Dragnea îl contrazice pe Iohannis: ”Papa a promis că în 2019 va vizita România”

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Luni 14 Mai 2018 15:02
Categorie: Politic

Papa Francisc a acceptat să viziteze România în 2019, chiar în prima parte a anului, iar tot scandalul izbucnit pe marginea acestui subiect a fost creat de preşedintele Klaus Iohannis, a susţinut luni Liviu Dragnea.

El a spus că este inacceptabil modul în care reacţionează şeful statului, care "sabotează şi subminează Guvernul".

Liderul PSD a susţinut că "această nelămurire" şi tot scandulul legat de vizita Papei în România sunt "rezultatul unei acţiuni imposibil de acceptat" din partea preşedintelui Iohannis, din "şirul lung menit să saboteze şi să submineze Guvernul".

"A apărut această nelămurire ca efect al unei acţiuni imposibil de acceptat din partea preşedintelui Iohannis, dintr-un şir lung de acţiuni care urmăreşte să sumbineze şi să saboteze orice activitate a Guvernului sau a majorităţii parlamentare. Aşa cum a spus şi public, doamna premier i-a făcut o invitaţie Suveranului Pontif de a vizita România, răspunsul a fost că în 2018 nu se poate, este o discuţie pe care a avut-o ulterior doamna prim-ministru Dăncilă şi cu cel care este în fapt prim-ministrul Vaticanului. Anul 2018 este programat deja pentru Papa, şi Papa a promis că în 2019, în prima parte a anului, va vizita România", a declarat Liviu Dragnea într-o conferinţă de presă susţinută la finalul Biroului permanent naţional al PSD, potrivit News.ro.

Liderul PSD a mai spus că este greu de înţeles de ce a început acest scandal, dar că explicaţiile vor fi găsite în perioada următoare.

"De ce a început acest scandal pe marginea acestui subiect, este greu de înţeles. Oricine îl invită pe Suveranul Pontif şi primeşte o acceptare, este un lucru bun pentru România. Ce s-a întâmplat ulterior, pentru noi este imposibil de acceptat. Modul în care preşedintele Iohannis reacţionează, modul în care jigneşte cu fiecare ieşire publică, deocamdată pentru noi este greu de explicat, dar vom găsi explicaţiile în perioada imediat următoare", a afirmat Dragnea.

El a mai susţinut că premierul Dăncilă nu şi-ar fi permis să spună public ceva ce nu ar fi fost convenit sau "lucruri care nu erau destinate să fie făcute publice".

"Aceasta a fost discuţia, doamna prim-ministru nu şi-ar fi permis niciodată, pe de-o parte, să spună public lucruri care nu au fost discutate, iar, pe de altă parte, să spună public lucruri care s-ar fi convenit să nu fie făcute publice. Nu există niciun fel de încălcare a unei reguli protocolare. Eu înţeleg că este o supărare foarte mare de câte ori eu sau doamna Dăncilă avem contact extern. Înţeleg că preşedintele Iohannis vrea să aibă control total şi vrea să aibă exclusivitate pe contactele externe. Înţeleg că vrea să conducă şi Guvernul, înţeleg că vrea să conducă şi Parlamentul, dar nu îl lăsa Constituţia. Înţeleg că vrea să aiba autoritate şi asupra procurorilor din România, dar este dincolo de Constituţie. Un premier într-un stat democratic, în care există un minim respect între instituţii, nu este boicotat sau subminat înainte, în timpul sau după o întâlnire externă pe care o are, pentru că nu e în scop personal. Ceea ce se întâmplă în ultima perioadă nu face bine României", a mai declarat Dragnea.

Liderul PSD a adăugat că, "cel mai probabil într-o emisiune", premierul Dăncilă va da detalii despre întâlnirea cu Papa Francisc.

Preşedintele Klaus Iohannis a fost întrebat, sâmbătă, la Blaj, despre anunţul premierului Viorica Dăncilă privind vizita Papei Francisc în România, preşedintele răspunzând zâmbind: ”Daţi-mi voie să cred că nu a înţeles doamna foarte bine despre ce s-a vorbit acolo”.

Daţi-mi voie să cred că nu a înţeles doamna foarte bine despre ce s-a vorbit acolo. Am urmărit întreaga evoluţie şi în final a apărut şi comunicatul oficial al Vaticanului despre acea întâlnire şi într-adevăr acolo se spune că s-a vorbit despre preşedinţia României a Consiliului UE în prima parte a lui 2019. Singura explicaţie a mea este că doamna a înţeles că este vorba de vizită şi nu de preşedinţie, deci o confuzie inexplicabilă”, a spus preşedintele Iohannis.

Despre o eventuală vizită a Papei în România, Klaus Iohannis a precizat:

”Pot să vă spun că ştiu, dar la acest nivel şi chiar în relaţia cu Vaticanul există nişte reguli şi nişte norme foarte clare. Atunci când vor fi lămurite absolut toate detaliile, atunci se va anunţa simultan şi de către Vatican, şi de către Administraţia prezidenţială, şi nu de alţi vizitatori sau audianţi întâmplător”.

Papa Francisc a primit-o vineri în audienţă pe Viorica Dăncilă, prim-ministru al României, care s-a întâlnit şi cu secretarul de stat al Vaticanului, Pietro Parolin, împreună cu arhiepiscopul Paul Richard Gallagher, secretar pe probleme de relaţii între state.

Premierul Viorica Dăncilă a declarat vineri, la Antena 3, că, în discuţia pe care au avut-o la Vatican, Papa Francisc i-a confirmat că va veni anul viitor în România.

Nunţiul Apostolic în România, E.S. Miguel Maury Buendía, a transmis că, atunci când va fi stabilită vizita Papei Francisc în ţara noastră, anunţul acesteia va fi făcut simultan de cele două părţi: Statul Vatican (Sfântul Scaun) şi Preşedinţia României, potrivit purtătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti, Francisc Doboş.

Ce simbolizează darul premierului Dăncilă pentru Papa Francisc
Ce simbolizează darul premierului Dăncilă pentru Papa Francisc
VIDEO PROTVPLUS.RO
Victor Ponta
Ponta: În 2019 e cea mai gravă corupţie din '95 încoace. Se fură cu ordonanţa de urgenţă
Ministrul Mediului, noi precizări despre „taxa auto”. Ce spune despre formula de calcul
Ministrul Mediului: Cred că în februarie vom putea să adoptăm bugetul în Parlament
Rovana Plumb: România este pregătită să facă faţă oricărui scenariu în cazul Brexit
Viorica Dăncilă s-a întâlnit în Israel cu Benjamin Netanyahu
Toni Greblă: Probabil vom trimite la Cotroceni cazierul Olguţei Vasilescu
Victor Ponta
Ponta, despre scandalul energetic: ALDE şi PSD au numit proşti şi hoţi
Corina Creţu şi-a anunţat oficial candidatura la alegerile europarlamentare
Klaus Iohannis a respins a 3-a oară numele propuse de Dăncilă la Transporturi și Dezvoltare
Băsescu: ”Oare cât de nepăsător, prost sau sabotor poate fi un ministru al energiei”
Primarul sectorului 1, acuzat că minte, după o poză pusă pe Facebook: ”Fake news pe față”
Președintele Klaus Iohannis s-a întâlnit cu lideri ai PNL. Orban: "Am fost mai mulţi”