Premierul și președintele României se contrazic, după întâlnirea de la Cotroceni. Ce spune fiecare instituție

×
Codul embed a fost copiat

Președintele Klaus Iohannis a fost față în față cu premierul Viorica Dancilă, pentru prima oară după ce i-a cerut demisia, pentru a discuta despre intenția Guvernului de a muta ambasada României din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim.

Șeful Guvernului a ajuns la Cotroceni în jurul orei 10.50, însoțit de ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleșcanu, și viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României Ana Birchall.

Discuția a durat aproximativ o oră, în urma căreia președintele Klaus Iohannis a transmis un comunicat de presă, prin Administrația Prezidențială.

Astfel, șeful statului a cerut ca ”tensiunile interne pe teme de politică externă să înceteze imediat” pentru ca țara noastră să rămână un actor credibil în relația cu Statele Unite ale Americii, la nivelul Uniunii Europene și al NATO.

De asemenea, Iohannis a subliniat faptul că există ”câteva linii roșii de la care decidenții politici nu s-au abătut niciodată, indiferent de culoarea lor politică”.

Citește și
ceremonie inaugurare ambasada SUA la Ierusalim
Marea Britanie, Rusia şi Turcia critică deschiderea ambasadei SUA la Ierusalim
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

Însă această poziție a șefului statului a fost contrazisă de Viorica Dăncilă, care subliniază că are dreptul să se ocupe inclusiv de politica externă a României și că deciziile luate de România în această controversă au fost în concordanță cu deciziile Consiliului European.

Astfel, biroul de presă al Guvernului a transmis un comunicat de presă în care subliniază că Vioricăi Dăncilă, în calitate de șef al Guvernului, ”îi revine responsabilitatea principală în implementarea Programului de Guvernare, inclusiv capitolul de politică externă”.

Astfel, Dăncilă susține ”soluţia existenţei a două state: Israel şi Palestina, care să trăiască împreună în pace, în securitate şi recunoaștere reciprocă”.

Nu în ultimul rând, premierul afirmă în acest comunicat că i-a transmis lui Iohannis faptul că elementele propuse de România au fost ”în linie cu limbajul și concluziile adoptate de Consiliul European din data de 14 decembrie 2017 și în deplin acord cu poziția oficială susținută la nivel național, inclusiv de Președintele României”.

Textul integral al comunicatului de presă al Palatului Cotroceni:

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a avut marți, 15 mai a.c., la Palatul Cotroceni, consultări cu prim-ministrul României, doamna Viorica Dăncilă, în urma invitației adresate șefului Guvernului pentru clarificarea unor aspecte care țin de politica externă a țării noastre, inclusiv tema relocării ambasadei României din statul Israel. La întâlnire au mai participat viceprim-ministrul pentru implementarea parteneriatelor strategice ale României, doamna Ana Birchall, și ministrul afacerilor externe, domnul Teodor Meleșcanu.

În cadrul discuțiilor, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că este obligatoriu ca politica externă a României să se facă numai în interesul României și că este necesar ca tensiunile interne pe teme de politică externă să înceteze imediat, pentru ca țara noastră să rămână un actor credibil în relația cu Statele Unite ale Americii, la nivelul Uniunii Europene și al NATO, precum și în cadrul celorlalte parteneriate strategice în care țara noastră este angajată.

Președintele României a atras atenția că politica externă a țării noastre trebuie caracterizată de constanță și predictibilitate, având câteva linii roșii de la care decidenții politici nu s-au abătut niciodată, indiferent de culoarea lor politică. Schimbarea poziției echilibrate și echidistante pe care România a avut-o până acum nu ar face decât să producă îngrijorare și neliniște.

În acest sens, Președintele Klaus Iohannis a solicitat cooperare instituțională loială și corectă, în conformitate cu cadrul legal și constituțional în vigoare, subliniind că aceasta este conduita care trebuie să ghideze toate acțiunile Guvernului, în interesul național.

Prim-ministrul Viorica Dăncilă și membrii Guvernului prezenți la consultările de astăzi au exprimat, la rândul lor, opinia că este nevoie de o abordare instituțională loială în ceea ce privește politica externă a României.

Președintele României a evidențiat, totodată, că deciziile majore de politică externă ale țării noastre, cu efecte strategice, inclusiv asupra siguranței naționale și a cetățenilor români trebuie luate întotdeauna cu responsabilitate și discernământ.” - se arată în comunicatul Administrației Prezidențiale.

Textul integral al comunicatului Guvernului României:

”Prim-ministrul României Viorica Dăncilă a avut astăzi, 15 mai 2018, consultări cu Președintele României, Klaus Iohannis pe teme de politică externă, evoluțiile din Orientul Mijlociu, inclusiv problematica relocării Ambasadei României în Statul Israel.

Cu acest prilej, premierul României a declarat că, în calitate de șef al Guvernului, căruia îi revine responsabilitatea principală în implementarea Programului de Guvernare, inclusiv capitolul de politică externă, are ca obiectiv principal susținerea intereselor României și identificarea celor mai bune modalități de a consolida rolul și profilul României pe plan internațional. A subliniat că lansarea unui proces de analiză și evaluare privind posibilitatea relocării Ambasadei României în Statul Israel este menit să susțină obiectivele mai sus-menționate, într-un moment în care SUA, partenerul și aliatul strategic principal al României, au luat această decizie, iar mai multe state analizează această propunere.

De asemenea, prim-ministrul Viorica Dăncilă a evidențiat că elementul principal pe care se fondează această analiză este poziția principială și susținută constant de România în ceea ce privește soluţia existenţei a două state: Israel şi Palestina, care să trăiască împreună în pace, în securitate şi recunoaștere reciprocă.

Mai mult decât atât, premierul a amintit că recentul demers al României la nivelul UE viza reconfirmarea angajamentului comun pentru o soluție de pace care să consfințească existența a două state, Israel și Palestina și să evite orice măsuri unilaterale, care ar avea potențialul de a compromite procesul de pace.

Elementele propuse de România erau, astfel, în linie cu limbajul și concluziile adoptate de Consiliul European din data de 14 decembrie 2017 și în deplin acord cu poziția oficială susținută la nivel național, inclusiv de Președintele României.

Premierul României a reamintit angajamentul României de a sprijini eforturile comunității internaționale în gestionarea provocărilor cu care se confruntă contextul regional deosebit de complicat.

„Pentru gestionarea cât mai eficientă a tuturor acestor provocări este nevoie de adoptarea unei poziții moderate și echilibrate din partea tuturor actorilor implicați, iar la nivel național prezența mea astăzi, la Palatul Cotroceni, este o dovadă a susținerii reale a acestui angajament și a dorinței de continuitate în în domeniul politică externă”, a declarat Premierul României, la finalul întâlnirii cu Președintele Klaus Iohannis, potrivit comunicatului.

Cearta dintre președinte și premier, pe tema Israelului

Trei state din UE, printre care și România, au blocat o declaraţie a tuturor celor 28 de state membre ale blocului comunitar care ar fi urmat să critice mutarea la Ierusalim a ambasadei americane din Israel, potrivit postului israelian Channel Ten.

Declarația blocată de România, Ungaria și Cehia a fost o inițiativă a Franței, cu scopul de a prezenta Statelor Unite o poziție comună europeană împotriva mutării ambasadei la Ierusalim, potrivit postului israelian Channel Ten.

Sâmbăta trecută, la Blaj, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că îl va invita pe ministrul Afacerilor Externe, Teodor Meleşcanu, pentru a-i explica poziţia adoptată de reprezentanţii României, privind mutarea reprezentanţelor diplomatice în Israel de la Tel Aviv la Ierusalim.

În replică, premierul Dăncilă a declarat că Iohannis trebuie să sune la premier dacă vrea să meargă un ministru la Palatul Cotroceni.

"Dacă vrea să meargă un ministru la Cotroceni, trebuie să vorbească cu primul-ministru, aşa este normal. Dânsul (n.r. - Klaus Iohannis) hotărăşte dacă trebuie să sune sau nu. Într-un guvern, ca să chemi un ministru, trebuie să vorbeşti cu primul-ministru, aceasta este regula şi această regulă trebuie respectată de toată lumea, cum şi eu respect toate regulile care ţin de preşedinte. Este opinia dumnealui dacă vrea să meargă ministrul acolo, trebuie să sune. Preşedintele trebuie să sune dacă vrea să meargă un ministru la Cotroceni, suntem totuşi un guvern, există anumite reguli care trebuie respectate de toată lumea", a declarat Viorica Dăncilă la Parlament, unde a participat la şedinţa BPN al PSD.

Conform articolului 86 din Constituţie, la care face referire şi Klaus Iohannis în scrisoarea adresată şefei Executivului, "preşedintele României poate consulta Guvernul cu privire la probleme urgente şi de importanţă deosebită".

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Premierul Dăncilă:
Premierul Dăncilă: "Orice om îi e teamă de o plângere penală"

Conflictul dintre președinte și premier a ajuns în faza declarațiilor dure.

Marea Britanie, Rusia şi Turcia critică deschiderea ambasadei SUA la Ierusalim
Marea Britanie, Rusia şi Turcia critică deschiderea ambasadei SUA la Ierusalim

Guvernul României este printre puţinele din lume care susţin această decizie, dezaprobată chiar şi de aliaţii SUA.

Dragnea îl contrazice pe Iohannis: ”Papa a promis că în 2019 va vizita România”
Dragnea îl contrazice pe Iohannis: ”Papa a promis că în 2019 va vizita România”

Papa Francisc a acceptat să viziteze România în 2019, chiar în prima parte a anului, iar tot scandalul izbucnit pe marginea acestui subiect a fost creat de preşedintele Klaus Iohannis, a susţinut luni Liviu Dragnea.

Viorica Dăncilă se consideră amenințată de președintele Klaus Iohannis
Viorica Dăncilă se consideră amenințată de președintele Klaus Iohannis

Premierul Viorica Dăncilă consideră că ultimele declaraţii făcute de preşedintele Klaus Iohannis la adresa sa sunt ameninţări.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.