Iohannis, de acord doar parţial cu remanierea. Olguţa Vasilescu şi Ilan Laufer, respinşi ca "nepotriviţi"

×
Codul embed a fost copiat

Mutare surpriză a preşedintelui Klaus Iohannis după remanierea guvernului. Şeful statului a acceptat marți doar 6 dintre noii miniştri, propuşi de PSD.

A refuzat însă revocarea celor care se ocupa de Transporturi şi Dezvoltare. În felul acesta, a lăsat-o pe dinafară pe Olguța Vasilescu. Practic i-a acceptat acesteia plecarea de la ministerul Muncii, dar nu a fost de acord cu numirea ei la Transporturi. Social-democraţii s-au reunit de urgenţă. Deja au lansat mai multe scenarii, inclusiv să-l reclame pe Klaus Iohannis la Curtea Constituţională.

Klaus Iohannis, preşedintele României: "Am primit o propunere de remaniere a Guvernului. Această remaniere, după părerea mea, este o soluție slabă. Sunt în continuare de părere că soluția corectă pentru România ar fi fost, și este în continuare, soluția înlocuirii acestui Guvern, care a creat foarte multe probleme României."

După ce a criticat din nou Executivul, şeful statului a anunţat că este de acord dar doar parţial cu remanierea, adică a semnat revocarea a 6 din cei 8 miniştri. În premieră, preşedintele a refuzat să accepte demiterea a doi miniştri - vicepremierul Paul Stănescu şef la ministerul dezvoltării şi Lucian Sova, de la Transporturi. Pe primul dintre ei Liviu Dragnea îl dorea plecat după ce i-a contestat autoritatea în partid.

În acelaşi timp Klaus Johannis a refuzat sec numirea lui Ilan Laufer şi a Olguței Vasilescu propuşi să îi înlocuiască pe cei doi.

Citește și
dancila dragnea
Dăncilă și Dragnea anunță 8 miniștri schimbați. Paul Stănescu pleacă de la Dezvoltare, Olguța Vasilescu preia Transporturile
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Klaus Iohannis, preşedintele României: "Celelalte două propuneri le consider nepotrivite și vor fi refuzate."

Decizia preşedintelui a lăsat-o în afara guvernului pe şefa de la muncă. Lia Olguta Vasilescu s-a văzut înlocuită cu deputatul Marius BudAi la şefia ministerului muncii, dar Iohannis nu a semnat şi decretul prin care ar fi devenit şefa la Transporturi, aşa cum îşi dorea. Social democraţii s-au reunit în şedinţa de urgenţă la partid şi au venit cu alte propuneri pentru Transporturi şi Dezvoltare.

Iniţial, nu au exclus să reclame din nou la Curtea Constituţională un conflict între Parlament şi şeful statului.

Eugen Nicolicea, deputat PSD: ”Întotdeauna se pot face noi propuneri, rămâne să vedem dacă acceptăm ac lucru şi nu sesizam pt un conflict juridic de natura constituţională."

Potrivit unei decizii a Curţii Constituţionale, şeful statului poate respinge doar o dată numirea unui ministru pentru un anumit portofoliu. Dar legea nu îi împiedică pe social-democraţi să propună acelaşi nume, pentru alte posturi.

Ceilalţi şase miniştri pentru care Iohannis a semnat decretul de investire în funcţie au şi depus jurământul şi urmează să se instaleze în funcţii.

 Miniștrii aprobați de președintele Iohannis

De asemenea, şeful statului a precizat că a aprobat remanierea guvernamentală, prezentând lista miniştrilor pentru care a semnat decretul de numire în funcţie, din care lipsesc propunerile de la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice şi Ministerul Transporturilor, în speţă Ilan Laufer şi Lia Olguţa Vasilescu:

* Gabriel Leş - ministru al Apărării Naţionale

* Marius Budăi - ministru al Muncii şi Justiţiei Sociale

* Niculae Bădălău - ministru al Economiei

* Daniel Breaz - ministru al Culturii şi Identităţii Naţionale

* Alexandru Petrescu - ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale

* Constantin-Bogdan Matei - ministru al Tineretului şi Sportului.

Principalele declaraţii:

- Am primit o propunere de remaniere a Guvernului. Aceasta remaniere, dupa parerea mea, este o solutie slaba

- Sunt in continuare de parere ca solutia corecta pentru Romania ar fi fost inlocuirea acestui Guvern, care a creat foarte multe probleme Romaniei

- Sunt de acord sa se faca o remaniere, insa trebuie sa se tina cont de cateva lucruri In primul rand este nevoie sa ne amintim ca ne aflam in fata unei provocari grele, presedintia Consiliului UE poate sa duca la un succes al Romaniei doar in masura in care ministerele isi fac treaba, iar abordarea Romaniei este una coerenta

- Concluzie, este nevoie de ministri care performeaza foarte bine

- Al doilea lucru de care trebuie sa tinem cont este ca mai avem foarte foarte putin timp. Deci trebuie sa actionam repede

- Avand in vedera aceste lucruri am emis decretul  de remaniere tinand cont de propunerile formulate. Asadar se revoca din functia de mebru al guvernului ministrii Andrusca, Bran, etc, se ia act de demisia ministrului Fifor si se numesc in functie urmatorii: domul Badalau, domnul Breaz, domnul Petrescu, domnul Matei

- Celelalte doua propuneri le consider nepotrivite si vor fi refuzate

- Depunerea juramntului va avea loc azi la 15.30

Social-democraţii au votat luni mult aşteptata remaniere a guvernului Dăncilă. Opt dintre miniştri sunt înlocuiţi, iar lista a fost deschisă de unul dintre cei mai duri contestatari ai lui Liviu Dragnea. Este vorba despre Paul Stănescu.

Pe de altă parte, 3 dintre demnitarii care se vor instala în Guvern au mai fost la Palatul Victoria, în perioada lui Sorin Grindeanu.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Ludovic Orban:
Ludovic Orban: "Papagalul zilei este Fifor. Dragnea e ca la vânătoare”

Mihai Fifor este "papagalul zilei" deoarece, după ce a demisionat din funcţia de ministru al Apărării, a acceptat să fie propus preşedinte interimar al Consiliului Naţional al PSD, a afirmat luni seara preşedintele PNL, Ludovic Orban, relatează Agerpres.

Dăncilă și Dragnea anunță 8 miniștri schimbați. Paul Stănescu pleacă de la Dezvoltare, Olguța Vasilescu preia Transporturile
Dăncilă și Dragnea anunță 8 miniștri schimbați. Paul Stănescu pleacă de la Dezvoltare, Olguța Vasilescu preia Transporturile

Social-democraţii au votat luni mult aşteptata remaniere a guvernului Dăncilă. Opt dintre miniştri sunt înlocuiţi, iar lista a fost deschisă de unul dintre cei mai duri contestatari ai lui Liviu Dragnea.

Mihai Fifor a anunțat că şi-a depus demisia din funcţia de ministru al Apărării
Mihai Fifor a anunțat că şi-a depus demisia din funcţia de ministru al Apărării

Mihai Fifor a anunţat că şi-a depus demisia din funcţia de ministru al Apărării, susţinând că vrea să întărească echipa PSD, pentru a pregăti următoarele alegeri.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.