Parlamentul a adoptat Legea bugetului de stat pe 2022. USR va sesiza Curtea Constituțională

×
Codul embed a fost copiat

Plenul comun a Parlamentului a adoptat, joi, proiectul bugetului de stat şi cel al asigurărilor sociale pentru anul viitor.

La proiectul legii bugetului de stat s-au înregistrat 294 voturi "pentru" şi 120 "împotrivă".

Proiectul bugetului asigurărilor sociale de stat a întrunit 291 voturi "pentru" şi 119 "împotrivă".

Proiectele vor fi trimise preşedintelui Klaus Iohannis pentru promulgare.

Totodată, vicepreședintele USR Dan Barna a anunțat că va ataca la Curtea Constituțională legea bugetului de stat pe 2022, pe motiv că pentru unităţile administrativ-teritoriale care au primari de la acest partid nu sunt făcute alocări, ceea ce reprezintă o discriminare.

Deputaţii şi senatorii au aprobat, miercuri noaptea, în şedinţa plenului reunit, proiectul de buget pe anul 2022 pe articole, precum şi anexele conţinând bugetele ordonatorilor principali de credite.

USR: Bugetul de stat pe 2022, ”un buget al clientelismului iresponsabil și al discriminării pe criterii politice”

 

Într-un conunicat, USR anunță că nu a votat, în Parlament, proiectul bugetului de stat pentru 2022 și că va sesiza Curtea Constituțională ”pentru alocările discreționare de fonduri către primării pe criterii de apartenență politică”.

În bugetul pentru 2022 localitățile cu primari USR nu primesc bani, ceea ce reprezintă o evidentă discriminare pe criterii politice. Putem înțelege că există priorități diferite (coaliția PSD - PNL a mărit bugetul Administrației Prezidențiale și al serviciilor secrete), dar nu putem să tolerăm discriminări pe criterii de apartenență politică și pedepsirea comunităților care nu au votat cu PSD și PNL.

În bugetul pentru 2022 nu a fost acceptat niciun amendament al USR, în schimb au fost acceptate amendamente de la AUR și au fost introduse amendamente cu dedicație pentru PPUSL, arătând astfel că singurul partid de opoziție care le încurcă planurile este USR.

PSD și PNL au adoptat un amendament neconstituțional prin care extind subvenția partidelor politice astfel încât PPUSL să beneficieze de finanțare din bani publici. Amendamentul prevede vor fi finanțate partidele după numărul de parlamentari de la sfârșitul primei sesiuni parlamentare din 2021. Singurul partid care va beneficia de acest amendament este PPUSL, care are câțiva parlamentari afiliați la PSD. Amendamentul cu dedicație modifică în mod neconstituțional o lege organică, Legea finanțării partidelor politice.

USR va invoca mai multe motive în sesizarea de constituționalitate, printre care faptul că bugetul pentru 2022 a fost adoptat fără ca legea plafoanelor să fie adoptată și cu alocări către ministere care nu au încă Hotărârile de Guvern de înființare/reorganizare” - spun cei de la USR.

Bugetul de stat pe 2022: Mai puțini bani la Sănătate și Dezvoltare, mai mulți bani pentru serviciile de informații

 

Majoritatea ordonatorilor principali de credite vor avea bugete majorate anul viitor, şapte ministere având prevăzute reduceri ale creditelor bugetare, însă patru dintre acestea au stabilite fonduri mai mari la creditele de angajament.

Astfel, conform proiectului Legii bugetului de stat pe 2022, publicat duminică dimineaţa pe site-ul Ministerului Finanţelor, Ministerul Sănătăţii are prevăzute credite bugetare de 24,092 miliarde lei, în scădere cu 0,13% faţă de execuţia preliminată pe 2021, şi credite de angajament de 31,086 miliarde lei (plus 19,69%), iar Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei are prevăzute credite bugetare de 8,563 miliarde lei (minus 19,9%) şi de angajament de 57,297 miliarde lei (plus 332,39 miliarde lei).

Ministerul Justiţiei are stabilite pentru 2022 credite bugetare de 5,001 miliarde lei (minus 8,99%) şi credite de angajament de 6,399 miliarde lei (plus 9,21%), iar la Ministerul Energiei sunt trecute credite bugetare de 3,433 miliarde lei (minus 11,42%) şi credite de angajament de 5,339 miliarde lei (plus 24,78%). 

Mai multe detalii aici.

Măsuri sociale prevăzute pentru anul 2022, anunțate de premierul Nicolae Ciucă:

 

 

-► punctul de pensie va creşte cu 10% de la 1 ianuarie 2022;

 

-► indemnizaţia socială minimă se majorează la 1.000 lei;

-► majorarea alocaţiilor de stat pentru copii la 600 lei, pentru cei cu vârsta până la 2 ani, respectiv 3 ani pentru copii cu handicap şi la 243 lei pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 ani şi 18 ani;

-► aplicarea unor măsuri de protecţie socială pentru consumatorul vulnerabil de energie, prin acordarea stimulentului pentru energie în tot timpul anului şi ajutoare pentru încălzirea locuinţei în sezonul rece, diferenţiate în funcţie de sursa de energie şi veniturile familiei;

-► acordarea, în luna ianuarie, a unui sprijin de care ar urma să beneficieze pensionarii cu venituri reduse, pentru a suporta creşterile de preţuri la utilităţi;

-► schema de sprijin pentru plata facturilor aferente consumului de energie electrică şi gaze naturale pentru consumatorii non-casnici, respectiv întreprinderile mici şi mijlocii, microîntreprinderile, persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale, întreprinderi familiale, prin bugetul Ministerului Energiei.

 

 

 

 

 

 

 

 

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Bugetul de stat pentru 2022, adoptat pe articole de Parlament. Joi va fi votul final
Bugetul de stat pentru 2022, adoptat pe articole de Parlament. Joi va fi votul final

Deputaţii şi senatorii au aprobat, miercuri noaptea, în şedinţa plenului reunit, proiectul de buget pe anul 2022 pe articole, precum şi anexele conţinând bugetele ordonatorilor principali de credite, urmând ca votul final să fie dat joi.

Comisia Europeană propune introducerea a trei noi taxe. Câți bani vor aduce bugetului UE
Comisia Europeană propune introducerea a trei noi taxe. Câți bani vor aduce bugetului UE

Comisia Europeană a propus miercuri trei noi taxe în blocul comunitar, care pe parcursul următoarelor decenii ar urma să permită rambursarea fondurilor colectate de UE pentru a finanţa componenta de granturi a NextGenerationEU.

Dan Barna: USR ia în calcul atacarea la CCR a proiectului bugetului de stat pe 2022
Dan Barna: USR ia în calcul atacarea la CCR a proiectului bugetului de stat pe 2022

USR ia în calcul atacarea la Curtea Constituţională (CCR) a proiectului bugetului de stat pe 2022, pe motiv că pentru unităţile administrativ-teritoriale care au primari de la acest partid nu sunt făcute alocări, ceea ce reprezintă o discriminare.

Nicușor Dan anunță dezastrul bugetar în București:
Nicușor Dan anunță dezastrul bugetar în București: "Venituri reale" la jumătate față de 2021

Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a declarat marţi că, potrivit proiectului actual al bugetului naţional, în 2022 veniturile reale ale Primăriei Municipiului Bucureşti ar urma să fie înjumătăţite faţă de cele din acest an.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.