Parlamentul a început dezbaterea bugetului de stat pe 2023. USR și AUR au depus peste 4.500 de amendamente
Parlamentul a început, luni, dezbaterea proiectului bugetului de stat şi bugetul proiectului asigurărilor sociale de stat pe anul 2023.
Proiectele vor fi dezbătute mai întâi în comisiile de specialitate, iar joi se va da votul final pe cele două acte normative în plenul Parlamentului, potrivit calendarului stabilit de Birourile permanente reunite.
Luni de la ora 15,00 şi marţi, până la finalizare, au loc dezbaterile cu ordonatorii principali de credite în Comisiile de buget-finanţe.
Miercuri, de la ora 15,00, proiectul bugetului de stat pe 2023 va intra în dezbaterea plenului Parlamentului, zi în care dezbaterile vor continua până la finalizare, iar votul final va fi joi.
Potrivit ministrul Finanţelor, Adrian Câciu, bugetul pe anul viitor este construit pe o prognoză de PIB nominal de 1.552,1 miliarde de lei, cu o creştere reală de 2,8%, dar şi pe o descreştere a deficitelor, respectiv deficitul de cont curent scade la 8,5% de la 8,8% şi deficitul public - la 4,4% din PIB de la 5,7%.
USR a depus peste 500 de amendamente, iar AUR peste 4.000
USR a depus peste 500 de amendamente care vizează eliminarea pensiilor speciale și transparentizarea PNDL 3, sprijinirea prosumatorilor din România să producă energie.
Potrivit unui comunicat, parlamentarii USR au mai depus amendamente pentru creșterea bugetului medicinei de familie, pentru a asigura masă caldă și transport gratuit tuturor elevilor, pentru a reduce impozitarea muncii și pentru a continua proiectele importante de infrastructură.
”Bugetul are cifre umflate și estimări nerealiste, fiind fundamentat pe prognozele aceluiași Institut Național de Statistică responsabil pentru măsluirea cifrelor privind creșterea economică din 2022.
Cheltuielile statului vor crește semnificativ în 2023: cheltuielile de personal cresc cu 3,59 miliarde lei mai mult, cheltuielile cu bunuri și servicii cresc cu peste 3,5 miliarde lei. Totul din banii obținuți din taxele și impozitele pe care le plătesc cetățenii și firmele. Această creștere de cheltuieli în plină criză este o sfidare la adresa românilor care o duc din ce în ce mai greu, sufocați de inflație, de facturi și de rate mari.
Totul este însă prezentat în mod mincinos în proiectul de buget drept o scădere, prin raportare la un PIB umflat cu aproape 156 de miliarde de lei (de la 1.396,2 miliarde lei în 2022 la 1.552,1 miliarde lei proiecția pe 2023).” - susțin cei de la USR.
„În loc să taie din cheltuielile statului pentru a direcționa banii spre investiții, coaliția PSD-PNL continuă risipa, pe spatele românilor și firmelor cărora le-au crescut și le vor crește în continuare taxele și impozitele. Subestimarea cheltuielor și a deficitului bugetar, la pachet cu supraestimarea veniturilor, este subliniată, de altfel, și de Consiliul Fiscal”, afirmă și Cătălin Drulă, președintele USR.
Și cei de la AUR au anunțat că au depus 4.195 de amendamente la legea bugetului de stat pe anul 2023.
Dintre acestea, 238 au fost depuse la propunerea de buget pentru Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, 97 la bugetul propus pentru Ministerul Sănătăţii şi peste 3.000 de amendamente la bugetul destinat Secretariatului General al Guvernului, se precizează într-un comunicat de presă al AUR citat de Agerpres.
"Printre obiectivele incluse în amendamentele AUR se regăsesc propuneri privind alocarea de fonduri pentru infrastructura şcolară şi medicală din mediul rural, pentru finanţarea programelor sportive destinate copiilor, alocarea de fonduri pentru tichete pentru nou-născuţi pentru a încuraja natalitatea, dar şi pentru înfiinţarea de noi consulate în mai multe oraşe pentru a veni în sprijinul românilor din diaspora", se precizează în comunicat.
În domeniul energetic, AUR a propus alocări suplimentare pentru construcţia Unităţilor CANDU 3 şi 4 ale Centralei Nuclear Electrice Cernavodă, dar şi pentru finalizarea lucrărilor de construcţie a hidrocentralelor aflate în diverse grade executare.