Basescu: Nu am identificat in buget un loc din care sa taiem si sa dam bani

Traian Basescu

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti, ca nu a identificat in buget "un loc" din care sa se poata taia si da bani, dar a precizat ca nu are "competenta extraordinara a politicienilor".

"Eu nu am identificat in buget un loc din care sa taiem si sa dam bani, dar eu nu am competenta extraordinara a politicienilor", a spus presedintele.

Traian Basescu i-a indemnat pe cei care au anuntat posibilitatea unor majorari sa indice si sursele acestora si a facut apel la "realism" pentru clasa politica".

Guvernul va lua in calcul o usoara recuperare salariala in sectorul public si indexare a pensiilor, dar numai conditionat de stabilitate si crestere economica, fara sa se angajeze in masuri populiste care pot destabiliza tara, a declarat, luni, premierul Emil Boc.

Premierul Emil Boc a fost mandatat, luni, de conducerea coalitiei, sa negocieze cu FMI cresterea pensiilor si salariilor, din luna aprilie, a anuntat prim-vicepresedintele PDL Sorin Frunzaverde.

Citește și
Traian Basescu la summit
Basescu: Trebuie sa adoptam prin Constitutie noul tratat, pana la finele lui 2013, poate mai repede
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European

Tratatul UE

Luni seara, tarile Uniunii Europene, cu exceptia Marii Britanii si a Cehiei, au adoptat noul tratat de disciplina bugetara. Acesta prevede, printre altele, ca datoria publica a unui stat nu trebuie sa depaseasca 5 % din Produsul Intern Brut.

Pachetul fiscal este menit sa readuca increderea burselor in zona euro, puternic zdruncinata de criza uriasa a Greciei.

Iata cele mai importante declaratii ale Presedintelui:

La Bruxelles nu s-a semnat nimic. A fost o negociere intre liderii politici in incercarea de a mentine principalul obiectiv al masurilor ce trebuiesc luate.

Romania are de luat o decizie foarte grea, care poate contravine aspiratiilor sau iluziilor noastre de la intrarea in UE.

Acest Consiliu este decisiv pentru ce se va intampla in Uniunea Europeana in urmatorii ani, pentru ca arata vointa liderilor politici de a redresa situatia economica a Uniunii Europene, pentru ca ajunsese la stadiul la care intarzierile nu mai puteau continua.

Legat de faptul ca presedintele vrea aurul de la Rosia Montana. Nu! Vreau locurile de munca. 

► Cresterea economica si ocuparea fortei de munca devine o chestiune de solitaritate in declaratia liderilor Uniunii Europene. Aceste aspecte nu mai sunt doar probleme nationale.

Obtinerea pana la sfarsitul anului a unui acord in domeniul simplificarii achizitiilor publice.

Stimularea finantarii economiei, in special a IMM-urilor.

Romania este intr-un avans de circa doi ani. Ne putem incadra rapid in toti parametrii pe care noul tratat ii implica. Nu vreau sa se inteleaga ca eu sunt cel care vrea sa aduca vesti rele.

► Nu sunt vesti rele, sunt informatii care vorbesc despre responsabilitate. Indiferent cat este de neplacut ceea ce spun, eu am obligatia sa informez romanii despre ce avem de facut. Este un moment in care politicenii trebuie sa puna armele bataliei jos si sa vada ce optiuni au pentru Romania in perioada anilor urmatori. Si puterea si opozitia trebuie sa fie responsabile de decizia pe care o luam.

► Cele doua documente adoptate ieri au semnificatie deosebita. Nimeni nu mai poate asigura bunastarea propriului popor din imprumuturi. Eu am obligatia sa le spun romanilor ca iluzia traiului pe datorie s-a spulberat in toata Uniunea.

Detalii despre Tratatul UE

Statele Uniunii Europene, cu exceptia Marii Britanii si a Republicii Cehe, au fost de acord cu introducerea planificata a unor "reguli de aur" privind echilibrul bugetar.

Acest pact raspunde cerintei cancelarului german Angela Merkel care l-a propus ca o conditie pentru solidaritatea financiara a Germaniei cu statele in dificultate din zona euro.

Acordul de principiu din cadul summitului liderilor europeni la Bruxelles a fost posibil datorita unui compromis la care au ajuns Polonia si Franta cu privire la subiectul formatului summitelor zonei euro.

Aceasta problema simbolica, dar foarte sensibila din punct de vedere politic, a constituit un subiect de dispute de cateva saptamani. Varsovia, sustinuta de cateva tari din Europa de Est, insista ca statele care nu utilizeaza inca moneda comuna sa poata participa in continuare la summiturile zonei euro. Parisul refuza ca aceasta prezenta sa devina sistematica.

A fost gasita o formula de compromis intre cele doua variante. Tratatul bugetar trebuie semnat oficial la inceputul lunii martie si se va aplica de indata de 12 state l-au ratificat. Dupa Marea Britanie, Cehia a devenit luni seara al doilea stat UE care refuza sa adere.

Statul a invocat "motive constitutionale" si dificultati de a-l ratifica, conform presedintelui francez Nicolas Sarkozy care s-a aratat surprins de aceasta schimbare de atitudine a Cehiei ce in decembrie a sustinut proiectul. Pactul prevede ca statele semnatare sa mentina bugete echilibrate si un deficit structural care sa nu depaseasca 0,5 la suta din PIB.

Fiecare stat va trebui sa instituie un mecanism de corectie care se va declansa automat in caz de deparaj in raport cu acest obiectiv. In caz de depasire a limitei de 3 la suta din PIB a deficitelor publice anuale, statele vor fi expuse unor sanctiuni cvasi-automate.

Tratatul trebuie inclus daca este posibil in constitutiile statelor. Confruntata cu dificultati, Germania a trebuit sa accepte ca anumite tari sa adopte acordul ca un simplu text de lege.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
NEWS ALERT Declarația momentului: ”Simona Halep rămâne suspendată pentru dopaj!”
Citește și...
Marea
Marea "schisma" din UE. Presa britanica: "Cameron a fost trimis in spate, ca un scolar neascultator"

Fotografia de grup de la finalul summitului UE de luni seara este foarte expresiva, scriu cei de la Daily Mail. La summitul de luna trecuta, David Cameron se afla chiar langa Nicolas Sarkozy. Luni seara ... el era la cativa metri departare.

Basescu: Trebuie sa adoptam prin Constitutie noul tratat, pana la finele lui 2013, poate mai repede
Basescu: Trebuie sa adoptam prin Constitutie noul tratat, pana la finele lui 2013, poate mai repede

Dupa lucrarile informale ale Consiliului European de luni, presedintele Traian Basescu a declarat ca noul tratat de stabilitate trebuie adoptat de Romania, prin Constitutie, pana la finalul anului 2013.

Noul tratat de disciplina bugetara, adoptat de UE. Marea Britanie si Cehia au REFUZAT sa-l semneze
Noul tratat de disciplina bugetara, adoptat de UE. Marea Britanie si Cehia au REFUZAT sa-l semneze

Tarile Uniunii Europene, cu exceptia Marii Britanii si a Cehiei, au adoptat luni seara noul tratat de disciplina bugetara.

Recomandări
Uniunea Europeană a adoptat prima sa legislație împotriva violențelor la adresa femeilor. Motivul pentru care lipsește violul
Uniunea Europeană a adoptat prima sa legislație împotriva violențelor la adresa femeilor. Motivul pentru care lipsește violul

Statele membre ale Uniunii Europene au adoptat marţi prima legislaţie europeană menită să combată violenţele la adresa femeilor, un text ce exclude însă violul, în lipsa unui acord asupra unei definiţii comune, informează AFP.  

Jumătate din turiștii veniți pe litoral de Paște au fost „la negru”. Au dat mii de euro pe ”tradiționalele” sushi și wagyu
Jumătate din turiștii veniți pe litoral de Paște au fost „la negru”. Au dat mii de euro pe ”tradiționalele” sushi și wagyu

După sărbători se face bilanțul pe litoral. Cel puțin 26 de milioane de euro au cheltuit turiștii care au ales să petreacă vacanța de 1 Mai și de Paște la malul mării.  

Belarus va organiza exerciții nucleare tactice împreună cu Rusia, relatează presa de stat rusă
Belarus va organiza exerciții nucleare tactice împreună cu Rusia, relatează presa de stat rusă

Reuters raportează că Belarus va organiza exerciții nucleare tactice împreună cu Rusia, potrivit agenției de știri de stat TASS.