Laszlo Borbely : "Decizia CC trebuie respectata. Ce s-a intamplat e un semnal ca nu mai merge asa"

Laszlo Borbely - COVER

Vicepresedintele politic al UDMR, Laszlo Borbely, afirma ca decizia CC trebuie respectata, insa problema listelor electorale trebuie clarificata, intrucat "ce s-a intamplat e un semnal pentru toata lumea. Romania risca sa isi piarda credibilitatea".

Borbely a declarat, marti, ca decizia Curtii Constitutionale privind referendumul trebuie respectata, dar ceea ce s-a intamplat "e un semnal pentru toata lumea, partide si institutii, ca nu mai putem merge asa", transmite corespondentul MEDIAFAX.

Potrivit lui Borbely, este nevoie de clarificarea problemei listelor electorale "cat de curand".

"Decizia Curtii Constitutionale trebuie respectata, din cate am inteles, s-a decis cu 6 voturi din 9, adica doua treimi. Ceea ce e de semnalat, iar noi, cei de la UDMR, am spus-o, nu o data, e ca dupa 22 de ani noi - Romania, Guvernul, MAI, primariile, institutiile - nu am reusit sa clarificam problema listelor electorale, ceea ce e foarte grav.

Toata lumea stie ca in Romania nu sunt 18,2 milioane de alegatori, nimeni nu neaga acest lucru. Aceste lucruri, daca erau puse la punct, nu exista aceasta taraganare, aceasta instabilitate de aproape o luna. Cei ce ne privesc ne intreaba: in 2012 nu puteti spune cati alegatori sunt?", a afirmat Borbely.

Citește și
Membri UNPR
UNPR si UDMR au refuzat sa ia cuvantul. Parlamentarii UDMR "vor vota potrivit constiintei"
Cum a ajuns Petre Roman inculpat în Dosarul Mineriadei din 1990: „în subsolul Universității s-au găsit 22 de arme cu glonț; la sediul PNȚCD, substanțe halucinogene și materiale legionare”

El a spus ca aceasta este o problema a institutiilor care, timp de 22 de ani, "nu au pus la punct un sistem bazat pe un soft, ca sa se stie in orice moment aceste cifre".

"Ce s-a intamplat e un semnal pentru toata lumea, partide si institutii, ca nu mai putem merge asa, ca oricand se poate pune aceasta intrebare - la parlamentare, unui deputat sau senator ii trebuie 50 la suta plus unu in colegii, ca sa castige mandatul. Facem un apel la institutiile statului sa clarifice aceasta problema cat de curand, altfel ne pierdem credibilitatea", a spus Borbely.

El a subliniat ca toata lumea a avut de pierdut in urma acestor "dispute".

"Sper ca toate institutiile statului, inclusiv Presedintia si Guvernul, si toti cei care sunt actorii politici in momentul de fata vor intelege sa actioneze in spiritul Constitutiei si al legii si sa clarifice, unde e cazul, problemele de fond. (Altfel) ar fi foarte pagubos pentru toata lumea, noi cu totii am pierdut din aceste dispute.

Din ce s-a intamplat, ar fi benefic ca toti sa traga invataminte si sa se ocupe de clarificarea acelor probleme care mai sunt de clarificat si sa se termine cu acele acuze si exagerari, la nivelul institutiilor - ca aproape ca n-a fost zi in aceasta perioada in care sa nu apara aspecte care tin de jocul politic, nu de institutii", a spus Borbely, care s-a declarat totusi rezervat in privinta posibilitatii ca "exagerarile" sa inceteze.

Intrebat ce alte probleme ar fi de clarificat, vicepresedintele politic al UDMR a atras atentia asupra necesitatii pregatirii alegerilor generale "astfel incat sa nu existe niciun semn de intrebare".

"Sa vedem ce face Guvernul in urmatoarea perioada pana la alegerile generale, trebuie pregatite alegerile din toamna astfel incat sa nu existe niciun semn de intrebare.

E de dorit sa fie dat un mesaj de stabilitate a institutiilor, din pacate nu numai in ultima luna, chiar in ultimii ani au fost unele momente in care s-a exagerat.

Cui sa ii fie dat mesajul? Alegatorilor, cetatenilor Romaniei, UE, investitorilor. S-a exagerat foarte mult si s-a depasit o limita, au fost excese care trebuie frante in urmatoarea perioada", a conchis Borbely.

Curtea Constitutionala a constatat, in hotararea adoptata marti, ca procedura de organizare a referendumului a fost respectata, ca nu s-a intrunit conditia de cvorum pentru ca scrutinul sa fie valabil si mentioneaza ca la data publicarii deciziei in Monitorul Oficial Traian Basescu isi reia atributiile.

Potrivit unui comunicat al CC, plenul Curtii Constitutionale a decis cu majoritate de voturi ca procedura pentru organizarea si desfasurarea referendumului din 29 iulie pentru demiterea presedintelui Traian Basescu a fost respectata.

De asemenea, CC confirma rezultatele referendumului comunicate de Biroul Electoral Central si constata ca din totalul de 18.292.464 de persoane inscrise in listele electorale permanente au participat la vot 8.459.053 de persoane (46.24 %), din care 7.403.836 (87.52 %) au raspuns "DA" la intrebarea "Sunteti de acord cu demiterea Presedintelui Romaniei?", iar 943.375 (11.15 %) au raspuns "NU".

Totodata, CC constata ca la referendum nu au participat cel putin jumatate plus unul din numarul persoanelor inscrise in listele electorale permanente, pentru ca referendumul sa fie valabil.

In comunicatul dat publicitatii de Curtea Constitutionala se precizeza ca la data publicarii acestei hotarari in Monitorul Oficial inceteaza interimatul lui Crin Antonescu in exercitarea functiei de presedinte, iar Traian Basescu isi reia atributiile de sef al statului.
 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Kelemen Hunor: Nu putem accepta ca maghiarii sa fie declarati vinovati pentru referendum
Kelemen Hunor: Nu putem accepta ca maghiarii sa fie declarati vinovati pentru referendum

Presedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat, duminica seara, ca respinge orice speculatie privind rolul comunitatii maghiare la acest vot si ca nu poate accepta ca maghiarii sa fie declarati vinovati pentru acest referendum.

UNPR si UDMR au refuzat sa ia cuvantul. Parlamentarii UDMR
UNPR si UDMR au refuzat sa ia cuvantul. Parlamentarii UDMR "vor vota potrivit constiintei"

Parlamentarii UNPR si cei ai minoritatilor nu iau cuvantul in plenul Parlamentului, potrivit anuntului facut de presedintele de sedinta, Crin Antonescu, care a dorit sa ii invite la microfon, insa niciun reprezentant al acestor grupuri nu s-a inscris la cuvant.

Blaga: PDL e alaturi de Basescu. UDMR, UNPR si minoritatile sa nu participe la banditismul politic
Blaga: PDL e alaturi de Basescu. UDMR, UNPR si minoritatile sa nu participe la banditismul politic

Presedintele PDL Vasile Blaga a declarat, miercuri, ca PDL "este alaturi de presedintele Traian Basescu clar si fara comentarii".

Recomandări
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991
Petre Roman, în fața procurorilor. Este informat oficial despre punerea sub acuzare în dosarul mineriadei din 1991

Petre Roman a ajuns joi la sediul Parchetului General, ca să ia la cunoştinţă că a fost pus din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei din iunie 1990. Roman a fost premierul României între 1989-1991.

„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”
„Acțiune ofensivă” pornită de Israel în sudul Libanului: „Trupele sunt desfăşurate în număr mare de-a lungul frontierei”

Sudul Libanului este vizat de „o acțiune ofensivă” pornită de Israel, miercuri, în paralele cu pregătirile pentru o operațiune terestră în Rafah.

Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP
Peste 60% dintre români ar fi de acord cu votul obligatoriu, cu 20% mai mulți decât în 2014. Care este motivul. Sondaj INSCOP

Peste 60% dintre români sunt de acord cu votul obligatoriu, argumentând că o prezenţă mai mare la vot poate schimba lucrurile în bine, conform unui sondaj realizat de INSCOP la comanda News.ro.