Klaus Iohannis a cerut Guvernului sa retraga OUG privind gratierea si amnistia. "Sunt inacceptabile si par cu dedicatie"
Presedintele Klaus Iohannis a transmis un mesaj public pe Facebook in care a scris ca Guvernul ar trebui sa retraga toate proiectele legate de legea amnistiei si gratierii.
Presedintele Klaus Iohannis sustine ca sunt suficiente argumente care sa determine Guvernul sa retraga proiectele referitoare la gratierea si modificarea Codurilor penale, mentionand ca acestea sunt "neavenite" si par a fi facute "cu dedicatie".
"Proiectele de ordonante de urgenta privind gratierea si modificarea Codurilor penale sunt neavenite, inacceptabile si par a fi facute cu dedicatie, o spun cele mai autorizate voci din Justitie. Parchetul General, DNA, Inalta Curte de Casatie si Justitie, DIICOT, asociatiile magistratilor si organizatii ale societatii civile s-au pronuntat ferm impotriva modificarii cadrului legislativ referitor la coruptie, abuz in serviciu si integritate, in regim de urgenta, fara analize obiective si in conditii de totala netransparenta. Sunt suficiente argumente care sa determine Guvernul sa retraga aceste ordonante de urgenta", scrie Iohannis, vineri, pe Facebook.
Seful statului le-a spus miercuri ministrilor, in deschiderea sedintei de Guvern pe care a prezidat-o, ca "sunt doi elefanti in incapere" - ordonanta de gratiere si ordonanta de modificare a codurilor penale.
"Cunoasteti povestea ca este un elefant in incapere, dar nu se vede. Sunt doi elefanti - ordonanta de gratiere si ordonanta de modificare a codurilor penale. Evident ca si despre acestea am discutat cu domnul prim-ministru mai de dimineata, iar domnia sa mi-a spus ca discutia avusese loc deja cu anumiti colegi din guvern si ca nu vor fi puse pe ordinea de zi suplimentara aceste doua chestiuni privind gratierea si modificarea codurilor", a afirmat Iohannis.
El a precizat ca premierul s-a angajat ca aceste doua acte normative sa nu fie bagate "peste noapte" in nicio sedinta de Guvern, fara se da in consultare tuturor entitatilor prevazute de lege. "CSM, organizatii profesionale, organizatii ale judecatorilor si, bineinteles, opiniei publice", a sustinut presedintele.
Ministerul Justitiei a finalizat marti elaborarea a doua acte normative, unul care vizeaza gratierea pentru anumite fapte si un altul care tine cont de deciziile CCR in domeniu, a declarat ministrul Florin Iordache, miercuri, dupa sedinta de Guvern prezidata de seful statului.
"Cele doua acte normative vizeaza gratiere si nu amnistia, gratiere care nu vizeaza fapte de coruptie, fapte grave si care vizeaza recuperarea prejudiciului, iar cel de-al doilea act normativ vizeaza hotararile Curtii Constitutionale care stabileste pentru anumite fapte sa fie mai bine precizate.(...) In momentul in care vom avea avizele de sustinere sau de nesustinere, cu modificari sau nu, vom relua discutia si vom intra in Guvern. In acest moment, Ministerul Justitiei si-a asumat cele doua acte normative ", a declarat Florin Iordache.
Ministrul Justitiei a declarat in acelasi context ca Romania trebuie sa dea o lege a gratierii de care ar putea beneficia aproximativ 2.500 de persoane, intrucat gradul de incarcare la nivelul penitenciarelor este peste 150%, iar tara noastra se va afla in luna mai sub imperiul unei decizii CEDO datorita faptului ca in cele 40 de penitenciare si locuri de detinere, exista hotarari de condamnare a Romaniei pentru relele tratamente si pentru conditiile inumane