Traian Basescu nu promulga legea pensiilor si o trimite inapoi in Parlament

Ultimul update: Sambata 03 Noiembrie 2012 15:02
Data publicarii: Joi 07 Octombrie 2010 00:00
Categorie: Politic

UPDATE:Seful statului a trimis inapoi in Parlament documentul care a dezbinat puterea si opozitia. Traian Basescu le solicita senatorilor si deputatilor sa modifice un articol. Presedintele vrea sa fie schimbate varstele de pensionare.

In ciuda deciziei Curtii Constitutionale, presedintele Traian Basescu a luat o decizie care a luat prin surprindere pana si opozitia.

Solicitarea sefului statului de reexaminare a legii nu vizeaza nici punctul de pensie, nici controversa legata de felul in care a fost votata. Traian Basescu le cere alesilor sa modifice articolul care impunea egalizarea varstei de pensionare la 65 de ani, pentru femei si barbati.

In privinta asa-zisei "fraude" clamate de opozitie Traian Basescu li s-a adresat direct liderilor PSD si PNL: "Ponta si Antonescu au posibilitatea sa se adreseze comisiei de disciplina pentru litigiile parlamentare. Acest incident parlamentar mi-a aratat cat de jos pot cobori unii politicieni. Ii compatimesc pe cei care au vrut sa-si vanda voturile pentru bani lasandu-i pe pensionari neaparati. Recomandarea catre Ponta si Antonescu nu este decat o simpla chemare la decenta".

Aflat la Iasi, liderul PSD a reactionat imediat. A admis ca solutia sefului statului este corecta dar va cere in continuarea demisia Robertei Anastase.

Si liberalii anunta ca nu vor abandona ideea schimbarii Guvernului Boc.
Politic vorbind, prin reintoarcerea legii la Parlament, Traian Basescu a lipsit opozitia de argumentul principal in favoarea suspendarii sale.

Odata retrimisa legea, alesii vor trebui, conform regulamentului, sa analizeze numai articolul cerut de Presedinte.Va fi realuat insa si votul final la lege, atat de contestat de catre opozitie.

Faptul ca legea revine in Parlament, ar putea prelungi controversele.

In plus, desi reprezentantul Romaniei la FMI, Mihai Tanasescu a declarat ca amanarea adoptarii legii nu va afecta elatia cu FMI, sunt posibile insa discutii aprinse intre autoritatile romane si delegatia Fondului, care urmeaza sa soseasca la Bucuresti in urmatoarele saptamani.

-ceasta pentru ca adoptarea legii, inclusiv cu prevederea de egalizare la 65 de ani a varstei de pensionare, era o conditie ceruta de autoritatile financiare internationale, pentru acordarea celei mai recente transe de imprumut. Imprumut care a sosit, insa legea nu a fost inca adoptata.

Legea pensiilor a fost analizata de catre judecatorii Curtii Constitutionale, care au decis, miercuri, ca actul normativ nu incalca in niciun fel Constitutia.

Astfel au fost respinse sesizarile depuse de opozitie. PSD si PNL au contestat in primul rand modul in care a fost votata si i-au acuzat de frauda pe parlamentarii puterii.

Cititi aici ce prevede noua Lege a pensiilor, aplicabila de la 1 ianuarie 2011

Textul integral al actului normativ.

Pensiile raman inghetate si la anul. Abia in 2012 creste punctul de pensie
Pensiile raman inghetate si la anul. Abia in 2012 creste punctul de pensie
VIDEO PROTVPLUS.RO
Călin Popescu Tăriceanu
Tăriceanu: La Kovesi cel mai grav mi se pare corupţia de putere
Klaus Iohannis s-a întâlnit cu vicepreşedintele Statelor Unite, Mike Pence. FOTO
George Ciamba, despre rolul I3M în consolidarea UE şi a parteneriatului transatlantic
Orban: "Ultima mojicie făcută de Dragnea umple paharul: să chemi la baie un jurnalist”
Iohannis: ”Sistemul internaţional se află sub o presiune crescândă”
A fost stabilită data alegerilor europarlamentare din 2019. România are un loc în plus
Liviu Dragnea
Culisele scandalului din Parlament. Liviu Dragnea, discurs furibund și un gest rar
Președintele PSD Liviu Dragnea, către Alex Dima: ”Vii cu mine în baie?”
Alegeri europarlamentare 2019 în România. Sistem informatic de prevenire a votului ilegal
Versuri în Parlament: ”Degeaba aveţi 10 la economie, bugetul dumneavoastră e o poezie”
Ministerul Muncii a redactat proiectul OUG privind majorarea alocaţiilor
Premierul Dăncilă, întrebată de Alex Dima de starea autostrăzilor: ”Aveți un fix!”