Acordul de uniune fiscala, reconfirmat de Romania cu tot cu "vulnerabilitatile de legalitate"
Presedintele Traian Basescu a anuntat Guvernul ca, joi, va transmite Consiliului European reconfirmarea angajamentului Romaniei de a fi parte a acordului de uniune fiscala.
Basescu a mai spus ca fara aceasta reconfirmare, Romania nu poate participa la alcatuirea proiectului ce va fi validat in martie de CE.
"Se pare ca Consiliul European, cabinetul presedintiei Consiliului, solicita o reconfirmare a angajamentelor din ultimul Consiliu, da sau nu. Cred ca aceasta solicitare este facuta in primul rand pentru a incerca sa aduca pe toate cele 26 de state. Cred ca nu avem nicio problema sa reconfirmam angajamentul nostru de a fi parte a acordului de uniune fiscala. Va trebui sa facem o confirmare in cel mai scurt timp si eu, in calitate de membru al Consiliului, o voi da in cursul zilei de maine (joi-n.r.), voi reconfirma interesul nostru de a fi parte la acest acord", a spus Basescu.
El a aratat in acelasi timp ca acordul are "vulnerabilitatile lui de legalitate" si ca depinde de vointa politica a statelor membre UE daca "vor acoperi tot ce trebuie acoperit", mai ales in ceea ce priveste dreptul CE de a actiona in baza unui acord interguvernamental, apreciind insa ca partea legala va fi clarificata in perioada urmatoare.
Potrivit sefului statului, un document de lucru va fi finalizat in urmatoarele 15 zile. Potrivit unui comunicat al Consiliului European, tarile din zona euro si alte sase state din afara blocului monetar, printre care si Romania, vor incheia, pana in luna martie, un tratat interguvernamental care vizeaza consolidarea si intregrarea fiscala puternica la nivelul UE.
Acordul presupune in principal reglementari fiscale pentru echilibrarea bugetelor si coordonarea politicii economice la nivel european. Premierul Emil Boc a afirmat, vineri, ca Romania sustine regula unui deficit bugetar de maxim 3% din PIB si a unei datorii publice de cel mult 60%, cu impunerea mecanismelor de conformare si sanctiuni pentru nerespectarea acestor limite, considerand ca problemele actuale ale UE au fost generate de politicieni populisti.