Ligia Deca este noul ministru al Educației. Președintele Klaus Iohannis a semnat decretul
Președintele Klaus Iohannis a semnat, luni, decretul prin care o numește în funcția de membru al Guvernului pe Ligia Deca, ministrul Educației.
Înainte de asta, șeful statului a eliberat-o din funcția de consilier prezidențial.
Noul ministru al Educației a depus jurământul de învestitură, luni, la ora 18:00, la Palatul Cotroceni.
Ceremonia a fost transmisă LIVE pe PRO TV NEWS.
Ce planuri are noul ministru al Educației, Ligia Deca
Ligia Deca a fost prezentă, luni, la ședința Biroului Permanent al PNL, unde s-a decis nominalizarea ei în funcția de ministru. După ședință, ea a răspuns la câteva întrebări ale jurnaliștilor.
Întrebată ce ar schimba la pachetul legilor educaţiei, Deca a spus că va comunica după ce va ajunge la Ministerul Educaţiei.
"O să ajung la Ministerul Educaţiei după ce se vor fi finalizat procedurile, voi vedea care au fost contribuţiile primite şi voi comunica după aceea", a spus ea, potrivit Agerpres.
Ligia Deca a mai spus că, pe chestiunea plagiatului, va "operaţionaliza România educată în literă şi în spirit în conformitate cu declaraţiile preşedintelui din această dimineaţă şi cu toate evoluţiile legislative din ultima vreme".
"România educată include o diagnoză a problemelor din educaţie după toţi indicatorii de măsurare a performanţei, fie că vorbim despre calitate, fie că vorbim despre echitate, avem nevoie de o reformă profundă, iar viziunea României educată asta este. Tocmai de aceea misiunea mea de a pune în operă viziunea României educată în cadrul legislativ şi nu numai şi în programele şi în tot ce înseamnă activitatea Ministerului vor face exact, vor încerca să răspundă la problemele învăţământului românesc", a adăugat Ligia Deca.
Demisia lui Câmpeanu
Fostul ministru al educaţiei şi-a anunţat demisia după ce jurnalista Emilia Şercan l-a acuzat că ar fi copiat 92 de pagini într-un curs de specialitate. Sorin Câmpeanu a negat acuzaţiile de plagiat.
Sorin Câmpeanu, ministrul educaţiei: „Am luat cunoştinţă de lipsa de rigoare, lipsa de etică a acestor acuze, tocmai despre etică, şi am decis să am lipsa de etică a acestor acuze".
Şi asupra premierului Nicolae Ciucă au fost formulate în spaţiul public acuzaţii, cum că 42 din cele 138 de pagini ale lucrării sale de doctorat sunt reproduse fără a fi atribuite autorului iniţial.
„Aşa cum am spus de la început, îmi pun la dispoziţie tot ceea ce este necesar, astfel încât să se finalizeze şi să se elucideze odată acest subiect" a spus Ciucă.
Preşedintele Klaus Iohannis, prezent la deschiderea anului universitar, a vorbit despre o reformă profundă a sistemului.
„Avem nevoie de toleranţă zero în privinţa plagiatului, iar noile legi ale educaţiei trebuie să includă prevederi explicite cu privire la prevenirea şi sancţionarea acestui fenomen toxic al mediului educaţional."