40.000 de persoane aşteptate la marşul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc

Autor: Stirileprotv.ro
Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 06 Martie 2018 13:23
Categorie: Actualitate
Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la Targu Secuiesc.

Balázs Izsák, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), așteaptă ca 40.000 de persoane sa participe sâmbătă la Târgu-Mureş cu ocazia Zilei Libertăţii Secuilor.

Liderii formaţiunilor politice maghiare din judeţul Covasna au transmis luni, în cadrul unei conferinţe de presă, un mesaj comun către membrii comunităţii maghiare în contextul marcării Zilei libertăţii secuieşti, anunţând, totodată, că vor finanţa transportul persoanelor care vor dori să participe la manifestările organizate pe 10 martie, la Târgu Mureş, de către Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), relatează Agerpres.

Preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, a declarat că organizaţia pe care o conduce se va implica atât financiar, pentru închirierea de autocare, cât şi în mobilizarea oamenilor, în vederea asigurării unei prezenţe cât mai numeroase la evenimentul de la Târgu Mureş. În opinia acestuia, important este faptul că manifestările anterioare au fost "notate de cancelariile occidentale" şi şi-a exprimat speranţa că nu vor fi trecute cu vederea nici de acum înainte.

"Sperăm că vor fi notate şi în continuare aceste demersuri de către cancelariile occidentale (...) să se vadă că ceva nu e în regulă în ţara asta în ceea ce priveşte problematica minorităţilor, în pofida faptului că cei de la Bucureşti, mai ales Ministerul de Externe, întotdeauna vrea să coloreze în roz situaţia noastră", a declarat Tamas Sandor.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este şi liderul organizaţiei municipale a UDMR, a menţionat că în ultimii cinci ani s-au făcut paşi importanţi în "conştientizarea" la nivel european şi internaţional a faptului că drepturile minorităţilor naţionale din ţara noastră, în special ale comunităţii maghiare, nu sunt respectate întocmai prevederilor legii, făcând referire, printre altele, la folosirea limbii materne şi însemnelor naţionale.

Antal a mai adăugat că dorinţa de autonomie teritorială a secuilor este în continuare de actualitate şi că acest lucru "nu înseamnă independenţă, nu înseamnă graniţe sau drepturi mai puţine pentru români", ci înseamnă, în opinia sa, o "viaţă mai bună pentru noi, toţi".

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsák Balázs, a afirmat că se aşteaptă ca la manifestările de la Târgu Mureş să participe în jur de 40.000 de persoane.

"Este o zi a doleanţei de autonomie a secuilor şi mesajul cel mai important pentru români este că (...) autonomia pe care ne-o dorim noi, descrisă şi în statutul de autonomie depus la Parlament, nu lezează nici unitatea şi integritatea statului român şi nici drepturile românilor care trăiesc în ţinutul secuiesc. Acesta este mesajul cel mai important pe care vrem să îl transmitem, că noi dorim ca România să fie democratică şi să fie aprofundat statul de drept (...) Ne confruntăm cu o mentalitate aproape împietrită, dar eu sper că se va topi această neîncredere, pentru că acum 15 ani când s-a constituit Consiliul Naţional Secuiesc nu s-a găsit niciun român care să fi exprimat o părere de sprijin pentru autonomie, dar între timp au apărut intelectuali români care au dat dovadă de deschidere", a spus Izsák Balázs.

La rândul lor, liderul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) Covasna, Balint Jozsef, cât şi al Partidului Civic Maghiar, Kulcsar Terza Jozsef, au apreciat faptul că toate forţele politice maghiare au reuşit să treacă peste disensiuni şi "se aşeze la aceeaşi masă" pentru a marca împreună această zi importantă pentru comunitatea maghiară.

Reprezentanţii Consiliului Naţional Secuiesc au menţionat că Ziua libertăţii secuieşti va fi marcată pe 10 martie şi la Sfântu Gheorghe, printr-o scurtă ceremonie, de aproximativ o jumătate de oră, ce va avea loc la statuia păsării Turul, care potrivit mitologiei maghiare i-ar fi călăuzit pe strămoşii acestui popor din Asia până în Europa.

Potrivit acestora, manifestarea va cuprinde o evocare istorică, un moment artistic şi o slujbă religioasă, după care participanţii se vor îmbarca în autobuze şi vor pleca spre Târgu Mureş.


CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la Targu Secuiesc. Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Târgul Ozosep: bunătățile ungurești, aduse în Capitală
Târgul Ozosep: bunătățile ungurești, aduse în Capitală
Canalul Dunăre-Bucureşti: ne-am bătut joc de miliarde de dolari şi de mediu. Lecția dată de unguri
Canalul Dunăre-Bucureşti: ne-am bătut joc de miliarde de dolari şi de mediu. Lecția dată de unguri
VIDEO PROTVPLUS.RO
Dragnea cu dureri de spate
Dragnea: Am două hernii, una cervicală, una lombară. Eu vreau să nu ajungem la operaţie
Accident grav pe A1, lângă Timişoara. Un TIR şi un microbuz s-au răsturnat. VIDEO
Și-a acoperit plăcuțele de înmatriculare și a intrat într-o benzinărie. Ce a facut apoi
Cartoful rezistent la secetă, creat în laborator. ”Vremea nefavorabilă i-a dublat prețul”
Cazurile de violență domestică, monitorizate cu brățări electronice
Întorsătură spectaculoasă în ancheta falsului doctor Matteo Politi
autostrada
Cea mai nouă autostradă din țară, plină de gropi. Cum și-a spart o șoferiță parbrizul
Lanțul greșelilor în cazul copilului mort la Sanador. Șase medici au primit o mustrare
Înşelăciuni de sezon. Hering pe post de scrumbie la preţuri de trei ori mai mari
Tarom și Guvernul României ar analiza achiziționarea companiei Blue Air
Imagini cu ușa de 100 de kg care a strivit un copil de 2 ani. Ce făcea mama lui
Unde a fost găsit elevul din Gorj care a fugit de acasă după ce a luat o notă mică