Guvernul a adoptat legea privind desfiinţarea controversatei secții speciale SIIJ
Executivul aprobat legea pentru desfiinţarea Secţiei de Investigare a Infracţiunilor în Justiţiei, a anunţat purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru.
„Cauzele aflate în curs de soluţionare la nivelul Secţiei se transmit pe cale administrativă, în termen de 60 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, parchetelor competente potrivit art. 3, care continuă soluţionarea acestora”, potrivit legii de desfiinţarea a SIIJ, scrie News.ro.
De asemenea, Cauzele soluţionate ale căror dosare se află în arhiva Secţiei se transmit pe cale administrativă în termen de 180 de zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a prezentei legi, prin grija Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, parchetelor competente.
De la data desfiinţării Secţiei, la judecarea cauzelor, precum şi la soluţionarea propunerilor, contestaţiilor, plângerilor sau a oricăror alte cereri formulate în aceste cauze participă procurori din cadrul parchetelor de pe lângă instanţele pe rolul cărora se află acestea.
„Posturile aflate în schema de funcţii şi de personal a Secţiei la data intrării în vigoare a prezentei legi rămân în schema Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi se preiau de către Secţia de urmărire penală şi criminalistică. Începând cu data desfiinţării Secţiei, procurorii din cadrul acesteia, inclusiv cei cu funcţii de conducere, revin la parchetele de unde provin sau la parchetele unde au promovat în condiţiile legii pe perioada desfăşurării activităţii în cadrul Secţiei. De la data revenirii la parchetul de unde provin ori la parchetele unde au promovat în condiţiile legii, procurorii care au activat în cadrul Secţiei îşi redobândesc gradul profesional de execuţie şi salarizarea corespunzătoare acestuia avute anterior sau pe cele dobândite ca urmare a promovării, în condiţiile legii, pe perioada desfăşurării activităţii în cadrul secţiei. Detaşările în curs ale personalului pe celelalte categorii de posturi se menţin în cadrul Secţiei de urmărire penală şi criminalistică a Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, până la împlinirea termenului pentru care acestea au fost dispuse”, mai indică sursa citată.
Nicolae Ciucă: Este un obiectiv din programul de guvernare
Premierul Nicolae Ciucă a declarat în şedinţa de Guvern că desfiinţarea Secţiei pentru Investigarea Infracţiunilor din Justitie (SIIJ) este un obiectiv din programul de guvernare, cât şi un obiectiv în cadrul MCV. Proiectul de lege a fost trimis Parlamentului, după adoptarea de către Executiv.
Declarațiile de presă ale șefului Guvernului au fost transmise LIVE pe www.ȘtirileProTV.ro.
”Este un obiectiv din programul de guvernare, cât și un obiectiv în cadrul mecanismului de Cooperare și Verificare. Aș vrea să mulțumesc tuturor celor care au fost implicați nemijlocit în elaborarea acestui proiect de lege: Ministerului Justiției și, desigur, Consiliului Superior al Magistraturii, pentru că au colaborat și, iată, astăzi putem să analizăm și să aprobăm acest proiect de lege care va fi înaintat Parlamentului.” - a spus premierul Ciucă.
Anterior, surse politice au declarat pentru Știrile Pro TV că liderii coaliției de guvernare PSD-PNL-UDMR au căzut de acord în privința desființării Secției Speciale de investigare a infracțiunilor din justiție, care este o condiție în procesul de aderare a României la Spațiul Schengen.
Desființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție (SIIJ) a fost motiv de ceartă politică încă de pe vremea coaliției de guvernare PNL-USR-UDMR în Guvernul Orban
Uniunea Democrată a Maghiarilor din România nu a fost de acord cu desființarea SIIJ și a pus condiția ca magistrații să nu fie anchetați de DNA, ci de Parchete.
Pe de altă parte, atât raportul MCV, cât și opinia Comisiei de la Veneția și Raportul privind statul de drept al Comisiei Europene susțin desființarea SIIJ.