Basescu: 7 puncte din programul de guvernare coincid cu cele din discursul lui Ponta
Presedintele Traian Basescu a declarat, luni, ca, analizand programul de guvernare si cele 15 puncte din discursul liderului PSD Victor Ponta, a constatat ca sapte puncte coincid.
Cele mai importante declaratii ale Presedintelui Basescu:
- Nu exista niciun pericol ca populatia sa ramana fara energie electrica. Vom sista exporturile, cel mai probabil. dar asta va decide Guvernul.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
- Tratatul pentru stabilitatea UE trebuie semnat pana pe 1 Martie, daca decidem sa-l semnam. El nu poate fi semnat fara o sustinere a partidelor parlamentare.
- Stiu ca in comparatie cu situatia oamenilor care se alfa in suferinta poate parea un subiect secundar dar Romania nu mai poate amana aceasta decizie.
- Propunerea mea a fost sa se semneze un protocol la nivelul tuturor partidelor parlamentare.
- Legat de dialogul cu Opozitia, am propus inceperea negocierilor prin care sa vizeze revenirea Opozitiei in Parlament. Am analizat in acest weekend si programul de guvernare si cele 15 puncte ale discursului domnului Ponta. Am observat ca 7 puncte coincid.
- Daca si partidele vor vedea aceasta coincidenta, inseamna ca exista o baza solida de discutie pentru eventuala revenire a opozitiei in Parlament
- As vrea sa multumesc militarilor pentru devotamentul si eficienta interventiilor lor. As vrea sa multumesc celor de pe ambulante, drumarilor care au stat zile in sir cu utilajele in viscol si nu in ultimul rand am observat ca sinmtul civic a facut in mai multe comunitati sa actioneze in sustinerea batranilor.
- Este evidenta o majora deficienta la nivel de mijloc, la nivelul administratiilor locale. Aici trebuie mai multa daruire pentru respectarea obligatiilor legale. Nu pot aduce niciun fel de repros structurilor militarizate, dar este evident ca intre nivelul guvernamental si cetatean administratiile locale au fost si depasite si dezinteresate.
- Imi este greu sa cred ca intr-o comuna nu s-au gasit patru tractoare cu lama care sa faca un drum practicabil, dupa viscol.
- Cred ca ce am vazut in aceasta iarna ne arata ca ori trebuie facute contracte la nivelul statului, ori trebuie gasite alte formule comerciale cu firmele care dispun de utilaje necesare.
- Am primit scris astazi, dar si solicitarea publica a domnului presedinte Ponta, de a institui "Starea de Urgenta". As vrea sa fac cateva precizari. Stiu ca se incearca aproape cu disperare atragerea in dispute publice a presedintelui. Din pacate nu am nici disponibilitatea pentru asa ceva intr-un moment in care oamenii sufera.
- Tin foarte mult sa precizez ce ar insemna daca as raspunde domnului presedinte Ponta. Va rog pe toti sa cititi articolul 93 din Constitutie.
Presedintele Traian Basescu a trimis duminica o scrisoare liderilor partidelor politice reprezentate in Parlamentul Romaniei, prin care ii invita la Palatul Cotroceni luni, 13 februarie. Conform programului anuntat, prima intalnire era programata de la ora 12.00 pentru reprezentantii USL, care au anuntat insa ca nu se vor prezenta.
Cronologia evenimentelor:
ora 14.15 Sinteza declaratiilor presedintelui UDMR, Kelemen Hunor:
-► UDMR a fost de acord cu semnarea tratatului si ratificarea in Parlament
-► Noi am sustinut de la bun inceput, mai ales ca in ultima perioada au fost schimbari esentiale la tratat
-► Noi consideram ca disciplina fiscala bugetara este esentiala
-► Ne-am inteles inca de dimineata in coalitie sa incheiem un protocol in privinta sustinerii Tratatului
-► Eu consider ca si opozitia, USL-ul, PNL, PSD, ar trebui sa vina sa semneze acest acord intre partidele politice parlamentare
-► Cei care se afla la guvernare, noi, initiem dialogul cu opozitia si pe alte teme decat acest tratat european
-► Orice dialog presupune si compromisuri, putem discuta despre punctele USL-ului
ora 14.10 Sinteza declaratiilor presedintelui PDL, Emil Boc:
-► Romania trebuie sa ia o deciizie pana la 1 martie daca semneaza tratatul UE privind stabilitatea financiara-► Decizia politica a PDL-ului este de a sustine ca Romania sa semneze acest tratat, care va da siguranta pe termen mediu si lung Romaniei.
-► Foarte multi indicatori economici prevazuti in tratat sunt deja respectati de Romania.
-► Datoria publica este sub 60%.
-► Avem sansa sa facem parte de la inceput in UE ca parte a acestui tratat care demonstreaza seriozitatea si capacitatea Romaniei de a face fata provocarilor internationale.
-► Coalitia va propune opozitiei semnarea procotoclului cu privire la Tratat si ratificare lui de catre Parlament. Ca atare coalitia propune opozitiei incheierea unui protocol. Romania are nevoie ca de aer de stabilitate politica si economica.
-► Mingea va fi in terenul lor din momentul in care vom semna acest tratat.
ora 13.30 Consultarile dintre seful statului si partidele din coalitie au inceput, ziaristii nu au acces.
Consultarile dintre presedintele Traian Basescu si reprezentantii partidelor si formatiunilor din coalitie au inceput, luni, la Palatul Cotroceni, insa presa nu a avut acces nici pentru imagini la inceputul discutiilor. Delegatia PDL care participa la discutiile de la Cotroceni este formata din presedintele PDL Emil Boc si presedintii celor doua Camere, Vasile Blaga si Roberta Anastase.
PDL sustine adoptarea prevederilor tratatului european, prin revizuirea Constitutiei, a precizat, luni, purtatorul de cuvant al partidului, Sever Voinescu, dupa sedinta BPN al partidului. El a mentionat ca PDL sustine fara rezerve prevederile tratatului european de guvernanta fiscala si ca este firesc ca Romania sa fie de acord cu aceste prevederi, deoarece a facut deja "pasi trasati" spre acest acord.
Voinescu a mai spus ca PDL asteapta ca si opozitia sa participe la modificarea Constitutiei si a dat exemplul alegerilor anticipate, aratand ca acest lucru dovedeste ca in Constitutie nu exista "mecanisme suple" pentru a declansa alegeri anticipate. De asemenea, la intalnirea de la Palatul Cotroceni s-ar mai afla Kelemen Hunor, Marko Bela si Laszlo Borbely, de la UDMR, Gabriel Oprea si Cristian Diaconescu, din partea UNPR si Varujan Pambuccian, liderul grupului minoritatilor nationale.
ora 10.30 Presedintele PNL Crin Antonescu anunta ca reprezentantii USL nu merg la consultarile de la Cotroceni. Liberalul a mai spus ca, pentru USL, nu subiectele propuse de catre seful statului sunt principalele subiecte pe agenda opozitiei, ci ceea ce se intampla in tara. De asemenea, un alt motiv pentru care USL refuza sa dea curs invitatiei sefului statului este atitudinea "inacceptabila" a presedintelui Basescu la precedentele consultari, referitoare la desemnarea premierului.
Crin Antonescu a declarat, de asemenea, ca greva parlamentara a opozitiei continua.
Care sunt temele oficiale de discutii
Potrivit unui comunicat de presa trimis de Presedintie, la discutie vor fi dezbatute urmatoarele teme:
•► Perspectivele ratificarii de catre Romania a Tratatului privind stabilitatea, coordonarea si convergena in Uniunea Economic si Monetara;
•► Dialogul dintre partidele politice si functionarea Parlamentului Romaniei.
Reprezentantii USL au fost invitati la ora 12.00, iar reprezentantii Partidului Democrat Liberal, Uniunii Democrate Maghiare din Romania, Uniunii Naţionale pentru Progresul Romaniei si Grupului parlamentar al minoritatilor nationale la ora 13.00.
Ponta propune ca USL sa refuze invitatia presedintelui la consultari
Presedintele PSD Victor Ponta a declarat, duminica, ca USL va conveni luni asupra invitatiei sefului statului de a participa la consultari la Palatul Cotroceni, insa a precizat ca el va propune ca invitatia sa fie declinata. Potrivit liderului PSD, argumentul principal este ca temele de dialog propuse nu sunt prioritare in actuala conjunctura, atentia clasei politice trebuind sa fie indreptata nu spre astfel de consultari, ci spre ajutorarea oamenilor din zonele afectate de caderile masive de zapada.
Kelemen: Mergem la Cotroceni cu mesajul ca trebuie reluat dialogul intre putere si opozitie
Liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat pentru ca numirea Guvernului Ungureanu reprezinta o noua sansa pentru reluarea dialogului politic intre putere si opozitie, acesta fiind mesajul cu care Uniunea se va prezenta, luni, la consultarile de la Cotroceni convocate de seful statului. De asemenea, el este de parere ca greva parlamentara a opozitiei nu este o solutie eficienta pe termen mediu si lung, astfel incat se impune necesitatea unui dialog politic intre partidele aflate la guvernare si cele din opozitie."Noi am sustinut de fiecare data si am practicat dialogul intre fortele politice din Parlamentul Romaniei indiferent daca se afla in opozitie sau la guvernare. Eu cred ca nu exista alternativa pentru asa ceva si vom sustine dialogul in continuare. Numirea noului Guvern cu Ungureanu in fruntea acestuia si declaratiile facute pot insemna un nou inceput si o noua sansa pentru reluarea dialogului intre putere si opozitie. Sunt convins ca cei care se afla la putere tot timpul trebuie sa fie cei care initiaza astfel de intalniri.
Greva parlamentara nu este o metoda de lucru eficienta. Poti sa dai un semnal, iar acest semnal a fost dat, poti protesta in Parlament prin diferite metode, dar nu cred ca pe termen mediu si lung o greva parlamentara rezolva ceva. Nu rezolva nimic. Vom sustine la consultarile de la Cotroceni necesitatea dialogului politic", a spus Kelemen Hunor
Potrivit acestuia, dupa numirea noului guvern problema alegerilor anticipate nu mai reprezinta pentru UDMR o tema de discutie. In ceea ce priveste Tratatul de stabilitate, Kelemen Hunor a aratat ca UDMR sustine ca Romania trebuie sa se alature guvernantei fiscale, in conditiile in care niciun stat din UE nu va reusi sa iasa singur din criza economica si financiara.
Sursa: Mediafax, Pro TV
Etichete: negocieri, presedinte, Cotroceni, traian basescu, PDL, partide, USL,
Dată publicare:
12-02-2012 13:19