Iohannis a promulgat bugetul pe 2017, dar a avertizat Guvernul Grindeanu. Ce crede presedintele despre veniturile estimate
Presedintele Klaus Iohannis a promulgat legea bugetului de stat pe 2017. A avertizat insa Guvernul Grindeanu ca va avea mari dificultati sa puna in aplicare acest buget.
Klaus Iohannis l-a numit "hiperoptimist, bazat pe venituri supraapreciate si pe cheltuieli foarte mari".
Pozitia presedintelui Iohannis cu privire la buget, determinata de perspectiva unei rectificari negative in vara, in special in privinta bugetului Apararii - surse
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Pozitia presedintelui Klaus Iohannis cu privire la bugetul pe anul 2017 a fost determinata de perspectiva unei rectificari negative in vara din cauza cifrelor nerealiste, au declarat, pentru News.ro, surse oficiale. Ingrijorarea vizeaza in special bugetul MApN destinat inzestrarii, care ar putea fi diminuat cu aproximativ 3 miliarde de lei.
Sursele citate au explicat ca, in conditiile date este posibila o rectificare negativa in vara, ce ar putea afecta mai multe ministere. Principala problema este insa la Ministerul Apararii Nationale, unde exista angajamente ale Romaniei fata de NATO.
Modul in care este construit bugetul prezinta riscul ca rectificarea negativa sa afecteze fondurile destinate inzestrarii in domeniul Apararii, de unde ar putea fi taiate sume de aproximativ 3 miliarde de lei, fiind posibila depasirea capacitatii de cheltuire. Astfel, banii ar urma sa mearga catre alti ordonatori de credite, potrivit surselor citate. Ingrijorarea este ca fondurile efective destinate MApN vor scadea sub nivelul de 2% din PIB, impus de angajamentele externe ale Romaniei si asumat prin pactul politic pentru Aparare.
O problema separata in bugetul pe 2017 se refera la amendamentul adus legii, prin care s-a incercat, la propunerea USR, eliminarea efectelor OUG 9/2017, care prevedea exceptii de la legea responsabilitatii fiscal-bugetare. Din punct de vedere juridic, acel amendament nu ar fi neaparat suficient pentru anularea efectelor OUG 9, ci ar fi fost necesara o ordonanta de abrogare. Nu in ultimul rand, potrivit surselor citate, sunt semne de intrebare cu privire la fondurile din credite de angajament, cifrele fiind foarte mari si dand impresia unui "buget paralel".
Sinteza declaratiilor presedintelui Klaus Iohannis
- Veniturile la buget sunt supraapreciate. Abordarea superoptimista a bugetului se poate vedea facand o comparatie intre veniturile consolidate de anul trecut si cele de anul acesta.
- Totusi, am decis astazi si am si facut-o deja, am promulgat bugetul, cat si bugetul asigurarilor sociale. Tara are nevoie de buget si Guvernul, care s-a angajat sa execute acest buget, are posibilitatea sa dovedeasca cum va face acest lucru.
- Pentru Guvern am un mesaj simplu. In cursul acestui exercitiu bugetar cer Guvernului 3 lucruri: responsabilitate, responsabilitate si responsabilitate. Va multumesc.
In aceasta perioada, presedintele Klaus Iohannis este asteptat sa dea detalii despre organizarea referendumului national, pe care l-a solicitat Parlamentului, si intrebarea care va fi formulata cu aceasta ocazie.
Presedintele Klaus Iohannis a declansat in 24 ianuarie procedura pentru organizarea referendumului privind justitia si a transmis Parlamentului o scrisoare pe aceasta tema.
Prin acest referendum, seful statului vrea ca "poporul sa-si exprime vointa cu privire la urmatoarea problema de interes national: Continuarea luptei impotriva coruptiei si asigurarea integritatii functiei publice", a anuntat Administratia Prezidentiala.