Audieri pe bandă rulantă pentru cei 27 de membri ai Guvernului Dăncilă. LIVETEXT
Al treilea guvern PSD-ALDE după alegerile din 2016 urmează să fie învestit luni. Miniştrii Cabinetului Dăncilă au fost audiaţi dimineaţă în comisii, iar după-amiază se va da votul în plenul reunit
Desfăşurarea evenimentelor:
14:55 Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Justiţiei, Tudorel Toader, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.
S-au înregistrat 43 de voturi "pentru", 16 - "împotrivă" şi 4 abţineri.
14:45 Natalia Intotero, propusă ministru pentru Românii de Pretutindeni, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.
S-au înregistrat 15 voturi "pentru", 10 "împotrivă" şi două abţineri.
14:35 Ministrul propus pentru Relaţia cu Parlamentul, Viorel Ilie, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Decizia a fost luată cu 22 de voturi "pentru" şi 15 "împotrivă" în comisiile juridice ale celor două Camere ale Parlamentului şi Comisia pentru constituţionalitate din Senat. Iniţial, preşedintele Comisiei juridice din Camera Deputaţilor, Eugen Nicolicea, a anunţat 13 voturi "împotrivă", ceea ce a stârnit criticile liberalilor, care au acuzat şi împiedicarea dezbaterilor de către acesta.
14:30 Tudorel Toader a declarat în timpul audierilor din Parlament că din cei 4.458 de deţinuţi care au benficiat de legea recursului compensatoriu, doar 42 au recidivat. „Spunea cineva un lucru care nu îşi are corespondenţa în realitate: faptul că majoritatea celor care au beneficiat de legea recursului compensatoriu au revenit în penitenciar. Informaţia este neconformă cu realitatea, ca să nu spun neadevărată. Astăzi am cerut de la Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi săptămânal avem această evidenţă a numărului celor care beneficiază de lege. Din momentul în care a intrat în vigoare legea (...) au beneficiat 4.458 de deţinuţi. Dintre aceştia, doar 42 au revenit, mai puţin de 1 la sută”, a declarat Tudorel Toader.
14:20 Viorica Dăncilă a ajuns la Parlament, pentru votul de învestire
13:50 Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Tineretului şi Sportului, Ioana Bran, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.
Cu 21 de voturi pentru şi 12 împotrivă, deputata PSD Ioana Bran, ministru desemnat, a primit avizul favorabil al celor două comisii parlamentare de învăţământ, ştiinţă, tineret şi sport.
Ioana Bran (31 ani) va deveni cel mai tânăr ministru din Guvernul Dăncilă dacă acesta va fi votat luni de plenul reunit al Parlamentului.
13:40 Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Ministerul Finanţelor Publice, Eugen Orlando Teodorovici, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.
Membrii celor două comisii au avizat noul mandat cu 19 voturi pentru, 12 împotrivă şi nicio abţinere.
13:20 Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Sănătăţii, Sorina Pintea, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. S-au înregistrat 19 voturi "pentru", 5 - "împotrivă" şi 3 abţineri.
13:10 Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Cercetării şi Inovării, Nicolae Burnete, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Au fost înregistrate 20 voturi pentru, 11 împotrivă şi o abţinere.
13:00 Paul Stănescu, propus vicepremier şi ministru pentru Dezvoltare Regională şi Administraţie Publică, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. Paul Stănescu a primit 35 de voturi "pentru" şi 8 "împotrivă".
12:55 Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Ministerului Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Petru Dan Cojocaru, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate a Parlamentului.
Cojocaru a fost validat cu 15 voturi pentru, 5 împotrivă şi nicio abţinere.
12:30 Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Ministerului Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.
Membrii celor două comisii au avizat propunerea de mandat pentru Deneş cu 15 voturi pentru, 5 împotrivă şi nicio abţinere.
12:20 Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Transporturilor, Lucian Şova, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.
Lucian Şova a fost validat cu 32 de voturi pentru şi 11 voturi împotrivă.
12:00 Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Culturii, George Vladimir Ivaşcu, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.
S-au înregistrat 16 voturi "pentru" şi 7 "împotrivă".
11:50 Ministrul propus pentru preluarea portofoliului de la Mediu, Graţiela Gavrilescu, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.
Membrii celor două comisii au avizat noul mandat cu 18 voturi pentru, 6 împotrivă şi nicio abţinere.
11:35 Viorel Ştefan, propus pentru funcţia de viceprim-ministru fără portofoliu, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.
Decizia a fost luată cu 41 de voturi "pentru" şi 16 "împotrivă" de Comisia pentru politică economică, reformă şi privatizare şi Comisia pentru buget, finanţe şi bănci din Camera Deputaţilor, reunite cu Comisia economică, industrii şi servicii, Comisia pentru dezvoltare şi strategie economică şi Comisia pentru buget, finanţe, activitate bancară şi piaţă de capital din Senat.
11:05 Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Afacerilor Interne, Carmen Dan, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.
S-au înregistrat 20 de voturi "pentru" şi nouă "împotrivă".
"În perioada în care am fost ministru, am urmărit să exercit cât de bine mandatul şi să gestionez cât s-a putut de bine multitudinea de competenţe ale Ministerului de Interne", a spus Carmen Dan, la audierile din comisiile parlamentare.
Ea a adăugat că, în 2018, rămân prioritare reducerea deficitului de personal, dotarea efectivelor şi îmbunătăţirea cadrului legislativ. "Activităţile realizate la nivelul MAI au o dinamică aparte, pentru că acest minister este într-o relaţie continuă, cotidiană cu cetăţeanul, o relaţie care are ca fundament nevoia de securitate. Avem o echipă managerială tânără, de aceea astăzi lângă mine sunt şeful Poliţiei Române, şeful Jandarmeriei", a mai spus Carmen Dan.
Ea a vorbit şi despre măsurile luate pentru reducerea deficitului de personal şi a arătat că în 2017 au fost 6.600 de angajări, iar în 2018 vor intra în sistem peste 7.000 de oameni, ea exprimându-şi speranţa ca, până în 2020, să fie acoperit deficitul de personal.
"Zilele acestea finalizăm o nouă metodologie pentru testarea psihologică a personalului. Ultimele evenimente ne-au determinat să intervenim în acest domeniu. Accentul va fi pus pe cunoaşterea anterioară a personalului, astfel încât în timpul testării psihologice să îşi poată focusa testarea în funcţie de vulnerabilităţile din fişa de semnalare", a afirmat Carmen Dan.
"Misiunile Jandarmeriei, acţiunile, deciziile operative, sunt analizate în detaliu de politicieni, de analişti, de comentatori, şi se pun tot felul de întrebări: de ce folosim caii, de ce punem garduri de protecţie. Unii se întreabă de ce dăm amnenzi, alţii de ce nu le dăm. Puţini au în debatere şi contextul: avem manifestaţii publice declarate spontane, dar organizate cu luni de zile înainte, avem manifestaţii publice neasumate de nimeni, dar iniţioate cu mult timp înainte de platforme civice, avem zone publice blocate în mod aleatoriu", a spus Dan despre proteste.
11:20 Ministrul propus pentru preluarea portofoliului Apărării, Mihai Fifor, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului.
Decizia a fost luată cu 21 de voturi "pentru" şi 8 "împotrivă".
11:00 Bogdan Trif, propus pentru funcţia de ministru al Turismului, a fost avizat luni favorabil în comisiile parlamentare, cu 38 de voturi “pentru” şi 13 voturi “împotrivă”.
10:50 Ana Birchall, propusă viceprim-ministru pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, a primit luni aviz favorabil din partea comisiilor reunite de specialitate ale Parlamentului. S-au înregistrat 16 voturi "pentru", 10 "împotrivă" şi o abţinere.
10:30 Ministrul propus pentru Afacerile Externe, Teodor Meleşcanu, a primit aviz favorabil cu 14 voturi "pentru" şi 8 "împotrivă".
10:05 La ieşirea de la audieri, Rovana Plumb a făcut mai multe declaraţii, repetând că nu crede absorbţia fondurilor europene va fi afectată de criticile Comisiei Europene:
Sunt onorată şi mulţumesc colegilor din Parlament pentru votul de încredere pe care mi l-au acordat, care mă responsabilizează enorm de mult. Sunt convinsă că vom avea o justiţie independentă
Relaţia cu Bruxelles-ul a fost şi este foarte bună
Sunt momente pe care le parcurgem cu toţii, dar ele sunt în trecut, eu vreau să vorbesc despre ce ne-am propus
09:52 Rovana Plumb a trecut de comisie cu 18 voturi pentru şi 11 împotrivă
09:50 Eugen Tomac (PMP) susţine că Rovana Plumb a prezentat cifre greşite privind absorbţia fondurilor europene. Nu a putut primi răspuns, invocându-se lipsa timpului
09:47 La audierea Rovanei Plumb, preşedintele comisiei, senatorul PSD, Gabriela Creţu, a pus capăt întrebărilor opoziţiei, cerând „Să avem o discuţie aşezată, să nu facem o confruntare politicianistă la 8 dimineaţa, că nu este cazul”.
09:45 Roberta Anastase (PNL) a întrebat-o pe Rovana Plumb dacă există riscul ca legarea statului de drept de fondurile europene să afecteze ţara, dar Eugen Teodorovici a ţinut să răspundă în locul ei, fără să spună ceva precis. Plumb a declarat apoi că „principalul nostru obiectiv este ca alocarea fondurilor europene să fie cel puţin la nivelul actualei perioade de programare, 2014 - 2020. Restul se află în discuţie şi sunt convinsă că modul în care ne vom comporta nu va avea niciun fel de impact, nici pe plan intern, nici extern, asupra fondurilor”.
09:35 Anton Anton a fost validat cu 44 voturi pentru, 13 împotrivă şi nicio abţinere.
09.25 Victor Negrescu, ministrul delegat pentru Afaceri Europene, a primit aviz pozitiv în comisie.
09:00 Este audiată Rovana Plumb, propusă ministrul al Fondurilor Europene.
08:50 A început audierea lui Anton Anton, propus la Ministerul Energiei. Citeşte aici portretul său.
08:46 Dănuţ Andruşcă a primit avizul comisiei cu 42 de voturi pentru şi 18 împotrivă
08:40 Ministrul răspunde citind de pe foile cu care a venit şi a fost întrerupt de Daniel Zamfir, care l-a rugat să nu mai citească de pe foaie, deoarece audierea s-a lungit prea mult. De altfel, opoziţia a criticat timpul scurt alocat audierilor
08:25 "A cam fluştenit, aşa, foile din faţă", a spus deputatul PNL Daniel Zamfir despre candidatul la postul de ministru al Economiei. Acesta a fost criticat şi pentru că a propus crearea unui nou "brand de apă minerală" de către statul român.
08.00 Miniştrii au început să intre la audieri în comisii. Primul este Dănuţ Andruşcă, propus la ministerul Economiei. Citeşte aici portretul său.
Noul Cabinet este format din 28 de membri, având în componenţă patru vicepremieri, faţă de trei câţi erau în precedentul guvern. Astfel, ministrul Dezvoltării Regionale, Paul Stănescu, şi ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, vor fi şi vicepremieri. De asemenea, vor fi doi vicepremieri fără portofoliu ministerial: Ana Birchall (vicepremier pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României) şi Viorel Ştefan.
Ceilalţi miniştri propuşi sunt: Carmen Dan - ministrul Afacerilor Interne; Teodor Meleşcanu - ministrul Afacerilor Externe; Mihai Fifor - ministrul Apărării Naţionale; Eugen Teodorovici - ministrul de Finanţe; Tudorel Toader - ministrul Justiţiei; Petre Daea - ministrul Agriculturii; Valentin Popa - ministrul Educaţiei; Lia Olguţa Vasilescu - ministrul Muncii; Dănuţ Andruşca - ministrul Economiei; Anton Anton - ministrul Energiei; Lucian Şova - ministrul Transporturilor; Rovana Plumb - ministru pentru Fondurile Europene; Radu Oprea - ministrul pentru Mediul de Afaceri; Sorina Pintea - ministrul Sănătăţii; George Ivaşcu - ministrul Culturii; Ioan Deneş - ministrul Apelor şi Pădurilor; Nicolae Burnete - ministrul Cercetării; Bogdan Cojocaru - ministrul Comunicaţiilor; Ioana Bran - ministrul Tineretului şi Sportului; Bogdan Trif - ministrul Turismului; Natalia Intotero - ministrul pentru Românii de Pretutindeni; Viorel Ilie - ministrul pentru Relaţia cu Parlamentul; Victor Negrescu - ministrul delegat pentru Afaceri Europene.
Toţi cei 27 de miniştri şi vicepremieri urmează să fie audiaţi în comisiile parlamentare, începând de la ora 8.00, pentru fiecare fiind alocate doar 30 de minute. Oricum, avizele comisiilor sunt consultative, însă, de-a lungul timpului, atunci când o persoană nominalizată a fost respinsă, aceasta a fost înlocuită, fiind făcută o nouă propunere.
Până acum, desemnarea senatorului Radu Oprea la Mediul de Afaceri, trimis în judecată pentru evaziune fiscală şi spălare de bani, şi a rectorului Valentin Popa la Educaţie, care a făcut o serie de greşeli de limbă de-a lungul timpului, au fost cele mai criticate, însă PSD nu renunţă la nominalizarea acestora.
Şi revenirea în Guvern a Rovanei Plumb, pentru care Camera Deputaţilor a respins cererea DNA de începere a cercetării penale în dosarul Belina, a stârnit reacţii critice.
Deocamdată, PSD şi ALDE se pot baza pe voturile propriilor parlamentari şi aşteaptă şi decizia UDMR, a cărei conducere se va întruni în această dimineaţă.
Liderii UDMR au avut săptămâna trecută o întâlnire cu premierul desemnat, Viorica Dăncilă, şi cu liderii PSD, la finalul căreia Kelemen Hunor a declarat că i-a plăcut că Dăncilă a răspuns la toate întrebările, inclusiv la cele tehnice, legate de agricultură, puse de membrii formaţiunii, fără să se uite la preşedintele PSD, Liviu Dragnea. Liderul UDMR a mai declarat că "tot ceea ce s-a vehiculat în presă despre Viorica Dăncilă nu s-a dovedit".
Sâmbătă seara, la Târgu Mureş, la Conferinţa Tineretului Maghiar (MIERT), Kelemen Hunor afirmat că programul de guvernare pare a fi scris ”la Ministerul Agriculturii, între două beri”.
În replică, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a declarat că speră ca UDMR să susţină învestirea Guvernului şi că programul de guvernare este, în linii mari, acelaşi cu cel votat anterior.
Şi ministrul Agriculturii, Petre Daea, i-a replicat lui Kelemen Hunor: ”Acolo (la Ministerul Agriculturii - n.r.) e sediul materiei. Acolo e orzoaica pentru bere, acolo este industria alimentară. În 1968 m-am îmbătat şi, dacă mă gândesc, şi acum mi-e rău”.
PNL a decis duminică seară că va vota împotrivă, la vedere, la investirea Guvernului.
"Deci vom vota împotriva învestirii acestui Guvern. Că vom continua comunicarea, dialogul şi încercarea de a convinge oricare parlamentar din actuala majoritate. Facem apel către parlamentarii minorităţilor UDMR, şi de asemenea către parlamentarii care mai au capul pe umeri şi mai au un pic de sensibilitate faţă de soarta României să voteze împotriva investirii acestui Guvern", a declarat duminică seară liderul liberal Ludovic Orban.
De asemenea, Orban a spus că le-a solicitat parlamentarilor PNL să nu accepte limitarea termenului de audiere în comisii a miniştrilor.
"Este inadmisibil să reduci la 30 de minute audierea unui ministru. Este o bătaie de joc, în care 20 de minute reprezintă prezentarea ministrului. Eu cred ca miniştri aceştia sunt atât de habarnişti , atât de paraleli cu domeniul pe care urmează să îl conducă încât le este frică să nu se facă de râs în cazul în care parlamentarii opoziţiei sunt lăsaţi să pună întrebări de substanţă, întrebări serioase, întrebări care să releve cunoaşterea domeniului de activitate şi mai ales gradul de înţelegerea al obiectivelor asumate în acest program de guvernare", a susţinut Orban.
Votul pentru Guvern şi programul de guvernare va fi secret, exprimat cu bile, iar pentru învestirea Cabinetului sunt necesare 233 de voturi favorabile. PSD şi ALDE au 243 de senatori, iar la astfel de voturi, deşi sunt considerate secrete, de fiecare dată social-democraţii au parlamentari care stau lângă urne, iar colegii le arată bilele când le introduc în urne, pentru a fi siguri că decizia partidului este respectată şi că nimeni nu trădează.
Sursa: Pro TV
Etichete: guvern, PSD, PNL, ministri, Parlament, viorica dancila, vot, plen, alde, comisii, rovana plumb,
Dată publicare:
29-01-2018 14:56