Klaus Iohannis: Relocarea unor companii în România îi poate încuraja pe românii din străinătate să revină în ţară
Relocarea unor companii în România, pe fondul contextului actual complicat, poate reprezenta o oportunitate care să îi încurajeze pe românii care vor să revină în ţară, afirmă preşedintele Klaus Iohannis, duminică, de Ziua Românilor de Pretutindeni.
"Ca în fiecare ultimă duminică a lunii mai, celebrăm astăzi Ziua Românilor de Pretutindeni, o sărbătoare dedicată în primul rând celor care se află dincolo de hotare, dar care poartă în suflet dragostea de ţara natală. Indiferent unde ne aflăm astăzi, este un bun prilej să reflectăm la tot ce ne leagă unii de alţii şi pe fiecare dintre noi de România. Ne unesc o identitate puternică şi apartenenţa la un neam care, de-a lungul veacurilor, a răzbit cu demnitate peste toate vitregiile istoriei. Evoc astăzi caracterul nostru dârz, pentru că vremurile sunt iarăşi dificile, nu doar în Europa, ci în întreaga lume. După o pandemie devastatoare, în apropierea graniţelor României s-a declanşat un război care părea imposibil de conceput în epoca noastră. Ca întotdeauna însă, în clipele de cumpănă, românii au ştiut să se ridice la înălţimea momentului, să dea un exemplu de solidaritate lumii întregi şi să arate cine suntem cu adevărat", arată şeful statul în mesaj.
El subliniază că "efortul umanitar al României şi implicarea fără precedent a cetăţenilor noştri în criza refugiaţilor ucraineni au fost apreciate de întreaga lume, care a remarcat generozitatea şi ospitalitatea românilor".
"Eficienţa cu care instituţiile statului şi organizaţiile neguvernamentale au răspuns acestei drame umanitare a fost dublată şi de sprijinul semnificativ al românilor din străinătate, care s-au mobilizat în mod exemplar cu ajutoare şi convoaie umanitare pentru ucraineni. Vă mulţumesc, aşadar, tuturor pentru implicare", transmite preşedintele, potrivit Agerpres.
Klaus Iohannis consideră că relocarea unor companii în România, pe fondul contextului actual complicat, poate reprezenta o oportunitate care să îi încurajeze pe cei care vor să revină în ţară.
"Ştiu că, în pofida situaţiei internaţionale tensionate, mulţi dintre dumneavoastră se gândesc să revină în România, încurajaţi de potenţialul de creştere pe care îl are ţara noastră. O economie dinamică generează continuu oportunităţi de afaceri, investiţii productive şi locuri de muncă mai bine plătite. Relocarea unor companii în România, pe fondul contextului actual complicat, poate reprezenta o oportunitate care să-i încurajeze pe cei care vor să revină în România. În acest sens, sunt extrem de importante acţiunile Guvernului de susţinere, prin programe dedicate, a românilor care doresc să se întoarcă în ţară. Doar împreună, români de aici şi de acolo, putem să construim România puternică şi prosperă pe care ne-o dorim. La mulţi ani, dragi români de pretutindeni" - este mesajul preşedintelui Klaus Iohannis.
Câți români trăiesc în străinătate
Cel puţin 8 milioane de români se află în afara graniţelor ţării şi, cu siguranţă, se vor găsi soluţii pentru a aduce o parte dintre aceştia în România, potrivit secretarului de stat în cadrul Departamentului Românilor de Pretutindeni, Florin Cârciu.
"Astăzi, după ultimele date oficiale pe care le avem, numărăm 5,7 milioane de români în afara graniţelor. Este o cifră oficială pe care am obţinut-o de la Ministerul Afacerilor Externe. Cu siguranţă avem cel puţin 8 milioane. Avem 500.000 de români doar în Franţa, mai mult decât declară statul francez astăzi - 106.000 de români, în cifrele oficiale. Avem câteva ţări în Europa unde avem un milion sau mai mult de un milion de români. Avem 150.000 - 200.000 de români în plus, care nu sunt identificaţi sau număraţi", a menţionat Florin Cârciu, la o conferinţă organizată de Blocul Naţional Sindical (BNS), împreună cu reţeaua Faire Mobilitaet, confederaţia sindicală DGB şi Friedrich Ebert Stiftung.