Presedintele Basescu considera necesara revizuirea Constitutiei pentru ratificarea acordului fiscal

×
Codul embed a fost copiat

Seful statului a declarat ca, dupa intalnirile de miercuri, poate afirma ca nu va exista niciun partid care sa respinga ratificarea in timp util a acordului de uniune fiscala.

Traian Basescu a mai spus ca, in cazul in care se va proba a fi necesara revizuirea Constitutuiei, aceasta se va face in timp util.

Basescu a precizat ca intalnirile avute cu reprezentantii partidelor politice, cu presedintii celor doua Camere si consultarile cu membrii Guvernului au fost extrem de importante si acestea "ne indreapta catre un consens".

"Ce pot afirma in mod categoric, nu va exista niciun partid politic parlamentar care sa respinga ratificarea in timp util a acordului de uniune fiscala", a spus el.

Presedintele a adaugat ca, in cazul in care se va proba a fi necesara revizuirea Constitutiei, iar el afirma ca aceasta este necesara, se va modifica si Constitutia in timp util pentru introducerea prevederilor din acord.

Citește și
Olivier Blanchard
FMI: Noul acord UE este DOAR o solutie partiala
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Presedintele Traian Basescu a mai precizat, miercuri, ca nu discuta declaratiile facute de liderii opozitiei dupa consultarile de la Cotroceni in care se aprecia ca ar fi fost "mai grosolan decat de obicei", "nervos" sau "plicitisit", el aratand ca nu poate face educatie politicienilor.

"Va par nervos? Va par plicitist? Daca la ora asta nu-s plicitisit, iau si intrebari ... Deci eu nu discut declaratiile. Pe mine ma intereseaza ce s-a intamplat inauntru. Si nu pot face eu educatie politicienilor", a spus acesta.

Liderul USL Victor Ponta a sustinut ca la intalnirea de la Cotroceni presedintele Traian Basescu a fost "mai grosolan decat e el de obicei", ca a fost "nervos, plictisit" si ca a avut loc "un schimb de replici neplacute".

Traian Basescu a mai declarat ca a remarcat, in timpul consultarilor, ca toate partidele au incercat sa-si rezolve mici probleme din disputele lor curente, pe care le-a catalogat drept "o impanare a obiectivului principal cu lucruri secundare".

"Remarc faptul ca toate partidele au incercat sa-si rezolve mici probleme din disputele lor curente, ba cu comasarea alegerilor, ba cu revizuirea Constitutiei intr-un plan mai larg, ba cu data revizuirii Constitutiei, ba cu guvern de tehnocrati. Vreau sa stiti ca toate aceste elemente eu le consider o impanare a obiectivului principal cu lucruri secundare", a declarat presedintele Basescu.

Seful statului a precizat ca pentru el esenta intalnirilor de miercuri a fost acordul pentru implementarea in timp util a obligatiei de a ratifica la standardele cerute acest acord de uniune fiscala.

"Toate celelalte au fost problemele partidelor, problemele coalitiilor, probleme ale oamenilor, pe care le-am tratat cu respectul cuvenit, dar pentru mine nu prezinta interes. Este problema partidelor cum isi rezolva celelalte chestiuni care tin de obligatiile fata de electorat. Pentru mine problema zero a fost sa obtin un acord si o garantie ca Romania va adopta in parametrii stabiliti de Consiliul European acordul de uniune fiscala", a adaugat presedintele Basescu.

El a mai spus ca nu vede in momentul de fata o solutie de acomodare a punctelor de vedere ale partidelor.

"Solutia la care am ajuns este - unu - ca ne putem intelege si exista un consens care vizeaza interesul national legat de adoptarea acestui acord atunci cand va fi in stadiul de ratificare, iar toate celelalte chestiuni sunt chestiuni colaterale, asupra carora exista putine sanse ca partidele sa se inteleaga, inclusiv in chestiunea guvernului de tehnocrati. Eu nu am nimic impotriva sa discute partidele despre un guvern de tehnocrati. Problema este cat de util este un asemenea guvern, cum poate fi instalat, pentru ca eu aici nu pot da satisfactie nimanui. Personal, cred ca toate temele colaterale trebuie eliminate pentru a atinge acest target, care este intr-adevar de interes national", a mai spus seful statului.

Liderul USL Victor Ponta a precizat ca la intalnirea cu seful statului opozitia a propus investirea unui Guvern format din tehnocrati care sa pregateasca legislatia electorala si alegeri corecte, iar Traian Basescu "nu a respins ideea", dar "a spus ca nu poate sa il demita pe Boc".

"Domnul presedinte (Traian Basescu - n.r.) a spus ca nu respinge deloc aceasta idee (a Guvernului de tehnocrati - n.r.), dar ca, sigur, sunt necesare discutii intre actuala majoritate si noi, cei din opozitie. Noi vom vota un Guvern de tehnocrati cu acest mandat, un mandat de implementare a masurilor de guvernanta bugetara, de adoptare a legii electorale prin care sa alegem prin vot uninominal 300 de parlamentari si sa organizeze alegeri corecte", a spus Ponta.

Presedintele Basescu a declarat si ca nu are nimic impotriva ca partidele sa discute despre un Guvern de tehnocrati, el apreciind ca acesta reprezinta o chestiune colaterala asupra careia sunt putine sanse ca partidele sa se inteleaga, problema tinand de utilitate si de modul de instalare.

Seful statului a spus ca problema acordului fiscal este una care tine de interesul national, celelalte chestiuni, inclusiv cea a guvernului de tehnocrati, fiind colaterale.

Basescu a adaugat ca, in opinia sa, toate temele colaterale trebuie eliminate.

"Toate celelate chestiuni sunt chestiuni colaterale, asupra carora sunt putine sanse ca partidele sa se inteleaga, inclusiv in chestiunea Guvernului de tehnocrati. Eu nu am nimic impotriva sa discute partidele despre un Guvern de tehnocrati. Problema este cat de util este un asemenea guvern, cum poate fi instalat, pentru ca eu aici nu pot da satisfactie nimanui. Daca ma intrebati pe mine, personal, cred ca toate temele colaterale trebuie eliminate pentru a atinge acest target care este intr-adevar de interes national", a spus Basescu.

Liderul USL Victor Ponta a precizat ca la intalnirea cu seful statului opozitia a propus investirea unui Guvern format din tehnocrati care sa pregateasca legislatia electorala si alegeri corecte, iar Traian Basescu "nu a respins ideea", dar "a spus ca nu poate sa il demita pe Boc".

Presedintele Basescu a declarat ca exista controverse intre partide privind organizarea referendumului de modificare a Constitutiei odata cu alegerile locale si parlamentare din 2012, el precizand ca va raspunde solicitarii de ajuta partidele sa stea la masa pentru a stabili data acestuia.

Intrebat care este parerea sa despre organizarea referendumului odata cu alegerile locale si parlamentare, Basescu a raspuns: "Si aici sunt controverse intre partide. Ce cred ca trebuie sa fac este sa raspund unei solicitari de a ajuta partidele sa stea la masa impreuna si sa stabileasca momentul acestui referendum".

Seful statului a spus ca nu se poate pronunta asupra datei referendumului, el precizand ca are parerile sale despre cum ar fi mai bine.

"Deci nu cred ca ma pot pronunta. Am parerile mele despre cum ar fi mai bine, dar esential este sa vedem care este solutia acceptata de partide, pentru ca partidele iau in calcul avantaje, dezavantaje electorale. Deci va depinde foarte mult de negocierea dintre partide", a spus Basescu.

Seful statului a declarat ca, dupa intalnirile de miercuri, poate afirma ca nu va exista niciun partid care sa respinga ratificarea in timp util a acordului de uniune fiscala si ca, in cazul in care se va proba a fi necesara revizuirea Constitutuiei, aceasta se va face in timp util.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
"Regulile stabilite la Bruxelles nu sunt o tragedie pentru Romania". Ce vom adauga in Constitutie

"Cu un deficit aproape de zero se pot face chiar mai multe autostrazi", a declarat guvernatorul BNR Mugur Isarescu. Oricum, suntem obligati sa trecem in Constitutie ca in 2013 nu vom avea un deficit structural mai mare de 0,5%.

FMI: Noul acord UE este DOAR o solutie partiala
FMI: Noul acord UE este DOAR o solutie partiala

Economistul sef al FMI, Olivier Blanchard, este de parere ca acordul de integrare fiscala si coordonarea politicilor economice agreat de statele UE reprezinta un pas in directia corecta, dar nu e o solutie completa pentru criza datoriilor de stat.

Emil Boc: Coalitia a decis sa inceapa angajarea raspunderii pentru comasarea alegerilor
Emil Boc: Coalitia a decis sa inceapa angajarea raspunderii pentru comasarea alegerilor

Premierul Emil Boc a anuntat ca Guvernul a adoptat proiectele de legi privind comasarea alegerilor parlamentare cu cele locale si promovarea judecatorilor la ICCJ. Aceste acte normative vor fi promovate prin angajarea raspunderii in Parlament.  

Recomandări
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim
În plin an electoral, oficialii PSD-PNL au în plan o nouă majorare a salariilor. Cu cât ar crește, din iulie, salariul minim

Deși presați de cheltuieli prea mari la buget, oficialii au în plan o nouă majorare a salariilor, în an electoral. 

Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor
Europenii vor să-și întărească armatele, în timp ce Ucraina primește un nou pachet de ajutor

Noul pachet de ajutor american pentru Ucraina va include și rachete ghidate cu o rază de acțiune de 300 de km.  

Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu
Filmul evenimentelor. Cum s-a rupt coaliția PSD-PNL la Primăria Capitalei, din cauza medicului Cătălin Cîrstoiu

După două luni de căutări și încă una în care au făcut campanie pentru medicul Cătălin Cîrstoiu, liderii PNL și PSD au anulat toate planurile comune pentru Primăria generală a Capitalei.