Guvernul Boc "reloaded" aduce programul de guvernare "strangem din dinti"

×
Codul embed a fost copiat

UPDATE: Ministrii propusi in Cabinetul Emil Boc vor fi audiati marti, in comisiile parlamentare, iar miercuri la ora 9.30 Senatul si Camera Deputatilor se vor reuni in sedinta pentru a da votul de investitura asupra Cabinetului.

 

Liderii PNL decid oficial in sedinta Biroului Politic Central daca voteaza sau nu Guvernul Boc, din declaratiile liberalilor dinaintea sedintei reiesind ca PNL nu va acorda votul, prin parlamentarii sai, pentru investire.

Totodata, premierul desemnat Emil Boc a cerut ministrilor nominalizati pentru viitorul guvern sa prezinte propria viziune asupra prioritatilor in domeniile pe care le vor coordona, pentru ca propunerile sa fie incluse in program.

Daca restul echipei lui Emil Boc a ramas neschimbata cu Blaga la Interne, Vladescu la Finante, Berceanu la Transporturi, Videanu la Economie, Udrea la Dezvoltare Regionala si Turism, Predoiu la Justitie, programul de guvernare al Executivului anunta vremuri grele.

Citește și
Teodor Baconschi
Teodor Baconschi, ambasadorul roman la Paris, posibil ministru de externe
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Premierul desemnat Emil Boc a si tras un semnal de alarma: "Deci, strangem putin din dinti (...)in partea a doua speram sa fie un pic mai bine". Programul de guvernare vine sa intareasca spusele lui, caci, potrivit documentului, "pentru a respecta angajamentele asumate si pentru a evita materializarea riscurilor care ar contribui la adancirea procesului de contractie economica si la amanarea procesului de redresare economica, este nevoie ca, in primele luni din anul 2010, autoritatile romane sa ia o serie de decizii nepopulare, care necesita o vointa politica deosebita".

Masuri "nepopulare" de reducere a cheltuielilor

O parte dintre aceste masuri au fost deja anuntate sau confirmate ca ipoteze de lucru. In 2010 ar putea fi concediati circa 140.000 de bugetari, respectiv 10% din total, dupa cum a anuntat inca din toamna Gheorghe Pogea, ministrul interimar de Finante.

O alta masura nepopulara care ar putea fi pusa in practica este si apelarea din nou la masura de trimitere in concediu fara plata a bugetarilor, pentru un anumit numar de zile. Posibilitatea introducerii acestei masuri a fost confirmata, ca varianta de lucru, pentru Gandul de catre Andreea Paul, consilier personal pe probleme economice al premierului interimar Emil Boc. Ea a precizat ca pentru a reduce cu 2,5% din PIB, respectiv cu trei miliarde de euro, cheltuielile statului, asa cum ne cere FMI, "guvernul va avea in vedere un mix de masuri".

Membrii cabinetului Boc

Vice-prim-ministru - Marko Bela

Ministerul Transporturilor - Radu Berceanu

Ministerul Economiei - Adriean Videanu

Ministerul de Interne - Vasile Blaga

Ministerul Dezvoltarii si Turismului - Elena Udrea

Ministerul Comunicatiilor - Gabriel Sandu

Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale -  Mihai Seitan

Ministerul Educatiei, Tineretului si Sportului - Daniel Funeriu

Ministerul Culturii - Kelemen Hunor

Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor - Laszlo Borbely

Ministerul Sanatatii - Attila Cseke

Ministerul Finantelor Publice - Sebastian Vladescu

Ministrul Justitiei - Catalin Marian Predoiu

Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale - Mihail Dumitru

Ministrul Afacerilor Externe - Theodor Baconschi

Ministerul Apararii Nationale - Gabriel Oprea

Exista in componenta guvernului cinci independenti. (...) Cred ca ei imbina foarte bine componenta politica rezultata din axa actului de guvernare PDL-UDMR. La aceasta axa de guvernare evident avem sustinerea inclusiv prin participarea in Guvern a grupului deputatilor si senatorilor independenti din Parlamentul Romaniei si sustinerea parlamentara a grupului de minoritati nationale.
Emil Boc
Programul de guvernare - cateva date:

-restructurarea aparatului administratie publice;

-elaborarea unui set de masuri care sa asigure relansarea economiei (adoptarea de urgenta a proiectului bugetului de stat);

-mentinerea cotei unice de impozitare la 16% si a TVA la 19%

-sustinerea mediilor de afaceri si a IMM-urilor;

-crearea de noi locuri de munca;

-promovarea si adoptarea legii sistemului de pensii;

-Romania trebuie sa se transforme intr-o tara exportatoare de produse alimentare;

-continuarea procesului de reforma in justitie, sanatate si educatie;

Anul 2010 va fi inca un an dificil, cel putin in prima jumatate, a mai anuntat premierul desemnat Emil Boc. In schimb, scaderea economica va fi mai mica decat in 2009.

Bugetul pentru 2010 va fi aprobat de Guvern saptamana viitoare si de Parlament in sesiune extraordinara la jumatatea lunii ianuarie, a mai spus Boc.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Orest Onofrei, nominalizat pentru Agricultura, vrea sa renunte la post
Orest Onofrei, nominalizat pentru Agricultura, vrea sa renunte la post

Informatia a fost confirmata de vicepresedintele PDL, Gheorghe Flutur. Acesta a explicat ca l-a sunat Onofrei sa-i spuna ca isi doreste sa se retraga din cauza atacurilor aparute in presa si a apreciat gestul acestuia drept unul de onoare.

Teodor Baconschi, ambasadorul roman la Paris, posibil ministru de externe
Teodor Baconschi, ambasadorul roman la Paris, posibil ministru de externe

UPDATE: Agentia Mediafax, care citeaza surse din randul democrat-liberalilor, noteaza ca ambasadorul Romaniei la Paris a fost nominalizat pentru a prelua sefia la Ministerul Afacerilor Externe.

PDL si UDMR, prieteni cu acte-n regula! Au semnat un protocol de colaborare
PDL si UDMR, prieteni cu acte-n regula! Au semnat un protocol de colaborare

Liderul UDMR s-a intalnit cu presedintele, Traian Basescu si prim-ministrul, Emil Boc. In urma discutiilor a fost finalizat protocolul de colaborare dintre PD-L si UDMR.

Recomandări
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. VIDEO
Explozie la Rafinăria Petromidia. A fost activat Planul Roșu. VIDEO

O explozie a avut loc, vineri dimineață, la Rafinăria Petromidia. La nivelul județului Constanța a fost activat Planul Roșu de Intervenție.  

Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor
Primele imagini din locul în care a căzut o dronă militară în Brăila. Localnicii au filmat-o când a trecut peste casele lor

Este alertă în Brăila, după ce o dronă militară s-ar fi prăbușit joi seară pe un câmp, la aproximativ 15 kilometri de oraș, în Insula Mare a Brăilei.

România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara
România, în Schengen aerian și maritim, din 31 martie. Se schimbă regulile pe toate aeroporturile. Cine nu poate părăsi țara

A început numărătoarea inversă până la intrarea României în spațiul Schengen aerian și maritim. În noaptea de sâmbătă spre duminică se vor schimba regulile, iar autoritățile fac ultimele pregătiri.