Liderii coalitiei au semnat protocolul pentru tratatul de guvernanta in UE. Ce spune Ion Iliescu
Liderilor coalitiei guvernamentale au semnat la Palatul Parlamentului un protocolul privind ratificarea tratatului de guvernanta in cadrul UE. In replica, Ion Iliescu este de parere ca acest tratat ar fi trebuit mai intai analizat.
Protocolul politic privind semnarea si ratificarea de catre Romania a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea si guvernanta in cadrul Uniunii Economice si Monetare a fost semnat de presedintele PDL Emil Boc, presedintele UDMR Kelemen Hunor, presedintele UNPR Gabriel Oprea si liderul grupului parlamentar al minoritatilor nationale Varujan Pambuccian.
La eveniment au fost prezenti premierul Mihai Razvan Ungureanu si lideri ai partidelor din arcul guvernamental.
"In primul rand, am semnat acest protocol pentru ca el asigura sanatatea bugetului tarii si consolideaza stabilitatea si cresterea economica. in al doilea rand, acest tratat continua politica fiscal bugetara din ultimii trei ani si consolideaza drumul bun economic pe care se afla Romania", a declarat Emil Boc, dupa ce presedintii partidelelor din coalitia de guvernare au semnat, in prezenta primului ministru, acest protocol.
Boc a spus ca Romania indeplinea inainte de semnarea protocolului aproape toate criteriile din acest tratat si prin semnarea lui se consolideaza credibilitatea si prestigiul Romaniei in UE. El a adaugat ca, daca va ratifica acest tratat, Romania va fi la aceeasi masa de decizie cu celelalte tari europene. "Este un tratat impotriva populismului, pune Romania la adapost de raul pe care-l poate face populismul. Prin semnarea acestui tratat, populismul este tinut in istorie", a adaugat liderul PDL.El a mai spus ca protocolul este deschis spre semnare si opozitiei, aratand ca exista loc pe protocol pentru semnaturile partidelor de opozitie. Emil Boc a adaugat ca este o mana intinsa adresata opozitiei de a face parte din acest demers in intersul tarii. "Cel mai important gest de responsabilitate politica din ultimii 20 de ani este ca intreaga clasa politica sa sustina ratificarea acestui tratat", a spus Boc.
Cum comenteaza Ion Iliescu
"Noi (USL- n.r.) nu avem rezerve si atitudini negative, dar vrem sa il intelegem mai bine, sa il analizam si sa il descifram", a adaugat el.
Intrebat de ce crede ca guvernul se grabeste sa semneze Tratatul, Ion Iliescu a raspuns: "Nu imi explic, nu inteleg aceasta graba, cand in Europa toata lumea sta si analizeaza. Nu suntem grabiti sa il semnam acum, pentru ca oricum suntem in afara zonei euro. Nu stiu de ce se grabeste domnul Basescu, eu nu stiu ce cunostinte are el si cata economie intelege el si ce pricepe din toate acestea. De ce impinge de la spate o tara sa se angreneze intr-o aventura. Chiar si cand ai constiinta ca mergi la taiere, macar sa stii si sa intelegi. Nu imi explic, este o aventura la care se angreneaza niste oameni fara sa priceapa".
Presedintele de onoare al PSD a afirmat ca, inainte ca Guvernul sa semneze Tratatul, ar fi trebuit sa organizeze dezbateri legate de consecintele aderarii la Tratat, dar si despre eventuale politici in interiorul UE pentru reducerea decalajelor intre statele membre. Iliescu a evitat sa se pronunte asupra unor eventuale riscuri pe care le-ar avea pentru Romania semnarea Tratatului.
El a mai spus ca, desi Romania sta bine in ceea ce priveste principalii indicatori ai Tratatului, deficitul structural si datoria externa, ar trebui ca guvernantii sa initieze politici pentru majorarea salariului minim, cresterea puterii de cumparare a populatiei si refacerea locurilor de munca.
Coalitia vrea sa adopte tratatul prin procedura parlamentara si nu prin modificarea Constitutiei
Coalitia de guvernare a convenit, marti, sa adopte tratatul de guvernanta fiscala agreat la nivel european prin procedura parlamentara, urmand ca un proiect de lege in acest sens sa fie elaborat in perioada urmatoare, potrivit unor surse din coalitia guvernamentala.
Sursele citate au precizat ca Tratatul de guvernanta fiscala ar urma sa fie adoptat printr-un proiect de lege special, care va fi supus votului Parlamentului. Partidele din coalitie au ajuns la aceasta decizie intrucat adoptarea tratatului prin modificarea Constitutiei ar fi fost dificila, in conditiile in care opozitia se opune modificarii Legii fundamentale inainte de alegerile parlamentare.
Sursele citate au mai aratat ca partidele din arcul guvernamental vor propune, de asemenea, ca presedintele si premierul sa fie imputerniciti sa semneze, la nivel european, tratatul in cauza. De asemenea, este posibil ca liderii coalitiei sa initieze consultari si cu opozitia pe aceasta tema, insa la sedinta de marti nu a fost stabilit un mandat precis in acest sens.
Astfel, formatiunile coalitiei majoritare vor semna un protocol de sustinere a semnarii si ratificarii de catre Romania a tratatului UE de guvernanta fiscala, iar acesta va fi deschis si opozitiei, de la care se asteapta dialog si pe alte teme ale agendei publice, au anuntat liderii partidelor coalitiei, dupa intalnirea de luni, la Palatul Cotroceni, cu presedintele Traian Basescu.
Statele Uniunii Europene,
cu exceptia Marii Britanii si a Republicii Cehe
, au adoptat la sfarsitul lunii ianuarie un nou tratat de consolidare a disciplinei bugetare cu introducerea planificata a unor "reguli de aur" privind echilibrul bugetar. Presedintele Traian Basescu
, dupa lucrarile informale ale Consiliului European, ca noul tratat de stabilitate trebuie adoptat de Romania, prin Constitutie, pana la finalul anului 2013, in unele conditii acest lucru fiind necesar de facut chiar si mai repede.
Sursa: Mediafax
Etichete: euro, ue, criza, PDL, recesiune, UDMR, protocol, tratat, unpr, ratificare,
Dată publicare:
15-02-2012 11:37