Klaus Iohannis il ataca pe Avocatul Poporului, Victor Ciorbea: "Toti romanii sa inteleaga cat de periculos este acest demers"

Klaus Iohannis - agerpres

Presedintele Klaus Iohannis este "indignat" de demersul Avocatului Poporului de a ataca la CCR articolul 2 din Legea 90/2001.

Seful statului se arata surprins ca Victor Ciorbea actioneaza "in beneficiul unui singur om", a declarat, joi, purtatorul de cuvant al sefului statului, Madalina Dobrovolschi, conform News.ro. Dobrovolschi a mai spus ca presedintele Romaniei este surprins si de "rapiditatea cu care Avocatul Poporului doreste sa devina util noii majoritatii politice".

"Presedintele trage un semnal de alarma ca toti romanii sa inteleaga cat de periculos este acest demers, care poate deschide poarta condamnatilor penal sa ne conduca", a spus purtatorul de cuvant al presedintelui.

Reactia sefului statului vine dupa ce, joi, Avocatul Poporului, Victor Ciorbea, a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la Legea din 2001 - cea care interzice numirea ca premier a persoanelor cu antecedente penale.

Dobrovolschi a precizat ca in 2001 Romania se afla in plin proces de integrare in UE si NATO, iar la acel moment a fost adoptata legea prin care persoanele condamnate penal nu mai aveau dreptul sa fie ministri, respectiv prim-ministri."In 16 ani, nimeni, niciodata, nu a considerat ca este o problema acest criteriu de moralitate pentru viata politica din Romania. in 16 ani, Avocatul Poporului, indiferent de numele persoanei care a ocupat aceasta functie, nu a considerat ca textul legii reprezinta probleme pentru drepturile si libertatile cetatenesti, drept urmare aceasta lege, in acest interval lung, nu a fost contestata, pentru ca pana la urma este interesul tuturor ca societatea sa fie condusa de persoane integre", a aratat Dobrovolschi.

Citește și
Victor Ciorbea - stiri
Avocatul Poporului va lua o decizie in privinta legii care il impiedica pe Liviu Dragnea sa fie premier
Trucul prin care s-a câștigat marele premiu de peste 9 milioane de euro la 6 din 49. Biletul a costat 4.413 lei

Purtatorul de cuvant al sefului statului a facut referire la cateva texte din Constitutie, respectiv articolul 58, alineatul 1, privind rolul Avocatului Poporului, care prevede ca este acela de a apara drepturile si libertatile persoanelor fizice."Stradaniile unei persoane condamnate penal de a deveni premier nu intra in agenda Avocatului Poporului, nu ar trebui sa se afle printre obiectivele Avocatului Poporului", a subliniat Dobrovolschi. De asemenea, ea a precizat ca articolul 16, alineatul 3 din Legea fundamentala prevede ca functiile si demnitatile publice se exercita in conditiile legii.

"Cu alte cuvinte, nu trebuie sa fii un expert in chestiuni de legislatie ca sa intelegi ca Legea fundamentala vorbeste si despre alte criterii prin care o persoana poate sa ajunga sa ocupe o astfel de demnitate, chiar indica si recomanda legiuitorului sa stabileasca astfel de criterii", a spus Dobrovolschi.

Dobrovolschi a precizat si ca prin actiunea Avocatului Poporului "se poate deschide poarta condamnatilor penali sa conduca, sa detina functii inalte in stat"."Presedintele Romaniei trage un semnal de alarma, pentru ca toti romanii trebuie sa inteleaga cat de periculos este un astfel de demers. Practic, prin demersul Avocatului Poporului se poate deschide poarta condamnatilor penali sa ajunga sa ne conduca, sa ocupe functii inalte in stat", a mentionat ea.

Purtatorul de cuvant al sefului statului a aratat ca rolul presedintelui Iohannis este sa atraga atentia atunci cand exista semnale negative in spatiul public."Este rolul presedintelui sa vegheze la respectarea Constitutiei si la modul in care interactioneaza institutiile statului. Sub aspectul respectarii drepturilor si libertatilor cetatenesti se pot ascunde astfel de demersuri, care au in spatele lor un beneficiar unic. Este clar ca nu este scopul principal acela de a clarifica un text al Constitutiei, care a fost clar timp de 16 ani, ci cu totul alte interese", a mai spus Dobrovolschi.

Intrebata daca Avocatul Poporului ar trebui sa-si dea demisia dupa acest gest, Madalina Dobrovolschi a raspuns ca acesta "trebuie sa asculte cu foarte multa atentie mesajul venit din partea presedintelui Romaniei si sa analizeze toate argumentele pe care le-am adus in spatiul public din acest punct de vedere".

Reactia Avocatului Poporului

Avocatul Poporului isi exprima surprinderea fata de afirmatiile facute joi de catre purtatorul de cuvant al presedintelui, Madalina Dobrovolschi, si speranta ca ele nu reprezinta punctul de vedere al sefului statului si nici al reprezentantilor Administratiei Prezidentiale.

"Referitor la afirmatiile purtatorului de cuvant al Administratiei Prezidentiale privind periculozitatea demersului de sesizare a Curtii Constitutionale cu privire la art. 2 din Legea nr. 90/2001, Avocatul Poporului subliniaza ca argumentele de neconstitutionalitate vizeaza, in esenta, principiul conform caruia reprezentantii celor trei puteri ale statului trebuie sa indeplineasca aceleasi criterii de integritate si moralitate pentru ocuparea unei functii publice. Avocatul Poporului isi exprima opinia ca este firesc ca, intr-o societate democratica, o asemenea conditie trebuie sa existe in legatura cu toti demnitarii unui stat", se arata intr-un comunicat al Avocatului Poporului.

Sursa citata mentioneaza ca, prin demersul de sesizare a Curtii Constitutionale, 'Avocatul Poporului nu a avut si nu are alte interese decat acelea de a contribui la asigurarea unei legislatii unitare, clare, coerente si constitutionale, in acord cu tratatele si conventiile internationale la care Romania este parte si cu interesele poporului roman'. Avocatul Poporului mai spune ca petitiile si dezbaterile din spatiul public, din decembrie 2016, cu privire la Legea 90/2001 au determinat institutia sa dispuna analiza aspectelor semnalate, pentru a stabili daca este necesara sau nu sesizarea din oficiu.

"Constatand ca se impune un asemenea demers, Avocatul Poporului a decis examinarea indeplinirii conditiilor pentru sesizarea Curtii Constitutionale in legatura cu anumite prevederi ale Legii nr. 90/2001. In acelasi timp, constatand aparitia in spatiul public a unor intense dezbateri exclusiv politice pe acest subiect, Avocatul Poporului a stabilit ca o decizie privind constitutionalitatea sau neconstitutionalitatea art. 2 din aceasta Lege sa fie luata dupa finalizarea procesului politic si institutional de investire a viitorului Guvern (pozitie exprimata prin comunicatul de presa emis in data de 19 decembrie 2016)", precizeaza Avocatul Poporului.

Totodata, institutia considera ca aceasta amanare este "cea mai clara dovada" ca sesizarea Curtii Constitutionale nu a fost facuta pentru "a favoriza unul sau altul dintre actorii politici". "In plus, Avocatul Poporului a hotarat sa ia o decizie dupa investirea viitorului Guvern si pentru a nu examina actul normativ sub presiune mediatica. Totodata, Avocatul Poporului nu a dorit ca, printr-un eventual demers al sau, sa afecteze sau sa intarzie procesul democratic de investire a cabinetului, avand in vedere ca procedura in fata Curtii Constitutionale presupunea si solicitarea punctelor de vedere ale celor doua Camere ale Parlamentului si al Guvernului", se mai spune in comunicat.
 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
FOTO Fostul jucător de la Real Madrid și-a tatuat numele copilului, apoi a aflat că nu el este tatăl
Citește și...
Avocatul Poporului a atacat la CC legea care l-a impiediat pe Dragnea sa ajunga premier. Reactia lui Iohannis: Sunt indignat
Avocatul Poporului a atacat la CC legea care l-a impiediat pe Dragnea sa ajunga premier. Reactia lui Iohannis: Sunt indignat

Avocatul Poporului a sesizat Curtea Constitutionala pentru Legea care ii interzice lui Liviu Dragnea sa fie premier.

Avocatul Poporului va lua o decizie in privinta legii care il impiedica pe Liviu Dragnea sa fie premier
Avocatul Poporului va lua o decizie in privinta legii care il impiedica pe Liviu Dragnea sa fie premier

Avocatul Poporului va decide "intr-o zi - doua" daca se sesizeaza sau nu din oficiu in privinta Legii 90/2001 privind organizarea Guvernului.

Vicepresedintele PNL Alin Tise: Am cerut Parlamentului revocarea lui Ciorbea ca Avocat al Poporului, este sluga lui Ponta
Vicepresedintele PNL Alin Tise: Am cerut Parlamentului revocarea lui Ciorbea ca Avocat al Poporului, este sluga lui Ponta

 Vicepresedintele PNL, senatorul Alin Tise, a cerut Birourilor Permanente ale Senatului si Camerei Deputatilor inceperea demersurilor de revocare a lui Victor Ciorbea din functia de Avocat al Poporului.

Recomandări
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți
Alţi doi cetăţeni români au fost identificaţi ca fiind decedaţi din cauza inundaţiilor din Spania. Bilanţul: 9 români morți

Alţi doi români dați dispăruţi după inundaţiile din Valencia au fost identificaţi si declarati morți, a anunțat joi seară ministerul nostru de Externe.

Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina
Donald Trump promite o ”armată puternică” a SUA şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina

Preşedintele ales al SUA, Donald Trump, a promis joi o "armată puternică" şi sfârşitul războaielor din Orientul Mijlociu şi Ucraina.

Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025
Războiul din Ucraina îi aduce lui Putin noi probleme. ISW: Rusia se va confrunta cu provocări semnificative în 2025

Analiștii Institutului pentru Studiul Războiului (ISW) au indicat că economia Rusiei urmează să se confrunte, cel mai probabil, cu provocări semnificative din cauza războiului din Ucraina și a sancțiunilor occidentale.