Iohannis: "Asteptarea sa modific eu ceva la Legea salarizarii mi se pare putin deplasata". Ministrul Muncii: "Ghinion"
Iohannis a apreciat, luni, ca ”putin deplasata” speranta ca ar putea cere modificarea Legii salarizarii in sectorul public, in conditiile in care legea este un proiect asumat de catre PSD care va raspunde ”integral si definitiv” pentru aceasta lege.
”Legea este in programul de guvernare al PSD care a spus de la inceput ca vrea aceasta lege. PSD are majoritate in Parlament, are Guvernul, este o lege pentru care raspunde integral si definitiv initiatorul, adica PSD. Este bine sa nu uitam acest aspect. Asteptarea sa modific eu ceva la lege mi se pare putin deplasata”, a declarat Klaus Iohannis adaugand ca va face comentarii mai ample pe marginea legii atunci cand aceasta va ajunge la promulgare.
Iohannis a avertizat ca posibilitatea de a cere reexaminarea Legii salarizarii nu garanteaza ca Parlamentul va da curs cererii sale. ”Chiar in cazul in care as retrimite o lege in Parlament , daca cei care tin ca legea sa ramana asa, asa ramane”, a spus presedintele.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a avut luni, la Parlament, o reactie scurta asupra faptului ca presedintele Klaus Iohannis nu este multumit de actuala forma a Legii salarizarii, spunand doar „ghinion”.
Presedintele Klaus Iohannis a declarat, saptamana trecuta, la Brasov, referitor la protestele anuntate de catre sindicalistii din administratia publica, nemultumiti de proiectul Legii salarizarii, ca acesta necesita inca niste imbunatatiri si ca nu poate fi lasata salarizarea oamenilor, in special a celor din administratia publica locala, "asa, undeva in aer".
"Abordarea pe care am vazut-o in Parlament cred ca necesita inca niste imbunatatiri. Nu poti sa lasi salarizarea oamenilor, in special a celor din administratia publica locala, asa, undeva in aer E Vorba de functia publica ce trebuie tratata sustenabil, serios, la nivel national, si aici sindicalistii au dreptate daca sunt ingrijorati. Eu cred ca se va intelege aceasta ingrijorare si se va corecta proiectul legii salarizarii, altfel nu poate avea prea multa valoare pentru administratia publica locala", a declarat presedintele Iohannis.
Amendamentele adoptate
Deputatii din Comisia de munca au dezbatut pe articole, mai bine de sase ore, proiectul Legii salarizarii, majoritatea amendamentelor care vizau majorarea veniturilor personalului platit din fonduri publice fiind respinse. Printre amendamentele admise de membrii comisiei se numara faptul ca ordonatorii de credite vor putea acorda lunar premii de excelenta pentru personalul care a participat direct la obtinerea unor rezultate deosebite in activitatea institutiilor sau autoritatilor publice, in limita a 5% din cheltuielile cu salariile de baza.
Deputatii din Comisia de munca au mai decis ca dispozitiile prezentei legi nu se aplica personalului din BNR, ASF, ANRE si ANCOM.
De asemenea, „controlul aplicarii prevederilor legale privind salarizarea personalului platit din sectorul bugetar se realizeaza de catre Guvern, prin ministere si institutiile de aparare, ordine publica si securitate nationala, potrivit atributiilor din domeniul de activitate al acestora, precum si de alte autoritati publice centrale autonome cu atributii in domeniu”.
Comisia de munca a mai adoptat un amendament la proiectul Legii salarizarii, care prevede ca salariile lunare ale functionarilor publici din consiliile judetene, locale si din serviciile publice din subordinea acestora se stabilesc prin hotarari ale consiliilor locale, judetene sau ale CGMB, „in urma consultarii sindicatelor reprezentative sau a reprezentantilor salariatilor”.
Un alt amendament vizeaza ca, in situatia cuantumului de functii, indemnizatia prevazuta la alineatul 1 (indemnizatia lunara pentru titlul stiintific de doctor – n.r.) se acorda, la cerere, numai de catre angajatorul unde are functia de baza declarata.
Membrii Comisiei au adoptat, cu majoritate de voturi, un amendament potrivit caruia ordonatorii de credite pot acorda lunar premii de excelenta pentru personalul care a participat direct la obtinerea unor rezultate deosebite in activitatea institutiilor sau autoritatilor publice, in limita a 5% din cheltuielile cu salariile de baza, soldele de functie/salariile de functie, soldele de grad/salariile gradului profesional detinut, gradatiile si soldele de comanda/salariile de comanda, indemnizatiile de incadrare si indemnizatiile lunare aferente personalului prevazut in statutul de functii, sub conditia incadrarii in fondurile aprobate prin buget.
Deputatii au admis si un amendament al PNL, care prevede ca „premiile de excelenta individuate lunare nu pot depasi anual doua salarii de baza minim brute pe tara garantate in plata si se stabilesc de catre ordonatorii de credite in limita sumelor aprobate in buget cu aceasta destinatie, in conditiile legii, avandu-se in vedere elementele prevazute la alineatul 2, cu consultarea organizatiilor sindicale reprezentative la nivel de unitate sau, dupa caz, cu consultarea reprezentantilor salariatilor, acolo unde nu sunt constituite astfel de organizatii sindicale”.
Deputatii din Comisie au amanat pentru saptamana viitoare dezbaterea unor articole, in conditiile in care ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, prezenta la lucrari, a sustinut ca trebuie sa mai discute cu Ministerul de Finante pentru a definitiva forma articolelor. Comisia de munca trebuie sa dea raportul proiectului Legii salarizarii pana pe 6 iunie.
Sindicatele vor trebui consultate la stabilirea salariilor functionarilor din administratia locala
Deputatii din Comisia de munca au adoptat un amendament la proiectul Legii salarizarii, care prevede ca salariile lunare ale functionarilor publici din consiliile judetene, locale si din serviciile publice din subordinea acestora se stabilesc prin hotarari ale consiliilor locale, judetene sau ale CGMB, „in urma consultarii sindicatelor reprezentative sau a reprezentantilor salariatilor”.
„Pentru functionarii publici si personalul contractual din cadrul familiei ocupationale «Administratie» din aparatul propriu al Consiliilor Judetene, primarii si consilii locale si din serviciile publice din subordinea acestora, salariile lunare se stabilesc prin hotarare a CL, a CJ sau a CGMB, in urma consultarii sindicatelor reprezentative sau a reprezentantilor salariatilor, dupa caz”, prevede amendamentul adoptat de deputatii din Comisia de munca.
Ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu, a anuntat pe 6 aprilie ca proiectul Legii salarizarii unitare nu prevede cuantumul salariilor din administratia publica locala, fiind stabilita doar o grila care stabileste raportul intre salarii, cu precizarea ca niciun angajat din administratia locala nu va putea avea un salariu mai mare decat indemnizatia pe care o primeste viceprimarul.
Grila anuntata pentru administratia publica locala porneste de la salariul minim pe economie si poate creste pana la un maxim reprezentat de catre indemnizatia viceprimarului localitatii respective.
”S-a discutat, ca principiu, ca este vorba de autonomie locala si trebuie sa le dam dreptul sa-si stabileasca singuri salariile. Sigur, nu am putut sa-i lasam sa-si faca salariile cat vor - din cauza asta sunt plafonate la nivelul indemnizatiei viceprimarului - dar nu vor putea sa depaseasca anumite etape, adica intre muncitorul necalificat si viceprimar este toata grila din primarie”, a explicat ministrul Muncii, Lia Olguta Vasilescu.
Ea a explicat ca, in urma unor discutii cu alesii locali, s-a ajuns la concluzia ca primariile din localitatile mici nu vor putea sa asigure plata salariilor preconizate initial intrucat veniturile abia le permit plata salariilor la nivelul actual si a utilitatilor.
”In acelasi timp, sunt primarii cu bugete foarte mari care, la fel, au solicitat sa poata sa faca dumnealor aceste plati in functie de cum isi doresc. Sumele vor trebui sa fie stabilite de consiliile locale si consiliile judetene”, a mai spus Lia Olguta Vasilescu.
Cresterile de salarii din administratia publica locala, potrivit noii grile, se vor putea face incepand cu anul 2018.