Legea bugetului, adoptată în cinci minute la comisii. Ce înțelegere au făcut Puterea cu Opoziția
Legea bugetului de stat a ajuns în comisiile de specialitate ale Parlamentului. Opoziţia formată din USR şi AUR a depus peste opt mii de amendamente, care presupun mari cheltuieli suplimentare.
Conform unor surse politice, liderii de la putere le-ar fi promis că dacă bugetul trece de votul final, vor primi bani pentru zonele în care au primari.
Lucian Bode, ministrul de interne: „Domnule preşedinte, nu susţin amendamentul - Păi asta e. Nu susţine".
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Grăbiţi să aprobe pe repede înainte bugetul ministerului de interne, aleşii din comisia de apărare nu au fost atenţi la părerea ministrului.
Lucian Bode, ministrul de interne: „Susţinem amendamentul. Nu ştiu dacă putem să aprobăm aşa ceva (se aude un deputat). Avizul e consultativ".
Strategia PSD şi PNL a fost ca, în comisiile de specialitate, pretenţiile opoziţiei să fie adoptate indiferent de cât ar creşte cheltuielile la buget. Aşa se face că propuneri precum majorarea alocaţiilor la 300 de lei sau a punctului de pensie la 1875 de lei au primit votul tuturor.
Reporter: De ce s-a dat aviz favorabil dacă nu sunt bani?
Marius Budăi, ministrul Muncii: „Pentru că Parlamentul e suveran şi ministrul nu contează ce face parlamentul".
Dacă anii trecuţi bugetul stârnea discuţii aprinse, acum a fost votat în fix cinci minute de comisiile de specialitate.
Florin Buicu, deputat PSD: „Vă propun să supuneţi la vot toate amendamentele depuse".
"Să nu votăm ca orbii"
Adrian Wiener, deputat USR: „Nu ştiu cui foloseşte acest teatru. Le votăm astăzi, ca mâine să fie respinse".
Alexandru Rafila, ministrul Sănătăţii: „Eu cred că sunt şanse ca mai multe dintre amendamente să treacă".
Doar opoziţia a depus peste opt mii de amendamente, însă multe vor fi rediscutate în comisiile de buget şi cel mai probabil respinse. Parlamentarii puterii le-au promis celor de la USR şi AUR, ca în schimbul votului pentru legea bugetului vor primii sume însemnate în colegiile unde au primari. Mai exact, cei de la USR vor primi 35 de milioane de lei iar cei de la AUR 25 de milioane.
Alfred Simonis, liderul de grupul PSD: „O majoritate nu trebui să calce în picioare opoziţia”.
Reporter: Putem spune şi suma?
Alfred Simonis: „Nu e bătută în cuie. Trebuie să vedem şi ce presupun acele amendamente".
Surse politice susţin că liderii politici i-au anunţat şi pe aleşii puterii că vor putea depune amendamente pentru colegiile din care provin. Pentru fiecare ales PSD, suma convenită ar fi de 500.000 de lei, iar cei de la PNL vor primi 635.000 de lei. Votul final pentru legea bugetului de stat va fi dat până la finalul săptămânii.