Traian Basescu nu promulga legea pensiilor si o trimite inapoi in Parlament
UPDATE:Seful statului a trimis inapoi in Parlament documentul care a dezbinat puterea si opozitia. Traian Basescu le solicita senatorilor si deputatilor sa modifice un articol. Presedintele vrea sa fie schimbate varstele de pensionare.
In ciuda deciziei Curtii Constitutionale, presedintele Traian Basescu a luat o decizie care a luat prin surprindere pana si opozitia.
Solicitarea sefului statului de reexaminare a legii nu vizeaza nici punctul de pensie, nici controversa legata de felul in care a fost votata. Traian Basescu le cere alesilor sa modifice articolul care impunea egalizarea varstei de pensionare la 65 de ani, pentru femei si barbati.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
In privinta asa-zisei "fraude" clamate de opozitie Traian Basescu li s-a adresat direct liderilor PSD si PNL: "Ponta si Antonescu au posibilitatea sa se adreseze comisiei de disciplina pentru litigiile parlamentare. Acest incident parlamentar mi-a aratat cat de jos pot cobori unii politicieni. Ii compatimesc pe cei care au vrut sa-si vanda voturile pentru bani lasandu-i pe pensionari neaparati. Recomandarea catre Ponta si Antonescu nu este decat o simpla chemare la decenta".
Aflat la Iasi, liderul PSD a reactionat imediat. A admis ca solutia sefului statului este corecta dar va cere in continuarea demisia Robertei Anastase.
Si liberalii anunta ca nu vor abandona ideea schimbarii Guvernului Boc.
Politic vorbind, prin reintoarcerea legii la Parlament, Traian Basescu a lipsit opozitia de argumentul principal in favoarea suspendarii sale.
Odata retrimisa legea, alesii vor trebui, conform regulamentului, sa analizeze numai articolul cerut de Presedinte.Va fi realuat insa si votul final la lege, atat de contestat de catre opozitie.
Faptul ca legea revine in Parlament, ar putea prelungi controversele.
In plus, desi reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu a declarat ca amanarea adoptarii legii nu va afecta elatia cu FMI, sunt posibile insa discutii aprinse intre autoritatile romane si delegatia Fondului, care urmeaza sa soseasca la Bucuresti in urmatoarele saptamani.
-ceasta pentru ca adoptarea legii, inclusiv cu prevederea de egalizare la 65 de ani a varstei de pensionare, era o conditie ceruta de autoritatile financiare internationale, pentru acordarea celei mai recente transe de imprumut. Imprumut care a sosit, insa legea nu a fost inca adoptata.
Legea pensiilor a fost analizata de catre judecatorii Curtii Constitutionale, care au decis, miercuri, ca actul normativ nu incalca in niciun fel Constitutia.
Astfel au fost respinse sesizarile depuse de opozitie. PSD si PNL au contestat in primul rand modul in care a fost votata si i-au acuzat de frauda pe parlamentarii puterii.
Cititi aici ce prevede noua Lege a pensiilor, aplicabila de la 1 ianuarie 2011
Textul integral al actului normativ.