Legea defaimarii a fost respinsa la cateva minute dupa ce a fost adoptata. Dragnea da vina pe "minunatul" sistem electronic

×
Codul embed a fost copiat

Dupa ce a devenit subiect de glume, "Legea Defaimarii" initiata de liderul PSD a avut un final comic in Camera Deputatilor, unde a fost votata miercuri.
 

Reactia lui Liviu Dragnea, initiatorul legii
Presedintele PSD, deputatul Liviu Dragnea, a afirmat miercuri ca ia in calcul reinitierea unui nou proiect al legii tolerantei si a solicitat o ancheta administrativa prin care sa se verifice, intre altele, conditiile in care au fost votate la Camera Deputatilor si alte legi prin actualul sistem informatic "protejat de secretariatul general".

"Am constatat cu toleranta, ca sa nu spun altfel, ca astazi aceasta lege a fost votata si ea practic prin votul deputatilor a trecut, a fost adoptata. In schimb, prin votul cartelelor, a picat. (...) Este o lege la care nu renunt, pentru ca nu accept sa fiu infrant de niste cartele si de un sistem informatic achizitionat in conditiile in care din ce in ce mai multi sau nimeni nu poate sa-i spuna de ce a fost inlocuit cel de dinainte, care avea obligatia sau conditia ca, inainte sa zici "da", "nu" sau "abtinere", trebuia sa certifici ca esti acolo. Nu poate sa fie decat o precizare mincinoasa (n.r. - a Camerei Deputatilor), in conditiile in care si inainte de a incepe votul efectiv se faceau probe si erau colegi care votau si care nu erau acceptati de sistem. Incearca sa-i acopere. Eu am cerut colegilor mei din Biroul permanent al Camerei sa ceara in mod oficial o ancheta administrativa, pentru ca sunt lucruri foarte grave", a declarat Dragnea la Palatul Parlamentului.

"Daca nu se reia votul, vom reinitia acest proiect legislativ. (...) Colegii mei aduc la cunostinta conducerii Camerei grozavia care s-a intamplat astazi. Totusi, sunt parlamentari care au votat si carora li s-a luat dreptul de vot din cauza acestui sistem pe care il lauda acest Secretariat general. Acest Secretariat general trebuie sa le raspunda unor parlamentari alesi de ce dreptul lor de vot a fost suprimat, deci sistemul informatic", a sustinut Dragnea.

"Dupa interventia unor parlamentari si interventia unui minunat staff, am inteles tot din Secretariatul general: s-a spus ca legea a picat. Nu se mai putea continua asa. Dincolo de aceasta lege, este important sa se rezolve problema votului in Camera Deputatilor. Pana la urma, cred ca din acest motiv venim aici, sa votam, si trebuie sa avem si dreptul ca votul nostru sa fie consemnat sau sa conteze. Nu accept ca un sistem informatic protejat de Secretarul general sa ne blocheze dreptul la vot, asta nu e de acceptat. Eu le-am cerut colegilor sa verifice cu foarte mare atentie, nu numai pentru legile de astazi, si pentru legi care au fost adoptate inainte, daca au fost in situatia asta. Adica, prin analiza facuta astazi la aceasta lege sa nu ajungem la concluzia ca si alte legi au fost de fapt picate, si nu aprobate", a explicat Dragnea.

Citește și
dragnea
Explicatia oferita de Liviu Dragnea dupa ce a sters toate criticile primite pe Facebook cu privire la legea defaimarii
Nu s-au omorât cu munca, dar au încasat lunar peste 7.000 de euro. Politicienii români cu activitate discretă în Parlamentul European

El a sustinut ca, dupa vot, colegii sai "au inceput sa primeasca informatii si solicitari de la deputati care au votat si care confirma si certifica faptul ca au votat".

"Numai ca votul lor nu a fost acceptat de acest sistem minunat care a fost achizitionat de Camera Deputatilor. Am inteles ca toti colegii care au votat, dar nu a fost acceptati de sistem fac o solicitare la Biroul permanent. (...) De asemenea, mai sunt colegi deputati care au avut cartela lasata in acel terminal si in acelasi timp erau la comisie si votau la comisie si desfasurau activitati. Pentru a curma toate discutiile, disputele, am solicitat sa se inchida acest circ, ca sa nu-i spun altfel, in asa fel incat in faza de procedura, daca se va relua votul la aceasta lege, vom participa la vot, in perioada urmatoare. Daca nu, o sa reinitiez legea si o sa urmez procedurile parlamentare", a adaugat Dragnea.

Legea a fost respinsa
Plenul Camerei Deputatilor a respins miercuri proiectul de lege privind promovarea demnitatii umane, initiat de social-democratul Liviu Dragnea. Presedintele de sedinta, Florin Iordache, a anuntat, initial, ca deputatii au adoptat proiectul de lege cu 152 de voturi "pentru", 105 "impotriva" si 24 abtineri.

Insa deputatul Marton Arpad (UDMR) si liderul deputatilor liberali, Eugen Nicolaescu, au atras atentia ca numarul parlamentarilor care s-au inregistrat la sedinta nu coincide cu numarul celor care au votat. Florin Iordache a revenit si a anuntat in plen ca legea a fost respinsa.

Actul normativ, initial de Liviu Dragnea, a fost contestat si a ajuns la votul final intr-o forma modificata. Comisiile juridica si pentru drepturile omului de la Camera Deputatilor au eliminat luni toate articolele referitoare la defaimare, incitare la ura si discriminare sociala, precum si amenzile prevazute in proiectul de lege.

Potrivit proiectului, cel putin o data pe an, Guvernul va prezenta o analiza a stadiului implementarii masurilor privind promovarea drepturilor omului, demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup la nivelul administratiei publice. Societatea Romana de Televiziune si Societatea Romana de Radiodifuziune vor include programe pentru promovarea tolerantei fata de diferentele de grup, ce vor reprezenta minimum 1% din totalul timpului de emisie al fiecarui post de televiziune sau de radio pe care il au in administrare.

Initiativa legislativa stipuleaza ca orice institutie publica, indiferent de numarul de angajati, si orice angajator cu cel putin 50 de angajati vor include in Regulamentul de organizare si functionare un set de reguli privind respectarea drepturilor omului, combaterea discriminarii si promovarea demnitatii umane si tolerantei fata de diferentele de grup.

Proiectul de lege a fost adoptat de Senat pe 7 octombrie 2015, iar Camera Deputatilor era for decizional.
 

Articol recomandat de sport.ro
Dinamo și FC U Craiova, cu un picior și jumătate în Liga 2! Cum se mai pot salva de la retrogradare
Dinamo și FC U Craiova, cu un picior și jumătate în Liga 2! Cum se mai pot salva de la retrogradare
Citește și...
Cum l-a lasat SUA pe Dragnea fara
Cum l-a lasat SUA pe Dragnea fara "Legea Defaimarii". Liderul PSD a anuntat ca proiectul va fi schimbat radical

Washington-ul a transmis prin intermediul ambasadorului american la Bucuresti o pozitie transanta in privinta asa-numitei legi a defaimarii, promovata de Liviu Dragnea.

Explicatia oferita de Liviu Dragnea dupa ce a sters toate criticile primite pe Facebook cu privire la legea defaimarii
Explicatia oferita de Liviu Dragnea dupa ce a sters toate criticile primite pe Facebook cu privire la legea defaimarii

Liviu Dragnea a preferat sa stearga toate criticile primite pe Facebook dupa discutiile despre legea defaimarii.

Legea defaimarii propusa de Dragnea, criticata dur.
Legea defaimarii propusa de Dragnea, criticata dur. "Cenzura pe Facebook" si "Pumn in gura dat ziaristilor"

Cei care "defaimeaza social" o persoana sau un grup de oameni risca amenzi pana la 100.000 lei, potrivit ultimei versiuni a legii sustinuta de PSD si initiata de liderul acestui partid.

Recomandări
Israelul bombardează intens orașul Rafah, după ce Hamas a acceptat o propunere pentru un armistiţiu în Gaza. VIDEO
Israelul bombardează intens orașul Rafah, după ce Hamas a acceptat o propunere pentru un armistiţiu în Gaza. VIDEO

Armata israeliană efectuează luni seara bombardamente intense asupra estului oraşului Rafah, după anunţul Hamas că a acceptat o propunere înaintată de Egipt şi Qatar pentru un armistiţiu cu Israelul în Fâşia Gaza.

Planul pus la cale de Occident pentru învestirea lui Putin. Gestul anti-Kremlin pe care îl vor face SUA și multe state din UE
Planul pus la cale de Occident pentru învestirea lui Putin. Gestul anti-Kremlin pe care îl vor face SUA și multe state din UE

SUA şi majoritatea ţărilor din Uniunea Europeană vor boicota învestirea lui Vladimir Putin din cauza războiului din Ucraina.

Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România. Avem același nivel de trai ca al Ungariei
Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România. Avem același nivel de trai ca al Ungariei

Intrarea în Uniunea Europeană a avut un efect spectaculos pentru România, dar şi pentru celelalte țări din Europa Centrală și de Est.