Basescu: Au fost disponibilizate 9.330 de cadre MAI. Concedierile vor continua

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, la Cotroceni, ca in CSAT s-a discutat despre restructurarea MAI, mentionand ca disponibilizarile la aceasta institutie vor continua.

Sinteza declaratiilor:

► Restructurarile care s-au facut pana acum nu au afectat capacitatea operativa a Ministerului.

El a precizat ca restructurarea va merge inainte dupa ce va fi adoptat Statutul Politistului, adaugand ca unele structuri vor fi transferate catre autoritatile locale.

Presedintele a spus ca planul de disponibilizari pentru 2011 avea in vedere 10.000 de persoane, iar pana la ora sedintei CSAT de joi fusesera disponibilizate 9.330 de persoane, ceea ce inseamna ca pana la finele anului este foarte posibil sa se atinga obiectivul propus.

Citește și
Basescu
Traian Basescu: In momentul de fata, Romania este grav afectata de situatia din Zona Euro
Gafa grupării pro-ruse care a salvat referendumul din Republica Moldova

Basescu a precizat ca disponibilizarile facute nu au afectat capacitatea operativa a institutiei.

► Presedintele Traian Basescu a anuntat, joi, dupa sedinta CSAT, ca numarul militarilor romani in teatrele de operatiuni va scadea anul viitor cu 177 comparativ cu 2011, efectivul aprobat pentru 2012 fiind 2348 de militari.

"Astazi (joi, in CSAT, n.r.) s-a aprobat planul de forte pentru misiuni in strainatate. (...) Misiunile vor fi indeplinite, din punct de vedere al MApN, de un numar de 2.348 de militari aflati simultan in teatrele de operatii. Deci avem o diminuare cu 177 de militari comparativ cu anul care se incheie", a declarat presedintele Traian Basescu.

El a precizat ca se mentine participarea in Afganistan cu 1940 de militari.

Basescu a mai spus ca prezenta in Kosovo, la misiunea KFOR, va fi de 64 de militari, iar in Bosnia Hertegovina, de 71 de militari.

De asemenea, MApN va disloca o fregata de tip T 22, cu elicopter si avand la bord o echipa, un grup pentru operatiuni speciale in Oceanul Indian, in operatiunea UE Atlanta, a mai spus seful statului.

El a precizat, referindu-se la rezervele pentru 2012, ca in tara vor fi gata de interventie unitati cumuland un efectiv de 1.210 militari, forte dislocabile in orice moment la dispozitia NATO.

"In ceea ce priveste fortele operative, stiti foarte bine, cand ai in teatre 2.348 de militari, de fapt trebuie sa ai patru seturi de 2.348. Un set la odihna, un numar echivalent la pregatire, un numar echivalent in teatru si, de asemenea, sa poti inlocui oricand efectivele intregului grup in orice moment, indiferent in oricare din cele trei situatii se afla", a conchis presedintele.

► Presedintele Traian Basescu a amintit, joi, dupa sedinta CSAT, ca in 2015 perioada de zbor a actualelor MiG-uri se epuizeaza, precizand ca Romania nu are resurse pentru 48 de avioane multirol, dar achizitionarea trebuie sa inceapa, chiar si in ritmul de o aeronava pe an.

Presedintele a mentionat ca subiectul a fost discutat in CSAT, fara a se lua o decizie.

"Se prefigureaza o situatie critica. In 2015, avioanele pe care le avem isi epuizeaza resursa, iar Romania nu este inca in pozitia de a spune ca isi va respecta obligatiile asumate atunci cand a intrat in NATO, si anume de a contribui cu 48 de astfel de avioane la fortele NATO, dar si la apararea propriului teritoriu", a spus presedintele.

El a adaugat ca, pentru a nu se decredibiliza ca stat membru NATO, Romania trebuie sa evite situatia in care alte tari ar veni sa execute misiunile de patrulare aeriana.

"Ea (n.red. patrularea aeriana de catre alte tari) este si costisitoare si umilitoare din punct de vedere al capacitatii fortelor armate in general si al fortelor aeriene in special", a apreciat Traian Basescu.

Presedintele a adaugat ca, in aceste conditii, desi nu exista finantare, trebuie gasite in cel mai scurt timp "formule pentru a revitaliza fortele aeriene in perspectiva epuizarii resursei actualelor nave de lupta de care dispun fortele aeriene romane".

"Aici am cerut sa se ia in calcul si faptul ca o prelungire a resursei actualelor avioane este extrem de scumpa iar daca ajungem la situatia in care alte state NATO ne-ar asigura patrularea aeriana, am fi in situatia de a plati aceasta prestatie. Si trebuie sa avem in vedere ca cele doua solutii s-ar putea sa fie mai costisitoare decat gasirea unei solutii de finantare pe termen lung a achizitiei de aeronave", a explicat Traian Basescu.

Intrebat cate avioane va achizitiona Romania, presedintele a spus ca tara noastra s-a angajat ca, atunci cand va inlocui actuala flota, va achizitiona 48 de avioane.

"In mod cert trebuie sa incepem, chiar daca luam un avion pe an", a spus presedintele.

Ulterior, el a fost intrebat daca mai este de actualitate varianta cooperarii cu alte state din vecinatate pentru achizitionarea de avioane F-16.

"Este un program propus de SUA dar deocamdata nu stim nicio alta tara care sa fi intrat in acest program", a spus presedintele.

► Presedintele Traian Basescu a mai declarat si ca MApN va participa cu o fregata T22, dotata cu elicopter si un grup pentru operatiuni speciale, la misiunea UE de combatere a pirateriei in zona Golfului Aden din Oceanul Indian.

"MApN va disloca o fregata de tip T 22 cu elicopter si avand la bord o echipa, un grup pentru operatiuni speciale, in Oceanul Indian in operatiunea UE, Atalanta. Este vorba despre zona Golfului Aden, in Oceanul Indian, pentru protejarea navelor comerciale de actele de piraterie", a spus Traian Basescu, la finalul CSAT.

Operatiunea Atalanta este numele de cod al misiunii Uniunii Europene de combatere a pirateriei marine. Navele participante la misiune patruleaza de-a lungul coastei somaleze pentru a proteja vasele comerciale, de agrement, de pescuit sau umanitare.

Zona patrulata este mai mare decat suprafata Europei.

Romania a participat si anul acesta la o misiune internationala cu una dintre fregatele sale de tip T22. Este vorba despre nava Regele Ferdinand care a luat parte la operatiunea din Libia.

► Presedintele Traian Basescu a anuntat dupa sedinta CSAT si ca efectivele MAI dislocate in teatrele de operatii cresc cu 37 de politisti si jandarmi.

"In ceea ce priveste fortele Ministerului de Interne, ele au o usoara crestere, cu 37 de persoane. Vom avea politisti si jandarmi, in total, in numar de 382 de persoane. Asta in conditiile in care, incepand cu 24 decembrie 2011, retragem cei 107 jandarmi pe care ii avem in misiunea Eulex din Kosovo, in zona Mitrovica. Mai raman doar cinci jandarmi pentru predarea materialelor si a cazarmilor pe care le-au utilizat jandarmii romani", a declarat Traian Basescu.

El a afirmat, dupa sedinta CSAT, ca s-a aprobat planul de forte pentru misiuni in strainatate.

"Vom creste prezenta noastra la misiunile UE in Afganistan, in Eulex si Europol, unde ne crestem participarea cu jandarmi si politisti pentru a raspunde comandamentelor de instruire a structurilor de ordine din aceasta tara. De asemenea, mentinem un efectiv de 51 de persoane in misiuni ONU. Nu in ultimul rand, la dispozitia Agentiei Frontex in misiuni destinatem protejariii fontierelor UE vom avea 134 de politisti de frontiera pe nave ale Politiei de Frontiera", a continuat seful statului.

El a mai aratat ca mai sunt dislocati politisti ca observatori in Africa si in alte zone.

► Presedintele Traian Basescu a declarat, joi, dupa sedinta CSAT, ca are "exigenta extrem de ferma ca fiecare structura de informatii sa se ocupe si sa indeplineasca misiunile pentru care a fost creata", mentionand ca vizeaza cooperarea dintre SRI si DGIPI.

"Ce s-a stabilit in aceasta sedinta a Consiliului (CSAT - n.r.) a fost legat de aprobarea planului de prioritati informative pentru structurile de informatii, fie ca vorbim de SRI, SIE si structurile de informatii ale MAI. Aici am dorit sa precizez foarte clar pentru structurile de informatii ca in urmatorul CSAT, cand vom aproba dispersarea misiunilor pe fiecare structura de informatii, am exigenta extrem de ferma ca fiecare sa se ocupe si sa indeplineasca misiunile pentru care a fost creat. Aici vizez in primul rand cooperarea dintre SRI si DGIPI, DGIPI urmand sa se concentreze in mod fundamental sa furnizeze politistilor si procurorilor informatiile legate de crima organizata, iar atunci cand depisteaza subiecte, actiuni care vizeaza securitatea nationala sa le transfere imediat SRI", a declarat Traian Basescu.

El a repetat faptul ca tine foarte mult ca in planurile de detaliu pe fiecare structura DGIPI sa ramana pentru misiunea lui fundamentala.

► Presedintele Traian Basescu a mai spus dupa sedinta CSAT ca a observat promotiile mari ale scolilor MAI care genereaza locuri de munca pentru instructori si profesori, afirmand ca fenomenul nu se justifica si ca i-a cerut ministrului de Interne sa ia masuri de calibrare corecta.

"Am observat, si nu se justifica a mai continua, promotii mari din scolile de subofiteri si de la Academia Alexandru Ioan Cuza care nu pot fi angajate. Practic se genereaza locuri de munca pentru instructori, profesori in aceste scoli si se produc absolventi pe care Ministerul de Interne nu-i poate absorbi", a declarat Traian Basescu.

El a mai spus ca i-a cerut ministrului de Interne sa ia "masuri de corecta calibrare" a promotiei care va intra, in 2012, atat in Academia Alexandru Ioan Cuza, cat si in alte scoli ale Ministerului de Interne.

"Pana la urma nu inteleg de ce se scot absolventi pe banda rulanta, care sunt si absolventi de Drept in acelasi timp, iar Ministerul de Interne nu are posturi sa-i angajeze", a mai spus seful statului.

El a mai precizat ca se impune un efort al ministerului pentru a da o solutie promotiei care a terminat in 2011 scolile de politisti.

"Totusi in acesti oameni s-a investit si am convingerea ca mai pot fi gasite cadre care provin din alte sisteme decat din scolile MAI si care pot fi trimise de unde au venit pentru a se crea locuri promotiei 2011. Sper ca acest lucru sa se intample in primele luni ale anului viitor", a conchis Basescu.

► Presedintele Traian Basescu a anuntat ca CSAT a decis prelungirea cu un an a acordului cu SUA privind utilizarea infrastructurii romanesti pentru transportul de resurse materiale si umane dinspre si catre Afganistan.

"Sedinta CSAT de astazi (joi, n.r) a aprobat prelungirea cu un an a acordului cu SUA privind utilizarea infrastructurilor romanesti pentru transportul de resurse materiale si umane dinspre si catre Afganistan. Aici discutam despre Portul Constanta, Aeroportul Mihail Kogalniceanu, Aeroportul Otopeni", a declarat Traian Basescu.

In luna mai presedintele Traian Basescu a anuntat ca CSAT a aprobat solicitarea SUA de a utiliza Aeroportul Mihai Kogalniceanu si Portul Constanta ca puncte de tranzit pentru transportul militarilor si a tehnicii militare in Irak si Afganistan, precum si pentru transportul acestora din Irak spre Europa.

___________________________

Sedinta CSAT de la Palatul Cotroceni care a avut pe ordinea de zi un raport al premierului Boc privind masurile luate pentru aplicarea regimurilor de sanctiuni internationale, precum si restructurarea MAI, s-a incheiat.

Sedinta CSAT a inceput in jurul orei 14.00 si a durat aproximativ 90 de minute.

Consiliului Suprem de Aparare a Tarii a avut pe ordinea de zi cinci teme. Prima dintre acestea se refera la raportul premierului privind masurile adoptate de Romania in vederea punerii in aplicare a regimurilor de sanctiuni internationale.

De asemenea, CSAT a avut ca subiect pe ordinea de zi planul privind participarea fortelor armate ale Romaniei la misiuni si operatii in afara teritoriului statului roman, in anul 2012.

Derularea procesului de restructurare a personalului din cadrul Ministerului Administratiei si Internelor a fost o alta tema pe agenda Consiliului.

Totodata, CSAT a abordat si activitatile desfasurate si rezultatele obtinute in procesul de prevenire si combatere a evaziunii fiscale, precum si programul de activitate al Consiliului Suprem de Aparare a Tarii pentru anul 2012.

Articol recomandat de sport.ro
Reacția kosovarilor după ce au auzit ce îi așteaptă la București contra României
Reacția kosovarilor după ce au auzit ce îi așteaptă la București contra României
Citește și...
Acordul de uniune fiscala, reconfirmat de Romania cu tot cu
Acordul de uniune fiscala, reconfirmat de Romania cu tot cu "vulnerabilitatile de legalitate"

Presedintele Traian Basescu a anuntat Guvernul ca, joi, va transmite Consiliului European reconfirmarea angajamentului Romaniei de a fi parte a acordului de uniune fiscala.

Traian Basescu: In momentul de fata, Romania este grav afectata de situatia din Zona Euro
Traian Basescu: In momentul de fata, Romania este grav afectata de situatia din Zona Euro

Statele membre ale Uniunii Europene ar trebui sa aiba un grad de indatorare de sub 60% din Produsul Intern Brut, a afirmat presedintele Traian Basescu, intr-o declaratie de presa facuta miercuri, la Palatul Cotroceni.

Recomandări
Românii au luat mai multe credite pentru case, mașini sau afaceri. Suma uriașă oferită de bănci în doar opt luni
Românii au luat mai multe credite pentru case, mașini sau afaceri. Suma uriașă oferită de bănci în doar opt luni

Încurajați de domolirea dobânzilor și de creșterea veniturilor, românii au început să ia credite noi pentru case, mașini sau afacerile pe care le au.

Percheziții de amploare în România. Poliția investighează cazuri de evaziune, contrabandă și tâlhărie calificată
Percheziții de amploare în România. Poliția investighează cazuri de evaziune, contrabandă și tâlhărie calificată

Polițiștii fac marți 261 de percheziţii în toată ţara în cadrul operaţiunii Jupiter, la persoane suspectae de evaziune fiscală, înșelăciune. fraudă.  

Votul din R. Moldova, un semnal de alarmă pentru UE. Rusia nu și-a pierdut interesul sau influența din regiune
Votul din R. Moldova, un semnal de alarmă pentru UE. Rusia nu și-a pierdut interesul sau influența din regiune

Alegerile din Moldova și Georgia se transformă într-un semnal de alarmă pentru UE, prinsă pe picior greșit în lupta sa pentru influență cu regimul lui Vladimir Putin.