Klaus Iohannis, dupa intalnirea cu premierul: "Bugetul este unul riscant. Sunt ingrijorat". Reactia lui Liviu Dragnea
"Bugetul pe 2017, este problematic si riscant". Iata declaratia facuta de presedintele Klaus Iohannis, dupa intalnirea de marti cu premierul si ministrul de finante.
Seful statului atrage astfel atentia pentru a doua oara asupra riscului de derapaj bugetar si spune ca se mai gandeste daca il promulga sau il retrimite in Parlament. Replica a venit de la Liviu Dragnea: "daca se mai intarzie mult bugetul pot aparea probleme". Intalnirea de la Cotroceni a durat o jumatate de ora.
Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "Bugetul, la o prima analiza pe care am facut-o, este unul problematic si riscant. Exista riscul real sa se depaseasca deficitul de 3%."
Este pentru a doua oara cand Klaus Iohannis ii cheama la discutii pe premier si pe ministrul de Finante, pe Buget. La prima intalnire, din 11 ianuarie, atat Sorin Grindeanu cat si Viorel Stefan erau zambitori. De data aceasta, insa, mult mai tensionati, oficialii guvernamentali n-au mai schitat niciun suras, nici macar pentru fotografia oficiala. Reactia asteptata de la Guvern a venit pana la urma de la Liviu Dragnea.
Liviu Dragnea: "E dreptul presedintelui sa analizeze, insa se gasesc motive sa se intarzie publiarea bugetului. Aceasta tara are nevoie de buget. Ddaca se gasesc motive poate apar probleme. "
Klaus Iohannis: "Nu putem sa nu vedem ca aici avem de-a face cu o suma extraordinar de mare la asa-numitele credite de angajament - sunt credite de angajament prevazute in suma de 54 de miliarde - care vor apasa asupra bugetelor din anii urmatori. Trebuie sa recunosc ca sunt ingrijorat."
Liderul PSD il contrazice insa pe presedinte.
Liviu Dragnea, presedintele PSD: "Creditele de angajament apasa pe buget in sensul stimularii investitiilor si genereaza si venituri si locuri de munca, este echilibrat si sustenabil."
Este cel mai mare nivel al creditelor de angajament, din istorie. Acestea sunt de fapt imprumuturi la banci sau alte institutii, care se pot esalona pe mai multi ani. Practic ne imprumutam la anii viitori ca sa-l trecem cu bine pe acesta. Daca cele 54 de miliarde ar fi cheltuite integral, teoretic ar impinge deficitul la peste 9,5%, triplu fata de limita asumata de Guvern si impusa de Comisia Europeana.
Plenul reunit al celor doua Camere a adoptat, martea trecuta, proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2017 si proiectul Legii bugetului asigurarilor sociale - impotriva actelor normative votand PNL, USR si PMP.
Luni, presedintele Iohannis i-a transmis premierului Sorin Grindeanu o scrisoare prin care l-a invitat la Palatul Cotroceni pentru o discutie cu privire la Legea bugetului de stat pe anul 2017.
"Am avut aceasta discutie astazi cu prim-ministrul si ministrul Finantelor. Bugetul, la o prima analiza pe care am facut-o, este unul problematic si riscant. Se prevad venituri care, dupa parerea mea, sunt supravevaluate. Pe de alta parte se prevad cheltuieli foarte mari. Exista riscul real sa se depaseasca deficitul de 3 %. Nu putem sa nu vedem ca aici avem de-a face cu o suma extraordinar de mare la asa numitele credite de angajament, sunt credite de angajament prevazute in suma de 45 de miliarde, care vor apasa pe bugetele din anii urmatori.
Toate aceste lucruri le-am transmis Guvernului, care are un punct de vedere propriu, pe care, probabil, il va transmite si in spatiul public. In zilele urmatoare, impreuna cu echipa mea vom aprofunda analiza acestor doua bugete. Sigur, vom avea in vedere si punctele de vedere prezentate astazi de prim-ministru si de ministrul Finantelor, dar in ansamblu trebuie sa recunosc ca sunt ingrijorat." - a spus presedintele Romaniei, dupa intalnirea cu premierul si ministrul de Finante.
Seful statului va trebui sa decida asupra promulgarii celor doua proiecte aprobate de Parlament.
Proiectul Legii bugetului de stat pe 2017 a fost adoptat cu 208 voturi "pentru" si 105 "impotriva", iar proiectul Legii bugetului asigurarilor sociale a fost adoptat cu 208 voturi "pentru", 107 voturi "impotriva" si doua abtineri.
Impotriva proiectelor au votat PNL, USR si PMP.
Bugetul pe 2017 a fost adoptat in timp record, dupa doar 13 ore de dezbateri in plen, impartite in doua zile.
Votul a fost dat in prezenta premierului Sorin Grindeanu.
"Multumesc Parlamentului ca a adoptat in regim de urgenta bugetul pe anul 2017. Avem nevoie de acest buget cu totii. Era nevoie sa fie poate votat mai de demult daca lucrurile s-ar fi desfasurat intr-un calendar normal, si asta era bine pentru Romania. As vrea sa transmit un mesaj de stabilitate pentru investitori si sa reconfirm determinarea Guvernului de a sprijini mediul de afaceri", a afirmat premierul Sorin Grindeanu, dupa vot.
Sursa: Pro TV
Etichete: sorin grindeanu, discutii, scrisoare, legea bugetului de stat, viorel stefan,
Dată publicare:
14-02-2017 07:36