Schimbari la admiterea in liceu. Ponderea mediilor din 5-8 va fi de doar 25% incepand din 2014

×
Codul embed a fost copiat

ProTV NEWS a transmis LIVE sedinta de Guvern in cadrul careia autoritatile au discutat despre inceperea anului scolar.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie, a anuntat ca - pentru inscrierea la liceu - va creste ponderea mediei obtinuta de elevi la Evaluarea Nationala la 75%, fata de 50 % cat a fost pana acum.

Ministrul a precizat ca vor fi declansate controale chiar din septembrie-octombrie, la scolile unde au fost variatii foarte mari intre evaluarile la clasa si Evaluarile Nationale.

Informatii privind modificarea calcularii mediei generale de admitere in invatamantul liceal, din anul scolar 2013 - 2014, conform Ministerului Educatiei:

Nota: Media de admitere in invatamantul liceal este rezultatul mediei aritmetice dintre media celor patru ani de gimnaziu si media obtinuta la examenele din cadrul Evaluarii Nationale la clasa a VIII-a.

Citește și
scoala
Ministrul Eugen Nicolaescu: Din 2014 introducem in programa scolara ore de educatie sanitara
„M-au păcălit, am semnat, asta e”. Cum a ajuns o firmă de avocați să pună poprire pe indemnizația de handicap a victimei unui accident auto

1. Care sunt principalele modificari propuse pentru admiterea la liceu?

"Nu vor exista modificari in materia pentru examen sau in modalitatea de organizare si desfasurare a Evaluarii Nationale. Singurul lucru care se schimba este ponderea acordata examenului - aceasta va conta in proportie de 75% pentru admiterea la liceu, iar media generala V-VIII va conta in proportie de 25%."

2. De ce aceasta masura?

"Exista prea multe diferente intre cele doua medii. in conditiile in care, la nivel national, diferenta dintre cele doua tipuri de notare este de 2,16 puncte, mai mare in cazul mediilor din cei patru ani de studiu, consideram ca examenele din cadrul Evaluarii Nationale la clasa arata o imagine mai obiectiva a pregatirii elevilor."

3. De ce nu se renunta in totalitate la luarea in calcul a mediei din cei patru ani de studiu?

"Harta notelor si rezultatelor ne arata un clivaj major intre unitatile de invatamant care functioneaza eficient si cele care se confrunta cu probleme in pregatirea si notarea elevilor. scolile si liceele din prima categorie nu vor avea de suferit in urma introducerii acestei modificari.

Eliminarea notelor din cei patru ani de studiu ar functiona ca o penalizare majora pentru unitatile de invatamant care se confrunta cu probleme - nu dorim sa excludem din procesul de invatamant acesti elevi si acesti profesori si sa accentuam si mai mult decalajul intre unitatile scolare. Educatia in Romania nu are nevoie de noi clivaje socio-geografice, ci de reducerea inegalitatii."

4. Care este principala problema identificata?

"Principala problema cu care invatamantul gimnazial se confrunta este diferenta dintre notarea la clasa, pe parcursul gimnaziului, si notarea la Evaluarea Nationala, la sfarsitul clasei a VIII-a. in multe unitati de invatamant exigenta in notarea si evaluarea continua este mai redusa decat la Evaluarea Nationala."

5. Cum vor fi remediate aceste probleme?

"Inspectoratele scolare judetene vor monitoriza fiecare unitate de invatamant unde diferenta dintre cele doua medii este mai mare de doua puncte.

La nivelul inspectoratelor si la nivelul fiecarei scoli vor fi realizate planuri, sub coordonarea ministerului, pentru cresterea ratei de promovare, pentru cresterea mediilor din cei patru ani si a mediilor din evaluarea finala, precum si pentru reducerea acestei discrepante din procesul de notare."

Sinteza declaratiilor premierului Victor Ponta:

- atmosfera extrem de tensionata la deschidrea acestui an scolar

- mergem intr-o directie buna, partea de infrastructura e responsabilitatea autoritatilor locale

- vreau sa fie foarte clar, cum arata scoala acum, cum se fac investitii, trebuie sa fie clar departajat, deciziile apartin comunitatilor locale, trebuie din ce in ce mai mult sa dam responsabilitate si decizie autoritatilor locale

- partea de siguranta a scolilor - degeaba avem profesori buni sau scoli curate, daca avem violenta in crestere in scoli, daca parintii isi iau copiii de la scoala cu teama - din acest motiv i-am cerut ministrului de Interne sa intocmeasca un plan national de actiune, in asa fel incat sa asiguram un grad si mai mare de siguranta in scoli

- e intr-adevar o societate mai agresiva, insa avem obligatia prin aceasta colaborare sa luam toate masurile pentru a asigura un climat in scoli si in jurul scolilor de siguranta pentru elevi

Sinteza declaratiilor ministrului Educatiei, Remus Pricopie:

- anul acesta am reusit sa inscriem mai multi copii la clasa pregatitoare - aproape 190.000 de copii care au trecut in invatamantul primar

- avem 8% dintre copii care nu s-au inscris in clasa a 9-a - va trebui sa aplicam legea, sa sanctionam parintii care nu-si inscrie copii

- in ce priveste examenele si pregatirea examenelor de anul viitor avem obligatia sa aprobam metodologia de acum - nu sunt modificari pe excamenul de bacalaureat - am introdus o modificare pe metodologia de inscriere la liceu. Am decis ca ponderea notelor din clasele 5-8 sa se reduca cu 25%, iar ponderea de la evaluarea nationala sa creasca la 75%. Comparand notele obtinute de elevi in fiecare scoala in clasele 5-8 si notele la evaluarea nationala, diferentele ajung pana la 7 puncte.

Victor Ponta: - erau scoli unde se dadeau note foarte mari, si dupa aceea intrau la liceu slab pregatiti. Iar cei mai bine pregatiti nu intrau la liceu.

Ministrul Educatiei, Remus Pricopie: In judetul Galati exista o scoala unde media mediilor copiilor pe perioada claselor 5-8 a fost de 8.04, iar media rezultatelor la evaluarea nationala a fost de 2,72. Diferentele sunt inadmisibil de mari si toate aceste scoli aflate in aceasta situatie or intra intr-o evaluare facuta de inspectorate.

Citeste si:

Adolescentul care a innebunit Apple. Cum ar putea da peste cap lansarea iPhone 5S

Vladimir Putin si Angela Merkel, asa cum nu-ti imaginai sa-i vezi

 

Articol recomandat de sport.ro
"Pentru mine e un om mort!" Laurențiu Reghecampf nu vrea să mai audă de Anamaria Prodan
"Pentru mine e un om mort!" Laurențiu Reghecampf nu vrea să mai audă de Anamaria Prodan
Citește și...
Ministrul Campeanu, tinerilor PNL:
Ministrul Campeanu, tinerilor PNL: "Nu mai alergati dupa diplome, nu va folosesc la nimic"

Ministrul Muncii, Mariana Campeanu, le-a spus duminica tinerilor liberali sa nu mai alerge "dupa diplome" sau masterate si sa-si umple "geamantanul de hartii", ci sa isi insuseasca notiunile din scoala si din perioada de practica.

Ministrul Eugen Nicolaescu: Din 2014 introducem in programa scolara ore de educatie sanitara
Ministrul Eugen Nicolaescu: Din 2014 introducem in programa scolara ore de educatie sanitara

Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, a anuntat, duminica, la scoala de vara a PNL de la Constanta, ca din 2014 se vor introduce in programa scolara ore de educatie sanitara.

Multi elevi se vor intoarce la scoala in cladiri care stau sa cada. Unele n-au autorizatii de 5 ani
Multi elevi se vor intoarce la scoala in cladiri care stau sa cada. Unele n-au autorizatii de 5 ani

Pe 16 septembrie, multi elevi se vor intoarce in aceleasi scoli darapanate pe care nu le-a reparat nimeni peste vara.

Recomandări
Un ciclon care traversează România de la vest la est a adus deja vânt puternic și ploi. Unele orașe au avut inundații
Un ciclon care traversează România de la vest la est a adus deja vânt puternic și ploi. Unele orașe au avut inundații

România este de 20 de ore sub avertizare meteorologică de vreme rea și urmează încă o zi cu emoții pentru multe județe. Un ciclon care traversează țara de la vest la est a adus deja vânt puternic și ploi.

Cod portocaliu de furtună. Peste 3.500 de oameni evacuaţi din judeţul Galaţi. Locuinţe evacuate în Vaslui şi Braşov
Cod portocaliu de furtună. Peste 3.500 de oameni evacuaţi din judeţul Galaţi. Locuinţe evacuate în Vaslui şi Braşov

Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) anunţă, duminică seară, că, până la ora 20.00, au fpst evacuate peste 3.500 de persoane din judeţul Galaţi, 60 din judeţul Vaslui şi 2 din judeţul Braşov.

Israelul a eliminat zeci de lideri Hezbollah în Liban și îi atacă în Yemen pe rebelii Houthi. Reacția Iranului, un mister
Israelul a eliminat zeci de lideri Hezbollah în Liban și îi atacă în Yemen pe rebelii Houthi. Reacția Iranului, un mister

Israelul își extinde ofensiva, cu noi lovituri în Yemen, unde se află rebelii Houthi, susținuți de Iran. Atacurile asupra unor ținte militare au lăsat în urmă cel puțin cinci morți și peste 30 de răniți.