Legea bugetului pe 2017 a fost votata in Parlament. Reactia analistilor economici: E un miracol daca va fi realizat
Legea bugetului pentru acest an a fost votata marti in Parlament, cu o larga majoritate si fara modificari.
Cand vine vorba insa despre sansele ca bugetul sa fie realizat efectiv, analistii economici vorbesc despre miracole, iar guvernatorul BNR il catalogheaza drept ambitios si optimist. Nimeni nu se indoieste de cheltuieli, problema este ca veniturile se bazeaza pe estimari greu de indeplinit.
Bugetul pentru 2017 a fost votat in regim de urgenta cu 208 voturi pentru si 105 impotriva.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Sorin Grindeanu, premierul Romaniei: "Ne incadram asa cum am spus si ieri intr-un deficit de sub 3 la suta. Am reusit pentru prima data sa alocam 2 la suta din PIB pentru Armata."
Bugetul a fost intocmit pe baza unei cresteri economice de 5,2 la suta in acest an, mult peste estimarile institutiilor internationale care nu ajung nici la 4 la suta.
Aurelian Dochia: "Intregul buget este bazat pe niste premise extrem, extrem de optimiste. Cam toate organismele internationale dau Romaniei o sansa de crestere foarte buna, una dintre cele mai mari din Europa si din lume, dar nu peste 5 la suta."
Mugur Isarescu: "Cred ca acest buget este unul ambitios mai ales pe partea de venituri, pe partea de cheltuieli. Cred ca bugetul as spune, sa folosesc alt epitet, este mai degraba optimist."
Guvernul mizeaza pe o crestere a veniturilor statului cu peste 30 de miliarde de lei, adica cu aproape 14 la suta .
Dragos Cabat: "Incasarile bugetare ar trebui sa depaseasca ca si procent tot ce s-a intamplat pana acum in ultimii 20 de ani si sunt putine sanse ca exact guvernul acesta sa fie cel mai competent dintre toate guvernele, istoric vorbind."
O mare parte din veniturile bugetului se bazeaza pe o triplare a incasarilor de fonduri europene, de la nici 7 miliarde la peste 22 de miliarde de lei.
Aurelian Dochia: "Al treilea aspect pe care as putea sa spun ca este extrem, extrem de optimist, este cel privind fondurile europene, care se presupune ca vor creste exploziv. Nu stiu care este baza si nu stiu cum ar putea sa fie explicata o asemenea crestere."
Cheltuilile de investitii sunt prevazute sa creasca cu 10 miliarde de lei fata de anul trecut. Putin probabil, spun analistii, daca veniturile nu vor creste suficient.
Aurelian Dochia: "In conditiile in care toate aceste surse de crestere sunt realizate, ceea ce se apropie cumva de miracol, bugetul ar fi in regula, daca insa nu sunt indeplinite, ca intotdeauna sunt sacrificate cheltuielile de investitii."
De exemplu, investitiile programate in autostrazi si cai ferate sunt de 13.7 miliarde de lei, cu 60 la suta mai mari fata de 2016. Cresterea se bazeaza insa in mare parte pe cheltuieli din fonduri europene aproape de trei ori mai mari ca anul trecut - de la 2,9 la 8,3 miliarde de lei.