”Istoria de 1.000 de ani a maghiarilor transilvăneni se va încheia”. Afirmație șocantă a unui lider ungur
Edilii maghiari covăsneni au atacat în termeni duri proiectul de lege al USR privind reorganizarea administrativă a României, despre care spun că este absurd, stupid și teribil de periculos, întrucât va duce la dispariția maghiarilor din Transilvania.
Viitorul maghiarilor din Transilvania este ameninţat de cel mai recent proiect de lege privind reorganizarea administraţiei publice din România, au declarat Antal Árpád, primarul oraşului Sfântu Gheorghe, respectiv Tamás Sándor, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, transmite agenția maghiară Hirado.
Politicienii UDMR spun că ”orice reorganizare administrativă în baza actualei constituţii este periculoasă, întrucât nu se bazează pe principiul subsidiarității”.
Árpád Antal susține ”că toate iniţiativele de acest gen au servit unor obiective politice de partid şi nu au avut în vedere interesele cetăţenilor sau exemplele europene, prin urmare acestea sunt stupide şi periculoase”.
Primarul din Sfântu Gheorghe consideră ”că în actualul sistem constituţional, în România nu se poate realiza o reorganizare administrativă de pe urma căreia să beneficieze cetăţenii, întrucât constituţia actuală defineşte doar nivelul naţional, cel judeţean şi cel comunal”.
Arpad Antal: Inițiativa USR este ”complet absurdă, sutpidă și teribil de periculoasă”
În acelaşi timp, iniţiatorii se uită la interesele financiare şi la oportunităţile de economisire, fără să ţină cont de cetăţeni, a mai spus primarul UDMR. ”Dacă oraşele cu mai puţin de 20.000 de locuitori sunt retrogradate şi vor deveni sate, numărul consilierilor locali va scădea, dar munca administrativă va deveni mai dificilă”, a adăugat Árpád Antal. Conform acestuia, ”reorganizarea nu trebuie să se bazeze pe intenţia de economisire, ci pe interesele cetăţenilor, în caz contrar înseamnă, de fapt, naţionalizare deghizată, centralizare, în timp ce cuvintele-cheie ar trebui să fie subsidiaritate şi coeziune”.
Árpád Antal subliniaază că aproximativ două treimi dintre maghiarii din Transilvania locuiesc într-o aşezare condusă de un primar maghiar, iar potrivit proiectului, astfel de localităţi – cum ar fi Târgu Secuiesc, Carei sau Salonta – şi-ar pierde statutul de oraşe: „Dacă pierdem acest lucru, ne vom pierde şi sistemul instituţional”.
Edilul covăsnean afirmă ”că proiectul abordează problema cu matematică contabilicească, potrivit căreia ar rămâne doar 89 de oraşe din cele 319 actuale. În loc de reorganizeze ar trebui introdus nivelul de raion, iar sistemul instituţional ar trebui apropiat de cetăţeni”.
De aceea, primarul din Sfântu Gheorghe, aflat la cel de-al cincilea său mandat, apreciază iniţiativa USR drept „complet absurdă, stupidă şi teribil de periculoasă”.
Sandor Tamas: ”Istoria de o mie de ani a maghiarilor transilvăneni se va încheia foarte repede”
În ceea ce priveşte reorganizarea judeţelor, președintele Consiliului Județean Covasna, Sándor Tamás, spune că ”prin transformarea regiunilor de dezvoltare în judeţe, maghiarii vor deveni minoritari chiar şi în unitatea administrativă care cuprinde judeţele din Secuime, iar în cele create din judeţele din Partium sau Banat ar deveni nesemnificativă”.
”Ideea este periculoasă, deoarece afectează şi repartizarea fondurilor statului, iar pe de altă parte, instituţiile se vor afla mai departe de cetăţean, de exemplu, un locuitor din Târgu Secuiesc ar trebui să meargă pentru probleme administrative la Alba Iulia, la 270 de kilometri distanţă”, afirmă Sandor Tamas.
Liderul UDMR consideră că, în măsura în care comunitatea nu va acorda atenţie acestei probleme, ”istoria de o mie de ani a maghiarilor transilvăneni se va încheia foarte repede, întrucât reorganizarea la nivel local şi judeţean afectează şi politica naţională”. Ca exemplu, a menţionat reorganizarea administrativă care a avut loc în Slovacia, unde potrivit edilului, reorganizarea de acest gen a fost, indirect, unul dintre motivele lipsei prezenţei maghiare în parlamentul de la Bratislava.
Sursa: StirilePROTV
Etichete: romania, UDMR, administratie, reorganizare,
Dată publicare:
31-10-2024 10:10