Legea defaimarii a lui Dragnea face prima victima: sistemul de vot electronic. Reactia unui deputat: "Da' ce votez?"

25-02-2016 12:40

Situatie nemaiintalnita la Camera Deputatilor: Valeriu Zgonea i-a inchis in sala de sedinta pe deputati, ca sa spuna daca mai vor sau nu sa folosesca sistemul electronic de vot.

Totul, in contextul scandalului privind legea defaimarii, respinsa saptamana trecuta pentru ca nu au votat toti cei care erau prezenti. In aceste conditii, initiatorul proiectului, Liviu Dragnea, a cerut reluarea votului.

Valeriu Zgonea, presedinte Camera Deputatilor: "O sa rog chestorii Camerei Deputatilor sa blocheze cele doua usi si facem ca in parlamentul britanic. Secretarii sa numere cati sunt in sala. Va rog frumos sa fiti calmi"

Alesii au fost uimiti ca seful lor a cerut blocarea iesirilor. Obisnuiti sa mai iasa la o cafea sau la fumat, deputatii au fost nevoiti sa ramana in banci mai bine de o ora si sa spuna daca sunt de acord ca pentru o saptamana sa voteze doar cu mana ridicata. Nu au inteles din prima.

"Adascalitei Costel - Prezent! Cum votezi? - Da' ce votez?"

Jumatate de milion de euro a costat sistemul de vot electronic la care au renuntat joi deputatii dupa ce seful PSD, Liviu Dragnea, a sesizat ca softul are unele nereguli. De exemplu, deputatii apareau ca fiind prezenti simultan in doua locuri diferite.

Mihai Sturzu, deputat neafiliat: "Domnul Dragnea vine rar la parlament si cand a venit a vazut ca nu merge sistemul. Eu propun sa refacem alegerile prezidentiale din 2014. Ce ziceti? Nu e o idee buna?"

Florin Iordache, deputat PSD: "Am constatat ca actualul sistem de vot nu e bun. Daca stam la TV, putem vota o lege? Daca sunt in avion, putem vota o lege? Nu."

Dragnea a ridicat problema sistemului electronic dupa ce deputatii au respins miercurea trecuta proiectul sau controversat, privind defaimarea personala. Social-democratii au cerut reluarea votului pentru toate legile din ziua respectiva. In final, deputatii au votat ca proiectul scris de Dragnea sa fi retrimis la comisii si rediscutat peste trei saptamani.

Mihaita Calimente, deputat PNL: "Tocmai incapatanarea domnului Dragnea ne-a pus in aceasta situatie pentru ca domnul Dragnea vrea sa demonstreze ca e un lider puternic, adevarat".

Valeriu Zgonea spune in ca "aceasta cerere de retrimitere e regulamentara pentru ca nu avem niciun articol care sa interzica. Daca nimic nu interzice, permite"

Liberalii au anuntat ca vor contesta la Curtea Constitutionala intreaga procedura.
 


VIDEO PROTVPLUS.RO