție.

Competiția Civic Avengers a durat 6 săptămâni, participanții având de îndeplinit 6 misiuni diferite.

Timp de 6 săptămâni, cei peste 240 de participanți înscriși în concurs au fost invitați să își antreneze și dezvolte ”puterile cetățenești”, parcurgând 6 misiuni diferite, de complexitate crescândă, totalizând 26 de provocări.

În cele 6 misiuni Civic Avengers, concurenții au avut diferite sarcini, legate de impactul corupției sau de grija pentru mediu.

Cei 10 câștigători ai concursului au vârste cuprinse între 16 și 36 de ani și provin din 8 orașe și sate din România.

Tinerii care se întâlnesc cu președintele României sunt in majoritate (9 din 10) elevi de liceu sau studenți/masteranzi la prima sau a doua facultate. Unii dintre ei deja lucrează în domeniul IT sau turism.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Olăroiu, răsplătit de arabi în mijlocul unui sezon istoric: românul încheie anul cu o veste excelentă
Citește și...
Greblă, despre cererea lui Iohannis: ”Este împotriva prevederilor constituţionale”
Greblă, despre cererea lui Iohannis: ”Este împotriva prevederilor constituţionale”

O solicitare sau o dorinţă a şefului statului de a participa la toate şedinţele Executivului este împotriva prevederilor Legii fundamentale, a declarat secretarul general al Guvernului, Toni Greblă.

Iohannis îi cere lui Dăncilă să includă subiectul BREXIT în viitoarea ședintă de Guvern
Iohannis îi cere lui Dăncilă să includă subiectul BREXIT în viitoarea ședintă de Guvern

Klaus Iohannis, i-a transmis o scrisoare Vioricăi Dăncilă, prin care îi solicită includerea pe ordinea de zi a proximei ședințe de Guvern a subiectului protejării drepturilor și intereselor cetățenilor români aflați în Marea Britanie.

Dăncilă îi răspunde lui Iohannis: Vă voi invita dacă voi considera necesară participarea
Dăncilă îi răspunde lui Iohannis: Vă voi invita dacă voi considera necesară participarea

Premierul Viorica Dăncilă i-a răspuns președintelui Klaus Iohannis printr-o scrisoare deschisă în care îl informează că agenda de lucru a Guvernului este publicată de fiecare dată pe site-ul Executivului.

Băsescu: România va prelua preşedinţia UE cu doi oameni cheie, acuzaţi de înaltă trădare
Băsescu: România va prelua preşedinţia UE cu doi oameni cheie, acuzaţi de înaltă trădare

Fostul preşedinte Traian Băsescu a comentat marţi ipoteza în care, după prim-ministru, confruntat deja cu o plângere penală pentru înaltă trădare, şi şeful statului ar putea avea pe numele său o astfel de cerere în justiţie.

Iohannis, despre acuzația de înaltă trădare a lui Dragnea: ”O fantezie a pesediștilor”
Iohannis, despre acuzația de înaltă trădare a lui Dragnea: ”O fantezie a pesediștilor”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat că depunerea unei plângeri penale împotriva sa pentru înaltă trădare, cerută de preşedintele PSD, Liviu Dragnea, reprezintă "un demers politicianist'', ''o fantezie a pesediştilor, care nu are niciun suport".

Recomandări
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu. Liderul PSD: ”Trăim vremuri complicate”
Președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe Marcel Ciolacu. Liderul PSD: ”Trăim vremuri complicate”

Așa cum era de așteptat, președintele Klaus Iohannis l-a desemnat premier, din nou, pe liderul PSD Marcel Ciolacu, propus de coaliția PSD-PNL-UDMR-minorități.

Cine este Crin Antonescu, susținut la președinție. Discursul din 2012, când a fost președinte interimar în locul lui Băsescu
Cine este Crin Antonescu, susținut la președinție. Discursul din 2012, când a fost președinte interimar în locul lui Băsescu

În perioada 10 iulie 2012–31 august 2012, Crin Antonescu a fost președinte interimar al României, în urma suspendării din funcție a președintelui ales Traian Băsescu de către Parlament.

Surse: Cum va explica guvernul Ciolacu 2 bugetarilor că nu le va mări salariile anul viitor. Fraza oficială pregătită deja
Surse: Cum va explica guvernul Ciolacu 2 bugetarilor că nu le va mări salariile anul viitor. Fraza oficială pregătită deja

Prin măsurile necesare reducerii deficitului bugetar imens, care amenință viitorul întregii economii se numără și înghețarea salariilor bugetarilor, după doi ani de valuri de majorări.