Guvernul Boc "reloaded" aduce programul de guvernare "strangem din dinti"
UPDATE: Ministrii propusi in Cabinetul Emil Boc vor fi audiati marti, in comisiile parlamentare, iar miercuri la ora 9.30 Senatul si Camera Deputatilor se vor reuni in sedinta pentru a da votul de investitura asupra Cabinetului.
Liderii PNL decid oficial in sedinta Biroului Politic Central daca voteaza sau nu Guvernul Boc, din declaratiile liberalilor dinaintea sedintei reiesind ca PNL nu va acorda votul, prin parlamentarii sai, pentru investire.
Totodata, premierul desemnat Emil Boc a cerut ministrilor nominalizati pentru viitorul guvern sa prezinte propria viziune asupra prioritatilor in domeniile pe care le vor coordona, pentru ca propunerile sa fie incluse in program.
Daca restul echipei lui Emil Boc a ramas neschimbata cu Blaga la Interne, Vladescu la Finante, Berceanu la Transporturi, Videanu la Economie, Udrea la Dezvoltare Regionala si Turism, Predoiu la Justitie, programul de guvernare al Executivului anunta vremuri grele.
Premierul desemnat Emil Boc a si tras un semnal de alarma: "Deci, strangem putin din dinti (...)in partea a doua speram sa fie un pic mai bine". Programul de guvernare vine sa intareasca spusele lui, caci, potrivit documentului, "pentru a respecta angajamentele asumate si pentru a evita materializarea riscurilor care ar contribui la adancirea procesului de contractie economica si la amanarea procesului de redresare economica, este nevoie ca, in primele luni din anul 2010, autoritatile romane sa ia o serie de decizii nepopulare, care necesita o vointa politica deosebita".
Masuri "nepopulare" de reducere a cheltuielilor
O parte dintre aceste masuri au fost deja anuntate sau confirmate ca ipoteze de lucru. In 2010 ar putea fi concediati circa 140.000 de bugetari, respectiv 10% din total, dupa cum a anuntat inca din toamna Gheorghe Pogea, ministrul interimar de Finante.
O alta masura nepopulara care ar putea fi pusa in practica este si apelarea din nou la masura de trimitere in concediu fara plata a bugetarilor, pentru un anumit numar de zile. Posibilitatea introducerii acestei masuri a fost confirmata, ca varianta de lucru, pentru Gandul de catre Andreea Paul, consilier personal pe probleme economice al premierului interimar Emil Boc. Ea a precizat ca pentru a reduce cu 2,5% din PIB, respectiv cu trei miliarde de euro, cheltuielile statului, asa cum ne cere FMI, "guvernul va avea in vedere un mix de masuri".
Membrii cabinetului Boc
Vice-prim-ministru - Marko Bela
Ministerul Transporturilor - Radu Berceanu
Ministerul Economiei - Adriean Videanu
Ministerul de Interne - Vasile Blaga
Ministerul Dezvoltarii si Turismului - Elena Udrea
Ministerul Comunicatiilor - Gabriel Sandu
Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale - Mihai Seitan
Ministerul Educatiei, Tineretului si Sportului - Daniel Funeriu
Ministerul Culturii - Kelemen Hunor
Ministerul Mediului si Gospodaririi Apelor - Laszlo Borbely
Ministerul Sanatatii - Attila Cseke
Ministerul Finantelor Publice - Sebastian Vladescu
Ministrul Justitiei - Catalin Marian Predoiu
Ministrul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale - Mihail Dumitru
Ministrul Afacerilor Externe - Theodor Baconschi
Ministerul Apararii Nationale - Gabriel Oprea
-restructurarea aparatului administratie publice;
-elaborarea unui set de masuri care sa asigure relansarea economiei (adoptarea de urgenta a proiectului bugetului de stat);
-mentinerea cotei unice de impozitare la 16% si a TVA la 19%
-sustinerea mediilor de afaceri si a IMM-urilor;
-crearea de noi locuri de munca;
-promovarea si adoptarea legii sistemului de pensii;
-Romania trebuie sa se transforme intr-o tara exportatoare de produse alimentare;
-continuarea procesului de reforma in justitie, sanatate si educatie;
Anul 2010 va fi inca un an dificil, cel putin in prima jumatate, a mai anuntat premierul desemnat Emil Boc. In schimb, scaderea economica va fi mai mica decat in 2009.
Bugetul pentru 2010 va fi aprobat de Guvern saptamana viitoare si de Parlament in sesiune extraordinara la jumatatea lunii ianuarie, a mai spus Boc.