Iohannis, de acord doar parţial cu remanierea. Olguţa Vasilescu şi Ilan Laufer, respinşi ca "nepotriviţi"
Mutare surpriză a preşedintelui Klaus Iohannis după remanierea guvernului. Şeful statului a acceptat marți doar 6 dintre noii miniştri, propuşi de PSD.
A refuzat însă revocarea celor care se ocupa de Transporturi şi Dezvoltare. În felul acesta, a lăsat-o pe dinafară pe Olguța Vasilescu. Practic i-a acceptat acesteia plecarea de la ministerul Muncii, dar nu a fost de acord cu numirea ei la Transporturi. Social-democraţii s-au reunit de urgenţă. Deja au lansat mai multe scenarii, inclusiv să-l reclame pe Klaus Iohannis la Curtea Constituţională.
Klaus Iohannis, preşedintele României: "Am primit o propunere de remaniere a Guvernului. Această remaniere, după părerea mea, este o soluție slabă. Sunt în continuare de părere că soluția corectă pentru România ar fi fost, și este în continuare, soluția înlocuirii acestui Guvern, care a creat foarte multe probleme României."
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
După ce a criticat din nou Executivul, şeful statului a anunţat că este de acord dar doar parţial cu remanierea, adică a semnat revocarea a 6 din cei 8 miniştri. În premieră, preşedintele a refuzat să accepte demiterea a doi miniştri - vicepremierul Paul Stănescu şef la ministerul dezvoltării şi Lucian Sova, de la Transporturi. Pe primul dintre ei Liviu Dragnea îl dorea plecat după ce i-a contestat autoritatea în partid.
În acelaşi timp Klaus Johannis a refuzat sec numirea lui Ilan Laufer şi a Olguței Vasilescu propuşi să îi înlocuiască pe cei doi.
Klaus Iohannis, preşedintele României: "Celelalte două propuneri le consider nepotrivite și vor fi refuzate."
Decizia preşedintelui a lăsat-o în afara guvernului pe şefa de la muncă. Lia Olguta Vasilescu s-a văzut înlocuită cu deputatul Marius BudAi la şefia ministerului muncii, dar Iohannis nu a semnat şi decretul prin care ar fi devenit şefa la Transporturi, aşa cum îşi dorea. Social democraţii s-au reunit în şedinţa de urgenţă la partid şi au venit cu alte propuneri pentru Transporturi şi Dezvoltare.
Iniţial, nu au exclus să reclame din nou la Curtea Constituţională un conflict între Parlament şi şeful statului.
Eugen Nicolicea, deputat PSD: ”Întotdeauna se pot face noi propuneri, rămâne să vedem dacă acceptăm ac lucru şi nu sesizam pt un conflict juridic de natura constituţională."
Potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale, şeful statului poate respinge doar o dată numirea unui ministru pentru un anumit portofoliu. Dar legea nu îi împiedică pe social-democraţi să propună acelaşi nume, pentru alte posturi.
Ceilalţi şase miniştri pentru care Iohannis a semnat decretul de investire în funcţie au şi depus jurământul şi urmează să se instaleze în funcţii.
Miniștrii aprobați de președintele Iohannis
De asemenea, şeful statului a precizat că a aprobat remanierea guvernamentală, prezentând lista miniştrilor pentru care a semnat decretul de numire în funcţie, din care lipsesc propunerile de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Ministerul Transporturilor, în speţă Ilan Laufer şi Lia Olguţa Vasilescu:
* Gabriel Leş - ministru al Apărării Naţionale
* Marius Budăi - ministru al Muncii şi Justiţiei Sociale
* Niculae Bădălău - ministru al Economiei
* Daniel Breaz - ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale
* Alexandru Petrescu - ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale
* Constantin-Bogdan Matei - ministru al Tineretului şi Sportului.
Principalele declaraţii:
- Am primit o propunere de remaniere a Guvernului. Aceasta remaniere, dupa parerea mea, este o solutie slaba
- Sunt in continuare de parere ca solutia corecta pentru Romania ar fi fost inlocuirea acestui Guvern, care a creat foarte multe probleme Romaniei
- Sunt de acord sa se faca o remaniere, insa trebuie sa se tina cont de cateva lucruri In primul rand este nevoie sa ne amintim ca ne aflam in fata unei provocari grele, presedintia Consiliului UE poate sa duca la un succes al Romaniei doar in masura in care ministerele isi fac treaba, iar abordarea Romaniei este una coerenta
- Concluzie, este nevoie de ministri care performeaza foarte bine
- Al doilea lucru de care trebuie sa tinem cont este ca mai avem foarte foarte putin timp. Deci trebuie sa actionam repede
- Avand in vedera aceste lucruri am emis decretul de remaniere tinand cont de propunerile formulate. Asadar se revoca din functia de mebru al guvernului ministrii Andrusca, Bran, etc, se ia act de demisia ministrului Fifor si se numesc in functie urmatorii: domul Badalau, domnul Breaz, domnul Petrescu, domnul Matei
- Celelalte doua propuneri le consider nepotrivite si vor fi refuzate
- Depunerea juramntului va avea loc azi la 15.30
Social-democraţii au votat luni mult aşteptata remaniere a guvernului Dăncilă. Opt dintre miniştri sunt înlocuiţi, iar lista a fost deschisă de unul dintre cei mai duri contestatari ai lui Liviu Dragnea. Este vorba despre Paul Stănescu.
Pe de altă parte, 3 dintre demnitarii care se vor instala în Guvern au mai fost la Palatul Victoria, în perioada lui Sorin Grindeanu.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Sursa: Pro TV
Etichete: klaus iohannis, guvern, PSD, Liviu Dragnea, ministri, viorica dancila, remaniere,
Dată publicare:
20-11-2018 12:06