Tragedia din Mediterana ar fi fost provocata de nava care a venit in ajutorul migrantilor. Primele arestari facute de politie

×
Codul embed a fost copiat

Ambarcatiunea cu sute de imigranti la bord, care s-a scufundat in Marea Mediterana duminica, ar putea sa fi naufragiat dupa ce a fost atinsa sau inundata de valurile create de o nava cargo care ii venise in ajutor, a declarat un oficial ONU.

Carlotta Asami, o purtatoare de cuvant al Agentiei ONU pentru Refugiati, a facut aceste comentarii pentru CNN marti dimineata, dupa ce ea si alti doi colegi au vorbit cu supravietuitorii tragediei, care au ajuns in Catania, Italia.

"Ei au spus ca a fost un moment in care s-au aflat foarte aproape si probabil ce s-a intamplat este ca, stiti, o nava mare creeaza un val mare - ei s-au apropiat puternic si au pierdut echilibrul", a declarat Asami.

Relatarea ei difera de cea oferita de autoritati duminica. Acestea au declarat ca in timp ce nava de salvare de apropia, imigrantii din barca s-au mutat pe o parte, sperand sa fie salvati, si au provocat rasturnarea acesteia.

CNN nu a putut contacta pentru moment compania care detine nava portugheza King Jacob, care ar fi fost prima ce a raspuns apelului imigrantilor, pentru a comenta situatia.

Citește și
imigranti Italia
Tragedie in Marea Mediterana. 400 de imigranti ilegali au murit intr-un naufragiu
Momentul în care judecătoarea Ancuţa Popoviciu îl strigă pe Sebastian, ucis la 2 Mai de Vlad Pascu: „A decedat o victimă? Vă rog să nu vorbiți” | AUDIO

Asami a afirmat ca supravietuitorii cu care ea si colegii ei au vorbit au oferit declaratii "consecvente". Ea sustine ca afirmatiile lor sugereaza ca la bordul ambarcatiunii se aflau intre 800 si 850 de persoane.

Estimarile anterioare erau intre 700 si 950 de persoane. Autoritatile italiene, care au coordonat efoturile de salvare, au declarat ca exista doar 26 de supravietuitori si doar 24 de cadavre au fost recuperate. Doi dintre supravietuitori au fost arestati pentru trafic de fiinte umane.

Capitanul si un membru al echipajului ambarcatiunii care s-a rasturnat in largul Libiei, arestati

Capitanul si un membru al echipajului ambarcatiunii care s-a rasturnat in weekend in largul coastelor libiene, un accident soldat cu aproximativ 900 de morti, au fost arestati luni sub acuzatia de trafic de persoane si omucideri multiple prin imprudenta.

Potrivit postului, anchetatorii i-au arestat pe cei doi - capitanul tunisian si un memebru al echipasjului, originar din Siria, dupa ce acestia au sosit in Sicilia, la bordul unei ambarcatiuni care transporta 26 de supravietuitori. Cele 24 de cadavre recuperate dupa tragedie au fost transportate luni in Malta. Sute de persoane inchise in cala ambarcatiunii ar fi murit, potrivit unor martori, relateaza Mediafax, citand Sky News.

Publicatia italiana Corriere della Sera relateaza, citand marturisirile celor care au fost adusi la mal, ca supravietuitorii s-au tinut de cadavre in apa ca sa scape, pama la sosirea salvatorilor.  Unii au povestit ca pe vas cei inchisi in cala - femei si copii - "au murit inecati ca sobolanii in custi".

In timp ce cautarea victimelor dezastrului din weekend continua, Paza de Coasta a intervenit in urma a doua mesaje de ajutor. Acestea proveneau de pe o barca pneumatica in care se aflau 100-150 de imigranti ilegali si de pe o ambarcatiune la bordul careia se aflau alte aproximativ 300 de persoane, potrivit premierului italian Matteo Renzi. La cateva ore dupa primirea acestor mesaje prin care se cerea ajutor, nu era clar cum decurgeau operatiunile pe Mediterana, potrivit postului. Potrivit Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM), unul dintre apelanti a anuntat ca 20 de persoane erau deja moarte si ca ambarcatiunea se scufunda in apele internationale.

Cel putin 1.500 de persoane s-au inecat in Mediterana de la inceputul acestui an

Intr-un incident separat, cel putin trei persoane, inclusiv un copil, au murit dupa ce o ambarcatiune la bordul careia se aflau imigranti ilegali a esuat in largul insulei grecesti Rodos.

 

Moment tragic migrant child was fished out of the Med

Posted by Daily Mail on Monday, 20 April 2015

Ministrii de Externe din statele membre UE, indemnate sa-si asume responsabilitatea, au ajuns luni la un acord asupra unor masuri suplimentare in abordarea acestei crize, inclusiv crearea unei forte comune care sa depisteze traficantii de persoane si unor eforturi de a distruge ambarcatiunile prost intretinute pe care acestia le folosesc in cadrul traficului cu imigranti.

In cadrul acestei reuniuni, programate anterior, la Luxemburg, ei au dezvaluit un plan in zece puncte, care implica, intre altele dublarea efectivelor si fondurilor Operatiunii Triton de protectie a frontierelor UE. Un val de imigranti ilegali incearca sa ajunga pe tarmurile UE, in special in Italia si Malta. Ei fug din calea unor conflicte, reprimare si saracie din tari din Africa si Orientul Mijlociu. Cel putin 1.500 de persoane s-au inecat in Mediterana de la inceputul acestui an. 

ONU a anuntat 800 de morti in naufragiul de duminica, insa numarul lor nu se va sti cu siguranta niciodata

Naufragiul de duminica in largul coastelor libiene a facut 800 de morti, au anuntat, la inceputul zilei de marti, la Catania in Sicilia reprezentanti ai Înaltului Comisariat al Natiunilor Unite pentru Refugiati (UNHCR) si Organizatiei Internationale pentru Migratie (OIM), dupa ce au discutat cu supravietuitori, informeaza AFP.

"Putem spune ca 800 de oameni au murit", a declarat Carlotta Sami, purtatorul de cuvant al UNHCR in Italia, inainte ca purtatorul de cuvant al OIM Flavio Di Giacomo sa vina sa confirme aceasta estimare. Reprezentantii UNHCR si OIM au putut discuta cu majoritatea celor 27 de supravietuitori care au sosit in portul Catania la miezul noptii (22.00 GMT luni). Acesti imigranti au debarcat dupa aproximativ doua ore.

"Am comparat marturisirile, au fost peste 800 de persoane la bord, inclusiv copii de 10, 12 ani. Au fost sirieni, aproximativ 150 de eritreeni, somalezi... Au plecat sambata la 8.00 din Tripoli", Libia, a explicat dna Sami. "Supravietuitorii provin din Mali, Gambia, Senegal, Somalia, Eritreea si Bangladesh", a adaugat Di Giacomo, precizand ca printre ei sunt patru minori. Toti au fost condusi la centre de primire din regiune.

Aproximativ un milion de imigranti asteapta sa ajunga din Libia in Italia si Malta

Aproximativ un milion de imigranti africani asteapta, pe coastele Libiei, sa porneasca pe mare spre Malta si Italia, afirma un procuror italian, in contextul in care circa 1.000 de persoane s-au inecat in ultimele zile in Mediterana."Potrivit estimarilor, in Libia sunt intre 500.000 si un milion de imigranti subsaharieni si sirieni care asteapta sa fuga spre Europa", afirma Maurizio Scalia, procuror-adjunct al provinciei italiene Palermo, citat de publicatia Il Fatto Quotidiano.

Conform serviciilor secrete italiene, tariful mediu pentru cetatenii din Sudan si Eritreea care vor sa ajunga in Libia este de 4.000-5.000 de dolari. Din Libia spre Italia, retelele de traficanti cer intre 1.000 si 1.500 de dolari de persoana. Aproximativ 1.000 de persoane s-au inecat saptamana trecuta in Marea Mediterana in incercarea de a ajunge din nordul Africii in Italia.

Sursa foto: Getty

Articol recomandat de sport.ro
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Sportivul care și-a ucis iubita, prima apariție după ce a fost eliberat! Cum arată Oscar Pistorius după 9 ani de închisoare
Citește și...
Tragedie fara precedent pe Mediterana: sunt peste 900 de morti. UE anunta organizarea unui summit extraordinar
Tragedie fara precedent pe Mediterana: sunt peste 900 de morti. UE anunta organizarea unui summit extraordinar

Uniunea Europeana va organiza un summit extraordinar, consacrat imigratiei, dupa drama coplesitoare petrecuta duminica, in Marea Mediterana.

Tragedie in Marea Mediterana. 400 de imigranti ilegali au murit intr-un naufragiu
Tragedie in Marea Mediterana. 400 de imigranti ilegali au murit intr-un naufragiu

Pana la 400 de imigranti care incercau sa ajunga in Europa au murit dupa ce ambarcatiunea in care se aflau s-a scufundat in largul coastelor Libiei, duminica, au declarat marti supravietuitori adusi in Italia, relateaza portalul TheLocal.it.

Recomandări
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață
Cum a întâmpinat-o Ion Iliescu pe prima procuroare care cercetează Mineriada din 1990. Riscă închisoare pe viață

Fostul președinte Ion Iliescu este oficial suspect în dosarul Mineriadei din 13-15 iunie '90 pentru infracțiuni contra umanității.  

Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom
Ciolacu, despre surparea din Slănic: „Ce vreți să fac? Să știu unde s-au făcut drumurile peste mine?”. Reacția Salrom

La Slănic, în Prahova, craterul din centrul orașului s-a adâncit cu 20 de centimetri și nimeni nu poate spune dacă surparea se va opri.

Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă
Piața imobiliară începe să își revină, dar vânzătorii nu mai negociază atât de mult. Unii caută și un an locuința perfectă

După o perioadă în care mulți au amânat achizițiile mari cum ar fi cumpărarea unei locuințe noi, cererea pe piața imobiliară începe să își revină.