VIDEO. Joe Biden i-a mulțumit lui Klaus Iohannis la Casa Albă: ”Ați depășit orice așteptări”

×
Codul embed a fost copiat

Președintele Klaus Iohannis a fost primit la Casa Albă de președintele american, Joe Biden, într-o vizită care marchează 20 de ani de când România a aderat la NATO.  

Președintele SUA, Joe Biden, i-a mulțumit lui Klaus Iohannis pentru activitatea României în cadrul NATO, după 20 de ani de la aderarea țării noastre.

„Domnule președinte, bine ați venit. Bine ați revenit în Biroul Oval. Ne-am amintit pentru o clipă, înainte de a intra dumneavoastră, că pe vremea când eram senator, acum 180 de ani (președintele Joe Biden zâmbește, n. red.), am luptat din răsputeri pentru admiterea României în NATO, iar dumneavoastră ați depășit orice așteptări. Și acum 20 de ani, când am intrat în NATO, și în fiecare an de atunci, națiunile noastre au devenit doar mai apropiate, tot mai apropiate.

Și o vedem în România și în trupele americane care servesc cot la cot în NATO, inclusiv în țara dumneavoastră. Cred că sunt aproximativ 1.800 de forțe americane acolo. Vă mulțumim pentru asta. Și vedem activitatea noastră în consolidarea flancului estic al NATO. Și vreau să vă mulțumesc, domnule președinte, pentru conducerea dumneavoastră, în special în Marea Neagră. Ați fost incredibil. V-ați ridicat în picioare. Iar ajutorul pe care l-ați oferit Ucrainei este real, este semnificativ.”, a spus Biden, potrivit imaginilor transmise de Administrația prezidențială.

Citește și
Iohannis si Biden - 1
Ce spune Casa Albă despre vizita lui Klaus Iohannis la Washington și întâlnirea cu Joe Biden
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Sprijinul unitar acordat poporului ucrainean, ați permis unui număr de refugiați să treacă, să fie în țara voastră. Și asta este cu adevărat ceva. Și, de asemenea, asistența dvs. de securitate cu Ucraina. Și vreau să știți că Statele Unite se angajează să vă fie alături. Astăzi, am pus bazele pentru următorii 20 de ani. Aștept cu nerăbdare discuțiile noastre și spun doar că avem multe de discutat și abia aștept.” - a mai spus președintele SUA, Joe Biden.

Cei doi președinți s-au aflat în Biroul Oval de la Casă Albă.

Am încercat nu doar să fim membri NATO, ci și să lucram la relațiile bilaterale. România încearcă să facă tot ce poate mai bine pentru a împiedica Rusia să câștige războiul”, a spus Klaus Iohannis.

Iohannis: ”România va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar”

După întâlnirea cu Joe Biden, Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă în care a dat detalii despre discuțiile cu președintele american:

În urmă cu puțin timp am avut, la Casa Albă, o întrevedere foarte bună cu Președintele Statelor Unite ale Americii, domnul Joe Biden.

Vizita coincide și cu un moment aniversar pentru România, s-au împlinit 20 de ani de când România a devenit stat membru al NATO. Anul acesta sărbătorim 75 de ani de la înființarea Alianței Atlanticului de Nord.

Am discutat cu Președintele Biden despre Parteneriatul Strategic dintre țările noastre, cum îl putem face mai puternic și cum îl putem aprofunda, astfel încât să răspundă provocărilor cu care ne confruntăm în acest context global extrem de complicat.

I-am mulțumit Președintelui Biden pentru contribuția substanțială a Statelor Unite la asigurarea securității României și a întregului Flanc Estic și, totodată, la recunoașterea rolului strategic al Mării Negre în contextul războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei.

Prezența trupelor americane pe teritoriul țării noastre, într-un număr sporit, reprezintă un factor de siguranță și stabilitate, nu doar pentru România, ci pentru întreaga regiune. Președintele Biden și-a exprimat aprecierea deosebită față de eforturile consistente pe care România le face în beneficiul spațiului aliat și, totodată, pentru sprijinul continuu pe care îl acordăm Ucrainei, inclusiv prin facilitarea tranzitului de produse agricole din Ucraina spre piețele lumii.

Subliniez că tema securității nu este doar una strict militară, ci trebuie abordată într-un sens mult mai larg, deoarece de aceasta depind siguranța cetățenilor noștri și susținerea principiilor democratice pe care sunt fondate societățile noastre.

Atât România, cât și Statele Unite împărtășesc obiectivul de a întări relațiile bilaterale și lucrăm în acest sens în domeniul energiei – fiind cunoscută cooperarea strânsă pe care o avem în domeniul nuclear -, al industriei de apărare, în domeniul economic, al IT-ului, în inovare și cercetare, și, de fapt, lista este mult mai lungă.

Desigur, am abordat și problema admiterii României în programul Visa Waiver, aspect foarte important pentru toți cetățenii români. Obiectivul nostru este să îndeplinim toate condițiile pentru includerea în acest program și suntem încrezători că acest lucru se va întâmpla în viitorul nu foarte îndepărtat. Am discutat, evident, și despre pregătirea Summitului aniversar de la Washington din luna iulie a acestui an și despre obiectivele României acolo. Este important ca la această reuniune să reconfirmăm unitatea și coordonarea transatlantice. Pe lângă sprijinul constant și consistent pe care îl acordăm noi Ucrainei, este esențial să întărim în continuare postura de apărare și descurajare pe Flancul Estic și să avem o abordare consolidată în ceea ce privește securitatea la Marea Neagră.

Un subiect important în discuțiile noastre a fost, bineînțeles, Ucraina. România va continua să sprijine Ucraina atât timp cât va fi necesar și i-am transmis acest lucru și Președintelui Biden. Prioritatea noastră comună, atât a Uniunii Europene, cât și a Statelor Unite, este aceea de a nu permite Rusiei să câștige acest război în Ucraina. Acestea au fost pe scurt temele pe care le-am abordat.” - a spus șeful statului român.

Din delegaţia oficială care îl însoţeşte pe preşedintele României la Washington, D.C., fac parte ministrul Afacerilor Externe, Luminiţa Odobescu, şi viceprim-ministrul Cătălin Predoiu, ministrul Afacerilor Interne.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Îl va convinge Klaus Iohannis pe Joe Biden să-l susțină pentru șefia NATO? Ce cred analiștii politici
Îl va convinge Klaus Iohannis pe Joe Biden să-l susțină pentru șefia NATO? Ce cred analiștii politici

Klaus Iohannis va fi primit la Casa Albă de președintele american, Joe Biden. Șeful statului este la Washington într-o scurtă vizită, pentru a marca 20 de ani de când România a aderat la NATO.  

Ce spune Casa Albă despre vizita lui Klaus Iohannis la Washington și întâlnirea cu Joe Biden
Ce spune Casa Albă despre vizita lui Klaus Iohannis la Washington și întâlnirea cu Joe Biden

Preşedintele Biden îl va primi pe preşedintele României, Klaus Iohannis, la Casa Albă, în 7 mai. Cei doi lideri vor sărbători cea de-a 20-a aniversare a României ca membru al Alianţei NATO, transmite Casa Albă.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.