Klaus Iohannis, la Bruxelles. Mesaj pentru românii din Marea Britanie, după Brexit

×
Codul embed a fost copiat

Preşedintele Klaus Iohannis a participat, duminică, la Bruxelles, la reuniunea extraordinară a Consiliului European în care se discută proiectului de Acord al retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană (UE).

Șeful statului a declarat că, dacă va intra în vigoare acest acord, drepturile românilor din marea Britanie vor fi foarte bine protejate. 

”Acest acord a fost negociat îndelung, în detaliu, UE 27, deci noi care rămânem în Uniune am stabilit o echipă de negociatori, echipă care a făcut o treabă foarte bună.

Noi i-am sprijinit, în același timp am avut grijă ca punctele care ne interesează pe noi să fie bine clarificate în acest proiect de acord și până în acest moment pot să spun că suntem mulțumiți de proiect. Deci proiectul reflectă toate preocupările noastre și soarta românilor din Marea Britanie, finanțarea bugetului Uniunii Europene și multe multe alte lucruri, este un acord care are 500 de pagini. Și opinia noastră este că proiectul e bun, merită mers mai departe.

Drepturile românilor, dacă acest proiect se aprobă sunt perfect protejate, sub rezerva aprobării acordului. Dacă acesta intră în vigoare, pentru noi este foarte potrivit.” - a spus șeful statului, la Bruxelles.

Citește și
Theresa May, scrisoare, brexit
Theresa May a adresat naţiunii o scrisoare. Mesajul transmis despre BREXIT

Iohannis a mai precizat că ieșirea Marii Britanii din UE cuprinde două aspecte importante.

Trebuie să înțelegem bine despre ce este vorba. Plecarea Marii Britanii din Uniunea Europeană are două faze importante: retragerea și relațiile viitoare, care vor fi stabilite ulterior Astăzi vor fi despre acordul de retragere. Este foarte important, fiindcă fără un astfel de acord nimic nu rămâne stabilit între Uniunea Europeană și Marea Britanie.” - a spus președintele României.

Preşedintele Klaus Iohannis a mai declarat că Acordul privind Brexit este cel mai bun posibil, el arătând şi că în Declaraţia politică s-a obţinut să nu existe discriminări între statele membre ale UE, el dând ca exemplu neintroducerea vizelor pentru românii care doresc să călătorească ulterior.

"Astăzi am finalizat discuţiile într-un timp record. Consiliul UE în format UE 27 a agreat proiectul de Acord de retragere, a aprobat declaraţia politică referitoare la relaţiile viitoare. Aceste două documente sunt extrem de importante. Acordul de retragere va putea fi folosit în cazul în care va fi aprobat în final de toate parlamentele implicate pentru a clarifica aspectele în detaliu care ţin de retragerea Marii Britanii din UE, un document care şi pentru noi are o importanţă mare fiindcă în acest document se stipulează, de exemplu, cum vor fi trataţi românii în Marea Britanie, cum vor decurge chestiunile legate de Cadrul Financiar în care ne aflăm acum până în 2020 şi multe alte lucruri, un document foarte amplu, foarte bine elaborat. Este un document la care s-a lucrat un an şi jumătate, au fost respectate foarte bine limitele sau mandatul impus de Consiliul European la vremea respectivă. (...) Este cel mai bun Acord posibil posibil şi merită să fie luat ca atare şi merită aprobat", a spus şeful statului, după reuniunea extraordinară a Consiliului European de la Bruxelles, potrivit Agerpres.

El a subliniat că pentru românii aflaţi în Marea Britanie nu se schimbă mare lucru.

"Dacă acest acord intră în vigoare, el protejează românii şi pe ceilalţi europeni care se află în Marea Britanie, le sunt garantate toate drepturile pe care le-au obţinut. (...) Pot munci, pot studia, pot primi pensii, asigurări de sănătate şamd. Lucrurile sunt clarificate foarte în detaliu şi foarte bine. Noi am fost foarte preocupaţi de aceste chestiuni şi am insistat cu succes până în această fază să fie lămurite foarte bine aceste lucruri. Mai mult, noi am insistat şi am obţinut să fie clarificat în Declaraţia politică referitoare la relaţia viitoare să nu existe discriminări între membri UE. De exemplu, să nu se introducă vize pentru românii care vor ulterior să călătorească în Marea Britanie şi aceste lucruri au fost clarificate în sensul dorit de noi. Acest acord este unul pe care noi îl găsim potrivit, îl găsim bun şi ne dorim să fie aprobat", a explicat Iohannis.

Şeful statului a afirmat că în ciuda obţinerii unui Acord bun, această zi nu poate fi considerată una fericită.

"Evenimentul rămâne unul care cred că pentru majoritatea ne întristează dacă realizăm importanţa, un mare stat membru pleacă şi asta nu poate să fie o veste bună, însă dincolo de acest lucru existenţa unui acord ar face ca această despărţire să fie gestionabilă şi să capete un fundament juridic foarte solid. Mai sunt paşi de parcurs, următorul pas va fi aprobarea acestui acord de retragere în Parlamentul britanic după care (...) Consiliul Uniunii Europene trebuie să aprobe formal şi Parlamentul European trebuie să-şi dea votul asupra acestui acord", a spus Iohannis.

El a dat garanţii că acest Acord va fi finalizat în timpul preşedinţiei române a Consiliului Uniunii Europene.

"Vă garantez că în cazul în care va fi aprobat va fi finalizat pe preşedinţia română", a spus Iohannis.

După agrearea proiectului de către liderii statelor membre în Consiliul European, Acordul de retragere al Marii Britanii din Uniune urmează să fie aprobat formal în Consiliul UE şi de Parlamentul European şi ratificat de către Parlamentul britanic.

Uniunea Europeană şi Marea Britanie au convenit, în 13 noiembrie, un proiect al textului acordului referitor la Brexit, iar în 14 noiembrie, documentul a fost aprobat de Guvernul britanic.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Liderii UE au aprobat acordul privind Brexit. Urmează să fie votat de Parlamentul britanic
Liderii UE au aprobat acordul privind Brexit. Urmează să fie votat de Parlamentul britanic

Liderii celor 27 de state membre ale Uniunii Europene au aprobat duminică acordul privind ieşirea Marii Britanii din blocul comunitar, a anunţat preşedintele Consiliului European, Donald Tusk.

Theresa May a adresat naţiunii o scrisoare. Mesajul transmis despre BREXIT
Theresa May a adresat naţiunii o scrisoare. Mesajul transmis despre BREXIT

Șefa guvernului de la Londra, Theresa May, a adresat duminică naţiunii o scrisoare în care se angajează să lucreze "trup şi suflet" pentru acordul său privind Brexit, odată ce documentul va fi aprobat de liderii Uniunii Europene

Cetăţenii UE şi britanici vor continua să călătorească fără vize după Brexit. Condițiile
Cetăţenii UE şi britanici vor continua să călătorească fără vize după Brexit. Condițiile

Cetăţenii UE şi cei britanici vor continua să se bucure de circulaţie fără vize peste Canalul Mânecii după Brexit, dacă declaraţia politică privind viitoarele relaţii dintre UE şi Londra va fi adoptată de ambele părţi, transmite Euractiv.

UE și Marea Britanie au căzut de acord asupra textului privind relația post-Brexit
UE și Marea Britanie au căzut de acord asupra textului privind relația post-Brexit

Negociatorii britanici şi cei ai Uniunii Europene au convenit joi textul documentului comun care stabileşte obiectivele pentru viitoare relaţie post-Brexit, a anunţat joi preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, potrivit dpa.

Recomandări
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate
Negocieri tensionate. Provocările viitorului guvern: datorie publică de 53% din PIB, taxe mărite, salarii înghețate

Au apărut tensiuni între partidele pro-europene după o nouă rundă de negocieri pentru viitorul guvern. După o ședință comună, cei din USR au spus că datele despre bugetul de anul următor prezentate de ministrul de Finanțe au fost neclare.  

Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”
Senatul SUA condamnă războiul hibrid dus de Rusia împotriva României, prin TikTok-ul controlat de China. ”Sprijinim România”

Senatul american a condamnat în mod oficial atacul declanșat de Rusia asupra alegerilor din România, parte a războiului dus de Kremlin împotriva lumii civilizate.

 

Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”
Oficial. Primarul general Nicușor Dan va candida la președinția României ca independent: ”Este un moment de cumpănă”

Primarul general al Capitalei Nicușor Dan a anunțat, luni, într-o conferință de presă, că intenționează să candideze la Președinția României ca independent.