ZIUA NATIONALA A ROMANIEI. Imagini cu parada militara de la Alba Iulia. Care a fost mesajul lui Klaus Iohannis de 1 Decembrie

Ultima actualizare: 04-12-2014 07:01
Klaus Iohannis a asistat la Parada de 1 Decembrie ...
ZIUA NATIONALA A ROMANIEI. Parada de la Alba Iulia...

Presedintele ales Klaus Iohannis a fost intampinat la Alba Iulia de un grup de localnici imbracati in costume populare, care l-au servit cu paine, sare si palinca traditionala.

Presedintele ales al Romaniei a ajuns la Alba Iulia in jurul orei 11.30, fiind primit cu aplauze de participantii la manifestarile dedicate Zilei Nationale. Iohannis, cu un fular tricolor la gat, a primit din partea unei stafete a veteranilor un steag tricolor, pe care l-a inmanat directorului Muzeului National al Unirii din Alba Iulia, urmand ca steagul sa fie expus in muzeu. Ulterior, Iohannis a depus o coroana de flori la bustul Regelui Ferdinand din fata Catedralei Reintregirii, apoi a trecut prin multime, oprindu-se de mai multe ori pentru a saluta oamenii care ii stigau "La multi ani, domnule presedinte!".

In cadrul festivitatilor organizate de Ziua Nationala, el a declarat ca in calitate de presedinte al Romaniei isi propune redescoperirea, impreuna, a ideii de unitate nationala. "Ca presedinte al Romaniei, imi propun sa redescoperim impreuna ideea de unitate nationala", a spus Iohannis, in discursul sau. El a mentionat ca acest lucru inseamna asumarea unor obiective nationale, actiunea comuna in atingerea lor si refacerea increderii. "Ziua de astazi este cel mai bun prilej pentru a vedea care sunt marile noastre restante", a continuat Iohannis.

El a precizat ca, in perspectiva aniversarii a 100 de ani de la Marea Unire, Romania trebuie sa aiba obiective nationale, legate de de locul ei in Europa si in lume, de propria sa dezvoltare, de reducerea decalajelor intre regiuni, de conectare la Europa prin infrastructura, precum si obiective nationale legate de educatie, de reformarea institutiilor publice care servesc cetatenii. "Suntem astazi o natiune de cetateni care au aratat in fata intregii lumi ca pretuiesc valorile democratiei si ca isi doresc o schimbare", a mai spus Iohannis.

Discursul integral al lui Klaus Iohannis la Alba Iulia:

 

Inalt Prea Sfiintiile Voastre,
Preacucernici Parinti,
Onorate oficialitati,
Dragii mei,

 

1 Decembrie este o zi speciala pentru natiunea noastra. Este nu doar Ziua Nationala a Romaniei, nu doar celebrarea unui moment istoric. Este ziua simbolica in care se cuvine sa reflectam, an de an, asupra idealului de unitate nationala. In 1918, Marea Unire a avut o expresie teritoriala si institutionala. A insemnat desavarsirea statului national, ca act de vointa al natiunii romane. La 96 de ani dupa acel moment, putem vorbi din nou despre unitate nationala, dar cu alte semnificatii. Suntem astazi o natiune de cetateni, care a aratat in fata intregii lumi ca pretuieste valorile democratiei, ca are curaj si ca isi doreste o schimbare.

Ca Presedinte al Romaniei, imi propun sa redescoperim impreuna ideea de unitate nationala. Ce inseamna acest lucru? Inseamna asumarea unor obiective nationale, inseamna actiunea comuna in atingerea lor si inseamna refacerea increderii. Ziua de azi este cel mai bun prilej pentru a vedea care sunt marile noastre restante. In perspectiva aniversarii a 100 de ani de la Marea Unire, Romania trebuie sa aiba obiective nationale. Obiective nationale legate de locul ei in Europa si in lume. Obiective nationale legate de propria sa dezvoltare, de reducerea decalajelor intre regiuni, de conectarea la Europa prin infrastructura. Obiective nationale legate de educatie. Obiective nationale legate de reformarea institutiilor publice care servesc cetatenii.

Aniversarea a 100 de ani ne va gasi nu doar cu asemenea obiective asumate, ci si cu etape deja parcurse in atingerea lor.

Pentru asta insa e nevoie inainte de toate de inca un lucru: de redescoperirea increderii. Suspiciunea permanenta, indoiala, teama, nesiguranta ne-au indepartat unii de altii, mai ales in ultimii ani.

Ne-au facut sa vedem adversari acolo unde puteam vedea parteneri, ne-au facut sa stam de-o parte, acolo unde puteam fi implicati, ne-au facut sa fim rezervati, acolo unde puteam construi, ne-au facut sa lucram singuri fiecare, acolo unde puteam lucra de fapt in echipa. Fara redescoperirea si reconstructia increderii, vom repeta la nesfarsit aceleasi experiente. Increderea intre noi, increderea in viitor, increderea intre cetateni si institutii, increderea in capacitatea noastra de a lucra impreuna si in forta natiunii.

Provocarile care stau in fata noastra azi sunt de alta natura decat cele din trecut, dar nu mai putin dificile. Natiunea romana va fi puternica prin unitatea ei. Natiunea romana va fi puternica prin refacerea increderii. Iar fiecare dintre noi are un rol in aceasta constructie. Partidele politice vor trebui sa inteleaga ca, indiferent de competitiile pe care le dau o data la patru ani, au datoria de a-si reprezenta natiunea de cetateni. Oamenii politici vor trebui sa inteleaga ca, indiferent cum au facut lucrurile in trecut, de acum inainte au datoria de a privi in primul rand spre obiectivele nationale, ca obiectivele personale nu pot fi deasupra celor comune. Obiectivele de etapa nu inseamna nimic fara obiective pe termen lung si ca viitorul nu ni-l construim in functie de circumstante, ci printr-un act de vointa asumata.

La multi ani, Romania! La multi ani, romani!"

 

Presedintele ales, Klaus Iohannis, a asistat, alaturi de autoritatile locale, la slujba Te Deum oficiata pe un podium in fata Catedralei Reintregirii, de un sobor de ierarhi si preoti.

Sute de persoane participa la manifestarile de la Alba Iulia dedicate Zilei Nationale. Manifestarile au inceput in jurul orei 9.30 cu festivitatile solemne de depuneri de coroane la statuile lui I.I.C Bratianu si Iuliu Maniu din centrul municipiului Alba Iulia, urmate de ceremonii solemne la statuia ecvestra a lui Mihai Viteazul si la busturile Regelui Ferdinand si Reginei Maria din fata Catedralei Reintregirii.

Un numar de 860 de militari si peste 40 de mijloace tehnice de lupta, printre care si trei avioane MiG-21 Lancer, vor participa la parada militara. Trupele participante la parada sunt din structuri ale Ministerului Apararii, Ministerului Administratiei si Internelor si Serviciului Roman de Informatii. Coordonatorul paradei este comandantul Diviziei IV Infanterie "Gemina” Cluj – Napoca, generalul de brigada Adrian Tonea.

Manifestarile de la Alba Iulia dedicate Zilei Nationale cuprind atat momente solemne, cat si concerte in aer liber, spectacole de lasere si focuri de artificii. Acestea sunt finantate de Consiliul Local Alba Iulia cu 200.000 de lei si Consiliul Judetean Alba cu peste 300.000 de lei.
 

Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO