La sediul MAI au fost puși 400 de pantofi ”pentru fiecare copil care dispare anual”
PNL a organizat sâmbătă o acțiune de protest în fața sediului Ministerului de Interne, punând pe asfalt mai multe perechi de încălțăminte.
Familia Luizei Melencu trăieşte de patru luni de zile tortura întrebărilor fără sfârşit, fără să aibă idee dacă adolescenta mai este în viaţă. În situaţia lor, aşteptând un răspuns, sunt sute de familii.
La începutul anului, în statisticile poliţiei erau dispăruţi peste 2000 de oameni, dintre care 534 copii. Într-un dramatic manifest al acestei statistici sumbre, în fața sediului Ministerului de interne au fost lăsate, sâmbătă, sute de perechi de pantofi.
Cristina Trăilă, deputat PNL: "Vedem indolența autorităţilor de 30 de ani. Sunt copii care au dispărut de mulţi ani de zile, sunt între filele unui dosar şi atât şi nu doar un semn de întrebări ridicăm azi".
Pe site-ul poliţiei sunt doar pozele a 17 copii dispăruţi. Cel mai vechi caz este din 2004, când un băieţel care avea atunci doi ani a dispărut dintr-un sat din Sibiu. În 25 de ani, în dosarul său nu s-a clintit o filă.
Şi nu este singurul caz. În ziua în care s-a instalat în funcție, noul şef de la interne a promis că se va ocupa de această problemă gravă.
Reporter: "Sunteţi pregătit să rezolvaţi problemele acestea?"
Mihai Fifor: "Da, de asta sunt aici."
Reporter: "Aţi apucat să vă întrebaţi colegii câţi copii dispăruţi sunt în România?"
Mihai Fifor: "Asta vom discuta în cursul acestei zile".
ONG-urile spun că se lovesc adesea de mentalităţi nedemne şi de scenarii care presupun că fetele pleacă de bună voie cu feți-frumoși seducători şi îşi trăiesc viaţa uneva departe.
Ioana Săndescu, reprezentant "eLiberare": "Întodeauna presiunea se pune pe victimă. Când avem de-a face cu victime ale traficului de persoane, auzim prostituate de 12 ani."
Reporter: "Cum adică?"
Ioana Săndescu: "Aceştia sunt copii care ajung să fie exploataţi, să fie vânduţi pentru sex şi alte lucruri şi noi stăm liniştiţi şi oarecum ne liniştim conştiinţa că de fapt sunt acolo pentru că vor, ar fi trebuit să facă ceva, dacă voiau să facă puteau să scape. Nu intodeauna se întâmplă lucrul ăsta".
Între timp, Ministerul de Interne a pus în dezbatere publică o nouă lege care le-ar permite polițiștilor să localizeze telefoanele persoanelor dispărute, separat de STS.
Liberalii susțin că, potrivit cifrelor oficiale, în România, în 2018 au fost dați dispăruți 4000 de minori și au fost găsiți doar 3600 dintre aceștia, astfel că 410 sunt în continuare căutați.
Din acest motiv, liberalii au pus pe jos în fața sediului MAI 400 de perechi de încălțăminte, ”pentru fiecare copil care dispare anual”, pentru a atrage atenția că tragedia de la Caracal nu este singulară.
PNL susține înființarea unor structuri specializate în cadrul județelor/regiunilor cu personal și logistică specializată, care să preia, din prima etapă, cazurile de persoane dispărute sau răpite, fiind evident că polițiștii de ordine publică sunt depășiți de complexitatea unor asemenea cazuri.
Sursa: Pro TV
Etichete: protest, politie, politist, Caracal, pantofi, Alexandra,
Dată publicare:
03-08-2019 18:31