Guvernul Dăncilă a trecut testul Parlamentului. Al 3-lea Executiv PSD-ALDE în ultimul an a fost votat

×
Codul embed a fost copiat

După audierile care au avut loc în comisiile parlamentare de specialitate ”pe bandă rulantă”, miniștrii propuși pentru Guvernul premierului desemnat Viorica Dăncilă au fost votați în plenul reunit al celor două Camere ale Parlamentului.

Declarațiile politice din plenul Parlamentului au fost transmise LIVE pe pagina de Facebook a Știrilor ProTV și pe www.stirileprotv.ro.

Guvernul Viorica Vasilică Dancilă a cerut Parlamentului votul de învestitură și l-a obținut, cu 282 de voturi ”pentru”, fiind necesare minim 233 de voturi. 

De asemenea, s-au înregistrat 136 "împotrivă" şi o abţinere. Au fost 429 de parlamentari prezenţi, dintre care voturile valabil exprimate - 419.

Înainte, însă, miniștrii propuși au primit undă verde ”pe bandă rulantă” în comisiile de specialitate.

Citește și
submarinul delfinul
Ministrul propus al Apărării promite un submarin românesc. Ce armament va mai cumpăra

Opoziția a acuzat că nu a avut timp să adreseze întrebări și să cunoască viitorii miniștri, pentru că fiecare audiere a durat doar 30 de minute.

Guvernul condus de Viorica Dancilă a primit mai multe voturi decât cel al fostului premier, Mihai Tudose, dar mai puține decât a obținut cabinetul lui Grindeanu.

Noul Executiv se va apuca de treabă, spune prim-ministrul desemnat, cu "programul de guvernare în față".

Ziua nu a fost lipsită de emoții, ironii și atacuri la persoană.

Fără prea multe emoții, al treilea guvern al coaliției PSD-ALDE a trecut de votul din plen. Emoționată a fost, însă, doamna Dancilă, la primul sau discurs în Parlamentul României.

La rândul său, președintele PSD a elogiat-o pe Viorica Dancilă, pe care o consideră în continuare o "doamnă plăcută și neconflictuală. Totodată, Liviu Dragnea a vorbit apăsat despre bunăstarea românilor de la alegeri încoace.

Opoziția a avertizat că desemnarea unui nou Executiv PSD-ALDE este o eroare pe care românii o vor deconta.

Prima ședința oficială a noului Guvern va avea loc miercuri.

Cronologia evenimentelor din plenul Parlamentului:

ora 17.45 Sunt anunțate rezultatele oficiale ale numărării voturilor:

-  număr total al senatorilor și deputaților prezenți: 429
- număr total de voturi valabil exprimate: 419
- număr de voturi acordate ”pentru” acordarea încrederii Parlamentului: 282
- număr de voturi acordate ”contra” acordării încrederii Parlamentului: 136
- abțineri 1

ora 17.45 Guvernul Dăncilă a trecut de Parlament cu 282 de voturi ”pentru”, potrivit unor surse neoficiale

ora 17.20 Votul s-a încheiat. 

ora 16.42 A început procedura de vot, care este secret, cu bile.

Pentru ca Guvernul Dăncilă să fie pus în funcție, este nevoie de 233 de voturi în Parlament.

În acest moment, PSD și ALDE au împreună 243 de senatori și deputați.

ora 16.40 Premierul desemnat Viorica Dăncilă ia cuvântul din nou, la încheierea dezbaterilor:

Da, doamna Turcan, sunt o femeie demnă. Și pentru că sunt demnă nu voi renunța la funcția de prim-ministru. Demnitate pentru mine nu înseamnă să jignesc. Vă mulțumesc și încă sper la cooperarea cu dvs.

ora 16.35 Victor Ponta, deputat neafiliat:

”După momentul de stand-up la care aţi participat mai devreme, aş vrea să vă mulţumesc şi eu că participăm împreună la învestirea trimestrială a Guvernului Dăncilă. Domnul Dragnea le-a urat succes şi domnului Cioloş, şi domnului Grindeanu, şi domnului Tudose, până şi mie mi-a urat succes, la fel cum astăzi îi urează succes doamnei Viorica Dăncilă. La fel ca Paul pe drumul Damascului vrem să sprijinim Guvernul pentru a reveni la Codul Fiscal din 2015, pe care domnul Teodorovici l-a creat, domnul Vâlcov l-a violat şi domnul Teodorovici l-a făcut la loc”, a declarat Victor Ponta.

Fostul premier a încheiat: ”Vreau să vă urez succes, la fel cum vă urează şi domnul Liviu Dragnea”.

ora 16.30 Președintele PMP Traian Băsescu:

- Nimeni nu poate contesta acest lucru, anul 2017 s-a încheiat cu o creștere economică de circa 7 %. În acelasi timp trebuie menționat că s-au mărit și salarii și pensii. Dar care a fost costul? De regulă se omite acest lucru: inflație galopantă, creșterea ROBOR, deficit de cont curent.

- Nu în ultimul rând, investițiile au fost catastrofale din punctul de vedere al evoluției țăriii, pentru că țara nu evoluează cu creșteri de salarii, ci cu investiții.

- De aceea, citind programul de guvernare vă pot spune că reprezintă o mare gogoașă, nu este realizabil.

- Avem cel mai mare Guvern din Uniunea Europeană, ca o țară subdezvoltată.

- De azi nu-i mai cert pe unguri că vorbesc stricat limba română, avem și noi unul care taie pamblică și spune că e regionalism. Ceva mai ridicol n-am auzit. 

- Nu pot decât să mă rog pentru o viață cât mai scurtă a acestui Guvern.

ora 16.15 Deputatul UDMR Kelemen Hunor, sinteza declarațiilor:

Nu este o situație obișnuită că într-un singur an o coaliție majoritară stabilă a ajuns la al 3-lea Guvern.

- Astăzi nu voi vorbi despre guvernul de guvernare, am făcut-o din 6 în 6 luni. Nu voi vorbi nici despre echipa guvernamentală, pentru că nu știm cât vor rămâne la Palatul Victoriei.

- Dintre statele UE, România are cei mai mulți copii expuși riscului de sărăcie. Situația nu s-a schimbat în bine nici în 2017.

- Prăpastia dintre săraci și bogați s-a adâncit enorm în țara noastră.

- Cea mai mare diferență, 8,3, s-a înregistrat la noi, este o situație de-a dreptul alarmantă.

- Am intrat în 2018 și regiunile istorice din țară nu au conexiuni rutiere. 

ora 16.05 Dan Barna, președintele USR:

Uniunea Salvați România va vota împotriva guvernului Dăncilă. Este singurul lucru normal pe care îl putem face în această situație ridicolă.

Mă întreb câte guverne trebuie să mai cadă până când vom putea opri tot acest circ in reluare? Și până când loialitatea față de șeful de partid va mai călca în picioare responsabilitatea pe care o aveți față de oamenii care v-au votat?

Poate vă mai amintiți de ei, oamenii de pe stradă, cei pe care se presupune că îi reprezentați aici în Parlament. În vreme ce Liviu Dragnea schimbă guvernele odată cu anotimpurile, oamenii aceștia cheltuie astăzi mai mulți bani pentru mâncare, benzină, curent electric.

Leul se târâie șontâc cu luxație de șold, milioane de români cu credite simt în buzunar zilnic cum Robor chiar nu ascultă de Liviu Dragnea, avem din ce în ce mai multe conflicte de muncă provocate de “involuția” fiscală, investițiile au ajuns la un minim istoric, iar gradul de îndatorare crește precum Făt Frumos.

În timp ce dumneavoastră guvernați prin ironie și mișto, “pentru că puteți” , numărul firmelor și al PFA-urilor intrate în insolvență sau închise a crescut spectaculos în 2017 cu aproape 9%. (9.102 au intrat în insolvență, 16.380 și-au suspendat activitatea și 31.197 au fost dizolvate,conform datelor ONRC). 9% din cea mai dinamica componentă a economiei ați reușit sa o omorâți într-un singur an. Nu vă pasă. Nu ascultați acest mesaj exasperat pe care vi-l transmite clasa de mijloc. Acolo este motorul dezvoltării societății. Acestor oameni ați decis însă să le nominalizați la mediul de afaceri un ministru trimis în judecată pentru evaziune fiscală și spălare de bani. Să fie doar mâna foarte proastă cu care târâți România afară din Europa sau este și dispreț, foarte mult dispreț?

Dar nu l-am auzit nici pe Liviu Dragnea, nici pe vreunul dintre dumneavoastră, doamnelor și domnilor de la PSD și ALDE, reproșându-i lui Mihai Tudose ”performanța” guvernării. Când a ieșit domnul Dragnea să ne explice de ce schimbă iar guvernul, nu l-am auzit să spună: l-am dat jos pe Tudose pentru că au crescut prețurile. Sau pentru că a pus la pământ investițiile. Sau ceva despre programul de guvernare.

Măcar la Grindeanu a încercat, de dragul aparențelor.

Sigur, nimeni nu crede că Liviu Dragnea i-a dat jos pe Tudose și Grindeanu pentru că nu au reușit să îndeplinească programul de guvernare. Nici măcar Liviu Dragnea nu mai știe ce mai scrie acum în programul de guvernare..

Liviu Dragnea i-a dat jos pe Tudose și pe Grindeanu pentru că și unul și celălalt au ezitat să își asume legile justiției. Grindeanu s-a speriat de rezistența oamenilor din stradă și a anulat ordonanța 13. Tudose a refuzat să-și asume răspunderea pe pachetul de modificări la legile justiției. Acum vine Viorica Dăncilă, cu un mandat foarte simplu, pe care l-a spus chiar Liviu Dragnea când i-a anunțat nominalizarea. Doamna Dăncilă, declara Liviu Dragnea, susține cu toată convingerea modificarea legilor justiției. Atât. Foarte simplu.

Mandatul doamnei Dăncilă este să finalizeze subordonarea justiției față de interesele lui Liviu Dragnea.

Dacă va reuși, probabil că va sărbători Crăciunul la Palatul Victoria. Dacă nu, îi va urma pe Tudose și Grindeanu, într-o funcție călduță dintr-o instituție de stat, plătită evident din buzunarele acelorași oameni de care și domnul Dragnea și dumneavoastră ați uitat.

De un an de zile ne batem pe legile justiției. Dumneavoastră vă chinuiți să le macelăriți, noi să le apărăm. Și guvernul Tudose și guvernul Grindeanu au căzut din cauza legilor justiției.Tot din cauza legilor justiției au ieșit în stradă mai mulți oameni decât la Revoluție. La televizor, în ziare, pe Facebook, la piață, în parc, lumea vorbește numai despre legile justiției. Societatea a fost împărțită în două tabere, iar distanța dintre ele crește cu fiecare zi de dezbateri și de proteste. Trăim într-o țară ruptă în două din cauza legilor justiției.

De ce am ajuns aici? Pentru că Liviu Dragnea are un dosar penal și nu vrea să ajungă la pușcărie. Nu este nimic mai complicat de atât.

Cu tot respectul pentru doamna Dăncilă, dar nu cred că e cineva în această sală, de fapt nu cred că e cineva în această țară care să nu înțeleagă cine va fi de-acum înainte adevăratul premier al României.

Doamna premier tocmai ne-a confirmat că astăzi nu votam persoane. Într-un guvern marionetă este chiar dificil.

La finalul zilei, cu voturile dumneavoastră, Liviu Dragnea va prelua controlul, de data asta în mod direct, asupra Guvernului României. Și România va fi în situația extrem de periculoasă în care două dintre puterile în stat - Parlamentul și Guvernul - se vor afla sub controlul unui singur om. Subliniez, un om, nu un partid.

Înlăturarea lui Tudose ne-a arătat că PSD nu mai este astăzi un partid. A devenit, obedient și slugarnic, un fel de anexă a voinței lui Liviu Dragnea. Cam la fel cum, la final, Partidul Comunist devenise o anexă, obedientă și slugarnică, a voinței lui Nicolae Ceaușescu.

Chiar dacă Liviu Dragnea ar fi un om de bună-credință - nu este, dar chiar dacă ar fi - este extrem de periculos pentru o democrație ca un singur om să aibă atâta putere în stat.

Dragi colegi din PSD, din ALDE si UDMR: astăzi este ultima șansă să votați împotriva instaurării unei dictaturi personale. Astăzi este ultima șansă să votați ca Romania să nu treacă pe actiuni la purtător în buzunarul lui Liviu Dragnea, precum Tel Drum (care s-a cerut și ea în insolvența).

În ultimele 12 luni, Liviu Dragnea a arătat că este dispus să sacrifice orice, guvern, partid, oameni, toate resursele pe care le poate controla ca să subordoneze justiția.

Nu am nici cea mai mică urmă de îndoială că Liviu Dragnea va folosi puterea imensă pe care dumneavoastră i-o veți da astăzi pentru a prelua în mod autoritar, pe personă fizică, controlul asupra statului român.

Pare o ironie amară a istoriei că la 100 de ani de la Marea Unire, România se confruntă din nou cu perspectiva unui regim autoritar. România lui Dragnea începe să aibă umblătura și căutătura Turciei lui Erdogan, Ungariei lui Orban și Rusiei lui Putin. Un stat aservit, o justiție în genunchi, o societate destrămată. Ne întoarcem acolo de unde am plecat acum 29 de ani. Ne intoarcem acolo unde am băltit 45 de ani înainte. Iar dumneavoastră, veți face astăzi primul pas.

Înainte să închei, vreau să le mulțumesc sutelor de mii de români care au ieșit în stradă în ultimele 12 luni. Dacă România a câștigat ceva în ultimul an, atunci v-a câștigat pe voi, cei care ați ales să nu stați deoparte. Vă îndemn să nu renunțați. Să rezistați! România are în continuare nevoie de voi, pentru că voi sunteți cea mai bună speranță a României la un viitor democratic și european.

Și-n cele din urmă, ce mod e mai bun de a sărbători 100 de ani de la Marea Unire, decât luptând pentru România?

Vă mulțumesc!” - Dan Barna, USR.

ora 15.40 Președintele Camerei Deputaților, Liviu Dragnea, sinteza declarațiilor: 

- România este un stat suveram și este de datoria noastră să apărăm această suveranitate atâta timp cât trăim.

- Acest Guvern are misiunea de a face performanță economică.

- Cu profund respect pentru valorile europene și cu adâncă recunoștință pentru bagajul democratic pe care l-am primit, Guvernul României va guverna în primul rând în folosul românilor.

- Adversarii noștri, așa cum era firesc, au depus eforturi mari ca să ne împiedice să guvernăm. 

- Mecanismele de absorbție a fondurilor europene sunt funcționale. Avem un premier care cunoaște bine liderii de la Bruxelles. Sunt convins că Guvernul Dăncilă se va ocupa de investitții din prima zi până în ultima zi de mandat.

- Viorica Dăncilă este un om civilizat, o femeie plăcută. Iubește dialogul și este neconflictuală. A respirat aer occidental, a stat în interiorul unui aparat democratic avansat. A cunoscut figuri proeminente. Am încredere în abilitatea ei de a dialoga.

- Sunt convins că această doamnă va atinge toate țintele programului de guvernare.

ora 15.25 Premierul desemnat Viorica Dăncilă: 

- Mă aflu astăzi aici pentru a obține de la dvs votul de învestitură. Dacă vom obține acest vot vom guverna cu mândrie și respect pentru români.

- Eu am un avantaj. Este prima dată când programul de guvernare se bucură de un grad de cunoaștere atât de ridicat.

- E pentru prima oară când opoziția urmărește la virgulă tot ce e scris în acest program și sancționează și cea mai mică abatere.

- Asta îmi permite să nu intru în pre multe detalii tehnice.

- Mă voi rezuma la câteva puncte de vedere. România să fie până în 2020 printre cele mai puternice economii din UE, iar cei care au plecat să își dorească să fie acasă.

- În privința investițiilor am marele avantaj de a nu pleca de la zero. De aceea le multumesc guvernelor din 2017 care au lucrat la programele de investiții. Există deja mai multe proiecte pregătite pentru a fi lansate.

- Educația, unde avem asigurată prin PNDL 2 modernizarea a 2000 de școli. Sănătatea, unde avem proiectul celor 8 spitale județene și a celui municipal. Totodată vom continua dotarea spitalelor cu echipamente moderne.

- Vreau ca românii să aibă salarii cât mai apropaiet de cele din Uniunea Europeană. numai așa putem atrage tinerii să se întoarcă în țară.

- Vom respecta calendarul din program privind creșterea salariului minim pe economie în fiecare an.

- În același timp trebuie să continuăm majorarea punctului de pensie.

- A treia direcție este reformarea administrației și reducerea birocrației.

- Cât timp voi fi prim-ministru nu voi introduce nicio taxă nouă în România. Chiar din săptămâna asta vom renunța la formularul 600.

ora 15.19 Președintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu anunță că pentru acordarea încrederii Parlamentului asupra Programului şi a întregii Liste a Guvernului este nevoie de minim 233 de voturi.

ora 15.15 Președintele UDMR Kelemen Hunor ține un scurt discurs despre moartea fostului coleg din UDMR Verestoy Attila.

Parlamentarii țin și un moment de reculegere.

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
Olguța Vasilescu, audiată în comisia parlamentară, a anunțat majorări de pensii și salarii
Olguța Vasilescu, audiată în comisia parlamentară, a anunțat majorări de pensii și salarii

Olguța Vasilescu a declarat la audierile din comisia parlamentară, unde primește avizul pentru nominalizarea în funcția de ministrul al Muncii, că ”urmează să avem o creștere de 4 % pe net” ”de la 1 ianuarie 2018.”

Ministrul propus al Apărării promite un submarin românesc. Ce armament va mai cumpăra
Ministrul propus al Apărării promite un submarin românesc. Ce armament va mai cumpăra

Ministrul propus al Apărării, Mihai Fifor, a declarat luni, la audierea din comisiile de specialitate ale Parlamentului, că trebuie întărite capabilităţile militare ale României şi la Marea Neagră

Lucian Șova, validat ca ministru al Transporturilor: Nu voi fi condus de subordonați
Lucian Șova, validat ca ministru al Transporturilor: Nu voi fi condus de subordonați

Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Transporturilor, Lucian Şova, a declarat că nu își va petrece timpul pe șantiere, deoarece, în opinia sa, ”minutul de lucru al unui ministru al Transporturilor de lucru este prea scump”.

Radu Oprea, viitor ministru pentru IMM-uri, susține că nu știe în ce stadiu se află dosarul său penal
Radu Oprea, viitor ministru pentru IMM-uri, susține că nu știe în ce stadiu se află dosarul său penal

Radu Oprea, propus la funcţia de ministru pentru Mediul de Afaceri, a primit aviz favorabil în comisia pentru politică economică din Parlament. În prezent, el este urmărit penal pentru evaziune fiscală.

Ministrul propus al Educaţiei, întâmpinat la audieri de USR cu un manual de gramatică şi o panglică
Ministrul propus al Educaţiei, întâmpinat la audieri de USR cu un manual de gramatică şi o panglică

Parlamentarii Uniunii Salvați România au intervenit în timp ce Valentin Popa era audiat în comisia parlamentară pentru avizarea sa în funcția de ministru al Educației.

Recomandări
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat
Horațiu Potra, adus la sediul IGPR pentru percheziții informatice. Fostul membru al Legiunii Străine, neînsoțit de avocat

Horațiu Potra a revenit, luni dimineață, la sediul Inspectoratului General al Poliției. Fostul membru al Legiunii Străine asistă și de această dată la percheziții informatice care îl vizează personal.

Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989
Acum 35 de ani, la Timișoara, s-a strigat pentru prima dată „Libertate”. Cum a început Revoluția din decembrie 1989

Ziua de 16 decembrie 1989 a rămas în istorie ca reprezentând începutul sfârşitului pentru regimul condus de Nicolae Ceauşescu.