Klaus Iohannis a promulgat Legea salarizarii. Presedintele atrage atentia Guvernului sa nu creeze dezechilibre
Presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, a semnat miercuri decretul de promulgare a Legii cadru privind salarizarea personalului platit din fonduri publice, informeaza Administratia Prezidentiala.
Comunicatul integral al Presedintiei:
Presedintele Klaus Iohannis sustine necesitatea de crestere a veniturilor salariale, in mod sustenabil, pentru imbunatatirea nivelului de trai al romanilor. Este evident faptul ca Romania are nevoie de un cadru legislativ care sa introduca ordine in sistemul public de salarizare, astfel incat sa fie eliminate inechitatile si disfunctionalitatile salariale. In acelasi timp, Presedintele Romaniei sustine necesitatea unei cresteri sustenabile a salarizarii in sectorul bugetar, care sa asigure motivatiile adecvate si performantele necesare din partea tuturor beneficiarilor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Legea salarizarii in sectorul bugetar este un proiect asumat la nivel guvernamental si parlamentar de catre Partidul Social Democrat, ca parte esentiala a programului de guvernare al actualei coalitii politice. In acest sens, este responsabilitatea PSD-ALDE sa asigure dezvoltarea echilibrata si sa concilieze obiectivul de crestere a salariilor cu cel de pastrare a stabilitatii macroeconomice si bugetare a Romaniei.
Presedintele Romaniei atrage atentia ca aspectele problematice ale legii se impun a fi corectate de Guvern si Parlament de-a lungul perioadei de aplicare a legii. Coalitia aflata la guvernare are obligatia sa se asigure ca legea salarizarii va produce rezultate conform promisiunilor facute, fara a genera dezechilibre in economie si implicatii negative asupra bugetului public. In acest sens, aplicarea legii trebuie corelata cu angajamentele Romaniei din Pactul de Stabilitate si Crestere, in vederea pastrarii deficitului bugetar sub pragul de 3% din PIB.
Aceasta lege ar trebui sa rezolve problemele salariale existente in sectorul public, fara sa creeze altele. Orice ajustari ulterioare, menite sa asigure spatiul bugetar destinat salarizarii, trebuie sa fie facute in mod transparent, credibil si responsabil, fara a fi afectate alte sectoare importante pentru dezvoltarea economiei, respectiv investitiile si proiectele de infrastructura asumate la nivel guvernamental.