Traian Basescu: Opozitia a venit la discutii intr-o cheie pur electorala. Liderii USL sunt imaturi

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Traian Basescu a declarat, marti seara, ca opozitia a venit la discutiile de la Cotroceni, care vizau interesul national, "intr-o cheie pur electorala".

Emil Boc: In cazul in care se face reorganizarea administrativa, actele isi pastreaza valabilitatea

USL vrea alegeri anticipate. Basescu catre Antonescu: M-am obisnuit cu suficienta dumneavoastra

Traian Basescu a mentionat ca a incercat sa ajunga la un compromis intre punctele de vedere ale opozitiei si ale puterii.

Basescu a mentionat ca, din pacate, la propunerile sale, cei doi lideri au USL au raspuns cu solutii "politicianiste", "fara valoare politica".

Citește și
Emil Boc si Kelemen Hunor
Olguta Vasilescu: "Guvernul Boc recunoaste oficial existenta Tinutului Secuiesc"

"Opozitia a venit la discutii intr-o cheie pur electorala", a spus Basescu.

Presedintele Traian Basescu a anuntat si ca nu va renunta la propunerea de eliminare din Constitutie a prevederii prin care averea se prezuma a fi dobandita licit, invocand o decizie "obligatorie pentru statele membre UE" a Consiliului JAI, pe care insa Romania nu a implementat-o.

Presedintele a spus ca va trimite la Parlament articolul in forma pe care a trimis-o la Curtea Constitutionala, fara a face o revizuire legat de acest subiect.

El a comentat, marti seara, dupa consultarile cu partidele pe tema propunerii de modificare a Constitutiei, comunicatul de presa dat publicitatii de Curtea Constitutionala dupa analizarea propunerilor presedintelui.

Presedintele a explicat ca, pe de-o parte, a insistat pentru eliminarea respectivei prevederi din Constitutie intrucat legea fundamentala contine o alta norma care stipuleaza ca averea dobandita licit nu poate fi confiscata.

"Vreau sa intelegeti foarte clar ca averea este protejata, dar nu avem dreptul sa protejam si hotia. La articolul 44, inainte de aceasta formulare (cea propusa de presedinte pentru eliminare, n.r.), exista formularea «averea dobandita licit nu poate fi confiscata». Deci Constitutia da garantii celor care detin averi licite ca nimic nu li se poate intampla", a spus presedintele.

Pe de alta parte, seful statului a invocat existenta unei declaratii a Consiliului JAI in 24 februarie 2005 referitoare la "confiscarea produselor, a instrumentelor si a bunurilor avand legatura cu infractiunile". Aceasta decizie este, potrivit lui Basescu, obligatorie pentru toate statele membre si ar fi trebbuit iimplementata pana in luna martie 2007.

"Singurul stat din Uniunea Europeana care prin Constitutie contravine deciziei Consiliului JAI este Romania", a spus, marti seara, presedintele.

"Nu voi revizui textul propus si voi insista ca Parlamentul sa ia in considerare propunerea asa cum a fost inaintata. Aceasta decizie (cea a Consiliului pentru Justitie si Afaceri Interne, n.r.) este obligatorie si vizeaza si confiscarea extinsa a averilor", a adaugat seful statului.

Acesta a facut chiar o referire la procedeul de "confiscare extinsa" a averii, afirmand ca in Romania exista situatii in care cei cercetati pentru diferite infractiuni "isi muta repede averile pe numele rudelor".

"Nu ar mai putea sa-si mute averile in cazul acestei confiscari speciale", a adaugat presedintele.

Presedintele Traian Basescu a mai declarat ca propunerile USL legate de instalarea unui guvern de tehnocrati si de organizare de alegeri anticipate reflecta superficialitatea si lipsa de maturitate a lui Victor Ponta si Crin Antonescu.

El a spus ca propunerea de formare a unui guvern de tehnocrati si de declansare a anticipatelor reflecta si "entuziasmul incompetentilor".

Basescu a mentionat ca s-a relaxat cand Ponta a "citit" la discutiile de la Cotroceni propunerile legate de formarea unui guvern de tehnocrati si de declansare a anticipatelor, pentru ca a realizat ca nu are in fata parteneri seriosi de discutii.

Presedintele a mentionat ca propunerile facute de USL reflecta superficialitatea si lipsa de maturitate a liderilor. El a spus ca in actualul context economic international, tara nu isi poate permite anticipate.

Presedintele Traian Basescu a spus si ca va mentine in proiectul constitutional trimis Parlamentului prevederile legate de imunitate incluse in textul trimis Curtii Constitutionale.

El a mentionat ca in comunicatul remis de CC se precizeaza ca imunitatea este un drept fundamental.

"Nicaieri in lume imunitatea nu este definita ca fiind drept fundamental", a spus Basescu.

Presedintele a mentionat ca spera ca in textul oficial al deciziei CC nu se va mentine aceasta precizare.

El a explicat ca sustine ca imunitatea parlamentarilor sa se limiteze la pozitiile politice.

Basescu a spus ca mentine in proiectul constitutional pe care il va trimite Parlamentului prevederile legate de imunitate, asa cum apar acestea in textul trimis CC.

Presedintele Traian Basescu a dezvaluit ca luni se va face un anunt oficial in privinta reorganizarii teritoriale, in coalitie continuand pana atunci discutiile, seful statului mentionand, in acest context, ca orice solutie este mai buna decat actuala stare de fapt.

Seful statului a mentionat ca propunerea de reorganizare discutata la Cotroceni marti - care prevede opt mari judete - nu este sustinuta de UDMR.

El a declarat ca s-a convenit ca discutiile sa continue in coalitie pana luni, cand se va face un anunt oficial.

Basescu a mentionat ca apreciaza ca discutiile cu PDL, UNPR, UDMR si minoritati au fost constructive.

El a adaugat ca faptul ca UDMR nu a facut declaratii publice desi nu sustine varianta de reorganizare care a fost prezentata arata ca toti cei din coalitie doresc gasirea unei solutii.

Basescu a mentionat ca este de parere ca o solutie va fi gasita. De asemenea, el a spus ca orice solutie, convenita de toti cei implicati, este mai buna decat actuala organizare a tarii.

Presedintele Traian Basescu a declarat, raspunzand unei intrebari legate de Tinutul Secuiesc, ca face un apel la cetatenii romani pentru ca acestia sa nu ia in consideratie "declaratiile iresponsabile" ale oamenilor politici.

"Fac un apel la oamenii, la cetatenii romani – sa nu ia in consideratie declaratiile iresponsabile ale oamenilor politici", a spus Basescu, intrebat despre disputele aparute in legatura cu Tinutul Secuiesc, in contextul dezbaterilor privind reorganizarea tarii.

El a mentionat ca intelege preocuparile minoritatilor privind traditiile, obiceiurile si limba.

"Mi-as dori mult ca cetatenii romani, indiferent ca sunt romani sau cetateni romani de alte etnii, sa aiba certitudinea ca nimeni nu vrea nici sa distruga traditii si obiceiuri si limba minoritatilor si in acelasi timp nimeni nu vrea sa ramanem agatati in niste traditii organizatorice care nu mai raspund nevoilor de dezvoltare a Romaniei. Va asigur ca sunt un om care intelege dorinta minoritatilor, fie ca sunt unguri, turci, tatari sau de orice alta nationalitate, de a-si prezerva traditiile, cultura, limba. Nu in ultimul rand, vreau sa stiti ca privesc cu intelegere. Eu am o relatie, as putea spune, dintre politicienii romani, poate cea mai buna relatie cu populatie din Hargita si Covasna. Uitati-va inclusiv la alegerile din 2009, am luat procente mult mai mari decat in tara in turul doi. Nici nu sunt un politician care sa vrea sa se hraneasca din nationalism excesiv. Am atata nationalism cat cred eu ca trebuie sa aiba orice roman, in mod deosebit seful statului. In niciun caz nu sunt unul dintre politicienii care se tem ca minoritarii maghiari iau Covasna si Harghita in spate si fug cu ea in Ungaria", a spus Basescu.

Articol recomandat de sport.ro
Investigație Josimar: Trei miliardari români, alături de Dan Șucu la Genoa: "Așa se explică"
Investigație Josimar: Trei miliardari români, alături de Dan Șucu la Genoa: "Așa se explică"
Citește și...
Boc, despre noua harta a Romaniei: Toate partidele vor pierde sefii de consilii judetene
Boc, despre noua harta a Romaniei: Toate partidele vor pierde sefii de consilii judetene

PDL va continua discutiile cu partenerii pentru reorganizarea administrativa a tarii, mentinandu-si opinia ca ideea constituirii a opt judete mari este cea mai buna, iar angajarea raspunderii pentru acest proiect ramane o varianta luata in calcul.

Olguta Vasilescu:
Olguta Vasilescu: "Guvernul Boc recunoaste oficial existenta Tinutului Secuiesc"

Senatorul PSD Lia Olguta Vasilescu lanseaza un atac dur la adresa guvernului condus de Emil Boc, pe care il acuza de "subminare a statului national". Ea spune ca exista un act oficial, semnat de premier, in care se mentioneaza "granita" cu Tinutul Secuiesc.

Boc ataca USL: Se vrea amanarea reorganizarii tarii pentru ca
Boc ataca USL: Se vrea amanarea reorganizarii tarii pentru ca "baronii" au dat cu pumnul in masa

Premierul Emil Boc sustine ca, prin modelul de reorganizare administrativa prezentat sambata, USL demonstreaza ca vrea de fapt amanarea acestui proces pana in 2016, pentru ca "baronii" acestei aliante "au batut cu pumnul in masa".

Recomandări
Motivarea CAB în cazul lui Călin Georgescu. Anularea alegerilor nu încalcă drepturile fundamentale
Motivarea CAB în cazul lui Călin Georgescu. Anularea alegerilor nu încalcă drepturile fundamentale

Curtea de Apel Bucureşti a publicat miercuri seara motivarea deciziei prin care a fost respinsă, pe 31 decembrie, acţiunea deschisă în justiţie de Călin Georgescu în legătură cu anularea alegerilor prezidenţiale.

România ar putea încasa 2 miliarde de euro anual din exportul gazelor aflate în perimetrul Neptun Deep
România ar putea încasa 2 miliarde de euro anual din exportul gazelor aflate în perimetrul Neptun Deep

O parte din gazele extrase din perimetrul Neptun Deep, din Marea Neagră, vor fi exportate. Un acord încheiat între OMV și o companie din Germania marchează primul contract de export pentru gazele care vor fi scoase din adâncurile mării începând cu 2027.

CEDO obligă statul român să retrocedeze 17.000 de hectare de pădure sau să plătească despăgubiri de 61,5 de milioane de euro
CEDO obligă statul român să retrocedeze 17.000 de hectare de pădure sau să plătească despăgubiri de 61,5 de milioane de euro

România a primit un ultimatum din partea Curții Europene a Drepturilor Omului să restituie zeci de mii de hectare de păduri, pășuni, dar și case naționalizate, pentru care există hotărâri definitive.