Klaus Iohannis, despre democratie, UE, Putin si Republica Moldova, intr-un interviu pentru cotidianul italian "La Repubblica"
Romania este o democratie solida care doreste o Europa puternica, afirma Klaus Iohannis intr-un interviu acordat ziarului La Repubblica.
Klaus Iohannis a pledat pentru unitate, pentru implementarea programului sau politic si a subliniat ca este necesar un Guvern cu politici de centru-dreapta.
"Au trecut 25 de ani (de la Revolutia din 1989 - n.red.), au fost succese si insuccese, acum sa privim spre viitor. Situatia complexa dintre Est si Vest necesita o actiune europeana comuna. Iar eu sunt increzator intr-un parteneriat din ce in ce mai amplu cu Italia", afirma Klaus Iohannis.
Intrebat daca exista posibilitatea unei relatii normale cu Rusia condusa de presedintele Vladimir Putin, Iohannis a raspuns: "In prezent, situatia este mai dificila. Este necesara o actiune comuna la nivel european. In momentul de fata, relatia cu Rusia este influentata de criza din Ucraina si de perceptia privind o politica agresiva, incompatibila cu dreptul international. Cand vor fi depasite aceste obstacole, putem reexamina relatiile cu Moscova".
Reporter: Imediat dupa victoria in prezidentiale, ati spus: "Sa privim spre Occident!". Care va fi abordarea dv. in contextul provocarilor cu care se confrunta Uniunea Europeana si NATO si dupa jumatate de secol de dictatura, dupa ani pierduti din cauza coruptiei si a guvernarii ineficiente?
"Romania a demonstrat ca este nu doar un partener de incredere al UE si al NATO, ci si o democratie cu radacini solide. Obiectivul meu este consolidarea si extinderea parteneriatului cu Statele Unite, cu UE si NATO si, impreuna, consolidarea institutiilor democratice. Cred ca trebuie sa depasim obiceiuri din trecut. Am finalizat tranzitia, ne-am castigat un loc printre democratiile occidentale. Priviti la cei tineri, care au fost decisivi in scrutinul prezidential: ei traiesc dupa principii si valori democratice, pentru care s-au mobilizat", a spus Iohannis. Romania "a facut mult pentru consolidarea democratiei, a statului de drept, a justitiei independente. Inclusiv pentru consolidarea culturii democratice si a culturii participarii: a fost nevoie de ani intregi pentru a le construi. Faptul ca am devenit membri ai UE si NATO este o realizare mare, posibila datorita consensului intre partide si in societate. In mod cert, exista si obiective nerealizate sau realitati care nu corespund sperantelor noastre. Acum trebuie sa vedem ce lipseste, putem evalua situatia, putem renunta la ce nu functioneaza, putem crea ceva nou. Este un nou inceput. Este inspiratia celor 11 puncte ale programului cu care am castigat scrutinul prezidential, referitoare la educatie, la sistemul de sanatate, la economie, agricultura; imediat ce voi fi investit, voi incepe sa lucrez din greu", a dat asigurari Iohannis.
Reporter: La 25 de ani de la inlaturarea lui Nicolae Ceausescu, care este mesajul dv. dupa victoria electorala in numele unei guvernari oneste?
Mesajul este ca "intram intr-o noua etapa a istoriei noastre. Ceea ce am realizat sau nu in ultimii 25 de ani s-a incheiat: trebuie sa tragem invataminte si sa privim spre viitor. Obiectivul meu este construirea unei Romanii puternice si prospere. Cele mai recente alegeri au aratat lumii ca suntem o natiune de cetateni activi. Forta noastra ca societate civila, ca natiune, vine din confruntarea dura cu vremuri grele si din sentimentele comune pentru obiectivele tarii", a afirmat Iohannis.
Reporter: Dar va trebui sa coabitati cu fosta majoritate, social-democratii lui Victor Ponta... Ce sens au termenii de "centru-dreapta" si "stanga" in Romania?
"Presedintele are o viziune si un rol de prim-plan, in politica si in societate. Este ales de popor, are atributiile si legitimitatea pentru a crea dialog si consens si pentru a juca rol de mediator. Voi fi mereu un presedinte care priveste la interesele nationale si care poate uni politicienii. Dar amintindu-le politicienilor responsabilitatile fata de obiectivele comune. Voi avea mereu un raport institutional cu orice guvern. Voi fi un presedinte care se va gandi permanent la interesele nationale, nu la cele de partid, pentru a indruma liderii politici pe cai convergente. Dar cred ca va fi necesar un Guvern mai eficient, capabil de viziuni pe termen lung si caruia politicile de centru-dreapta ii pot oferi solutiile necesare", a raspuns presedintele-ales al Romaniei.
Reporter: Cum vedeti tensiunile dintre UE si Rusia privind Ucraina si Republica Moldova, divergentele din zona euro?
"Criza economica afecteaza soliditatea institutiilor europene, incetinind atat procesul de federalizare, cat si extinderea. Cand momentul critic al crizei economice va fi depasit, trebuie sa relansam si sa intensificam ambele procese. Cel mai important este sa evitam o Europa cu doua viteze. Visez la o Europa mai puternica, unita de valori si principii comune, de un parteneriat real", a adaugat Iohannis.
Intrebat despre relatiile Romaniei cu Italia, Iohannis a precizat: "Romania se simte acasa in Europa. Dar intotdeauna exista loc pentru parteneriate mai stranse, reciproc avantajoase. Sunt increzator ca, in viitor, Romania si Italia pot consolida relatiile la toate nivelurile".
Sursa: Mediafax
Etichete: Rusia, SUA, klaus iohannis, vladimir putin, Republica Moldova, ue, interviu,
Dată publicare:
03-12-2014 18:32