Klaus Iohannis a facut baie de multime in Italia. Mesajul romanilor pentru presedinte: "Am vrea sa revenim in tara!"

×
Codul embed a fost copiat

Presedintele Klaus Iohannis a facut, luni, o "baie de multime" la intalnirea cu romanii din Italia, care reprezinta cea mai mare comunitate de romani din strainatate.

Seful statului a fost primit, la Pallazo de la Cancelaria unde a fost organizata intalnirea, cu aplauze si cu paine si sare de catre doi copii imbracati in costume populare, unul purtand si o panglica tricolora. La intalnirea cu Iohannis au participat aproximativ 500 de romani stabiliti in Italia, care au cantat imnul national in momentul in care a fost intonat.

"Presedintele tarii in care voi ati ales sa traiti are numai cuvinte de lauda pentru comunitatea de romani", le-a spus Iohannis celor veniti sa il intampine. "Am vrea sa revenim in tara, dar ar trebuie sa avem salarii de macar 500 de euro", i-au spus unii presedintelui.

Iar altii i-au cerut sa isi respecte promisiunea astfel incat, la urmatoarele alegeri, sa nu mai fie nevoiti sa astepte la cozi imense. Multi dintre romani au vrut sa le arate si prietenilor de acasa vizita presedintelui si au filmat momentul, iar cateva doamne cu voce puternica au cantat imnul din sala. In fata lor, Iohannis a dezvaluit ca politicienii cu care s-a intalnit in prima zi a vizitiei sale au laudat comunitatile de romani din Italia, asta desi la Roma sunt inca multi lideri, in special cei ai partidelor extremiste, care ne leaga numele de problema romilor si a taberelor ilegale.

Citește și
iohannis
Vizita oficiala a lui Klaus Iohannis, in Italia. Presedintele a fost primit fara intonarea imnurilor nationale
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "Am avut ocazia si placerea sa il intalnesc pe presedintele Italiei. Si am avut marea placerea sa aud cuvinte de lauda si de multumire pentru comunitate romaneasca."

Iohannis a adus in discutie si problema legii votului prin corespondenta, mai ales ca din Italia au venit cele mai multe voturi ale diasporei la alegerile prezidentiale din decembrie anul trecut. Desi este calendarul adoptarii sale este asumat de toate partidele, pana acum nu s-a convenit asupra unei forme a legii.

Klaus Iohannis, presedintele Romaniei: "E democratic si principal la statul roman sa asigure dreptul la vot. Sa renuntam la premisele neincrederii. A cetatenilor in autoritati, a autoritatilor in cetateni, a institutiilor in propria capacitate de a preagati si organiza un asemenea vot si sa plecam de la premise ca si unii si altii ne dorim un vot in strainatate functional."

Dupa discurs, presedintele si sotia sau au zabovit pret de cateva miunte pentru a semna autografe si pentru a face poze. Cateva doamne si-au facut curaj si l-au imbratisat. Iar un tanar i-a spus ca vrea sa se intoarca la el acasa, in Satu Mare, dar a avut si o conditie. Salariul in tara sa fie de 500 de euro.

Ioan Dorel Pop: "Produsele in Romania costa uneori mai mult ca aici si aici salariul e mult mai mare. 500 de euro ar fi salariul optim, cu care ai putea trai decent".

Iar Carmen Iohannis a cerut voie de la sotul ei pentru a-si face poze in mijlocul altor doamne, care i-au marturisit ca o simpatizeaza. In plus, prima doamna a spus ca si-a ales un creator autohton, care sa o ajute sa isi aleaga tinutele.

In a doua zi a vizitie sale, seful statului se va vedea si cu premierul Italiei, Matteo Renzi. 

Presedintele Italiei: A venit momentul ca Romania sa fie parte a Schengen

Presedintele Italiei, Sergio Mattarella a afirmat, luni, la Roma, in cadrul intrevederii cu presedintele Romaniei, Klaus Iohannis, ca a venit momentul ca Romania sa fie parte a Schengen, Iohannis lansand invitatia omologului sau italian de a vizita Romania, iar Mattarella spunand ca ii va da curs.

Presedintele Klaus Iohannis a discutat cu presedintele italian Sergio Mattarella, in cadrul vizitei oficiale pe care o desfasoara la Roma, despre tema aderarii Romaniei la spatiul Schengen, prilej cu care presedintele Mattarella a reiterat sprijinul sau si al guvernului italian pentru acest obiectiv al Romaniei. ”A venit momentul ca Romania sa fie parte a Schengen”, a declarat presedintele italian, potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, conform Agerpres.

In contextul agendei europene actuale, referindu-se la problematica relatiilor externe ale UE, Klaus Iohannis a mentionat importanta asigurarii unei perspective europene pentru Republica Moldova, Summitul de la Riga din luna mai reprezentand un moment – cheie in acest sens.
La randul sau, presedintele Mattarella a dat asigurari ca Italia va sustine abordarea Romaniei privind sprijinirea Republicii Moldova. Sergio Mattarella a multumit Romaniei pentru pozitia avuta in cadrul Consiliul European extraordinar de saptamana trecut de la Bruxelles, pe tema migratiei, spunand ca tara noastra a fost unul dintre statele care au dat dovada de cea mai mare sensibilitate pentru aceasta problematica.

Au mai fost trecute in revista subiecte de pe agenda internationala precum situatia din Libia si intensificarea fenomenului terorismului international. Cei doi presedinti ai convenit sa aiba un dialog sustinut pe perioada mandatelor lor. in acest context, presedintele Klaus Iohannis a lansat invitatia omologului italian de a vizita Romania. Presedintele Mattarella a multumit pentru invitatie, aratand ca ii va da ”curs cu mare bucurie”.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, cei doi presedinti si-au exprimat satisfactia reciproca fata de evolutia si consistenta relatiilor romano-italiene – relatii care au la baza traditii si legaturi puternice si totodata un cadru amplu de dezvoltare oferit de Parteneriatul Strategic consolidat, stabilit in 2008. S-a evidentiat, in acest context, importanta relatiilor economice si comerciale dintre cele doua state, precum si potentialul existent pentru amplificarea in continuare a acestora. A fost mentionata, de asemenea, importanta comunitatii romanesti din Italia si a celei italiene din Romania ca punte solida de legatura si cooperare intre cele doua tari.

Presedintele Sergio Mattarella a tinut sa precizeze in mod deosebit contributia insemnata a romanilor din Italia la dezvoltarea economica a tarii.

La randul sau, presedintele Iohannis a multumit omologului sau pentru sustinerea acordata de autoritatile italiene integrarii comunitatii romanesti in societatea italiana. ”Comunitatea romaneasca in Italia este la fel de importanta atat pentru Italia, cat si pentru Romania", a subliniat presedintele Iohannis. Programul vizitei a continuat cu o intalnire in cursul dupa-amiezii cu presedintele Senatului, Pietro Grasso, in cadrul careia s-a discutat despre procesul de reforma din cele doua tari, precum si despre rolul si activitatea Parlamentelor roman, respectiv italian.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
Klaus Iohannis s-a intalnit cu reprezentantii romanilor din Italia, la Roma. Ce le-a promis despre votul prin corespondenta
Klaus Iohannis s-a intalnit cu reprezentantii romanilor din Italia, la Roma. Ce le-a promis despre votul prin corespondenta

Presedintele Klaus Iohannis le-a transmis, luni, reprezentantilor diasporei din Italia, cu care s-a intalnit la Palazzo della Cancelleria din Roma ca exista un proiect privind votul prin corespondenta si ca ii va urmari evolutia.

Vizita oficiala a lui Klaus Iohannis, in Italia. Presedintele a fost primit fara intonarea imnurilor nationale
Vizita oficiala a lui Klaus Iohannis, in Italia. Presedintele a fost primit fara intonarea imnurilor nationale

Presedintele Klaus Iohannis a fost primit, luni, la Palatul Quirinale din Roma, de presedintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella.

Carmen Iohannis si-a adus elevii din Sibiu in excursie la Bucuresti. Copiii au fost primiti de presedintele Klaus Iohannis
Carmen Iohannis si-a adus elevii din Sibiu in excursie la Bucuresti. Copiii au fost primiti de presedintele Klaus Iohannis

Prima doamna a tarii, Carmen Iohannis, i-a adus pe elevii sai din clasa a noua, de la liceul ''Gheorghe Lazar'' din Sibiu, intr-o excursie neoficiala la Bucuresti.

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”
România, ajutată de SUA să doboare dronele rusești care ne trec granița. „Există un plan cuprinzător”

Asistentul pentru afaceri europene şi eurasiatice al secretarului de stat american, James O'Brien, a declarat, marţi, că SUA lucrează cu România în ceea ce priveşte ameninţările venite în contextul războiului din Ucraina.  

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.