40.000 de persoane aşteptate la marşul pentru autonomia Ţinutului Secuiesc

Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Marti 06 Martie 2018 13:23
Categorie: Actualitate
Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la Targu Secuiesc.

Balázs Izsák, preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc (CNS), așteaptă ca 40.000 de persoane sa participe sâmbătă la Târgu-Mureş cu ocazia Zilei Libertăţii Secuilor.

Liderii formaţiunilor politice maghiare din judeţul Covasna au transmis luni, în cadrul unei conferinţe de presă, un mesaj comun către membrii comunităţii maghiare în contextul marcării Zilei libertăţii secuieşti, anunţând, totodată, că vor finanţa transportul persoanelor care vor dori să participe la manifestările organizate pe 10 martie, la Târgu Mureş, de către Consiliul Naţional Secuiesc (CNS), relatează Agerpres.

Preşedintele UDMR Covasna, Tamas Sandor, a declarat că organizaţia pe care o conduce se va implica atât financiar, pentru închirierea de autocare, cât şi în mobilizarea oamenilor, în vederea asigurării unei prezenţe cât mai numeroase la evenimentul de la Târgu Mureş. În opinia acestuia, important este faptul că manifestările anterioare au fost "notate de cancelariile occidentale" şi şi-a exprimat speranţa că nu vor fi trecute cu vederea nici de acum înainte.

"Sperăm că vor fi notate şi în continuare aceste demersuri de către cancelariile occidentale (...) să se vadă că ceva nu e în regulă în ţara asta în ceea ce priveşte problematica minorităţilor, în pofida faptului că cei de la Bucureşti, mai ales Ministerul de Externe, întotdeauna vrea să coloreze în roz situaţia noastră", a declarat Tamas Sandor.

Primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, care este şi liderul organizaţiei municipale a UDMR, a menţionat că în ultimii cinci ani s-au făcut paşi importanţi în "conştientizarea" la nivel european şi internaţional a faptului că drepturile minorităţilor naţionale din ţara noastră, în special ale comunităţii maghiare, nu sunt respectate întocmai prevederilor legii, făcând referire, printre altele, la folosirea limbii materne şi însemnelor naţionale.

Antal a mai adăugat că dorinţa de autonomie teritorială a secuilor este în continuare de actualitate şi că acest lucru "nu înseamnă independenţă, nu înseamnă graniţe sau drepturi mai puţine pentru români", ci înseamnă, în opinia sa, o "viaţă mai bună pentru noi, toţi".

Preşedintele Consiliului Naţional Secuiesc, Izsák Balázs, a afirmat că se aşteaptă ca la manifestările de la Târgu Mureş să participe în jur de 40.000 de persoane.

"Este o zi a doleanţei de autonomie a secuilor şi mesajul cel mai important pentru români este că (...) autonomia pe care ne-o dorim noi, descrisă şi în statutul de autonomie depus la Parlament, nu lezează nici unitatea şi integritatea statului român şi nici drepturile românilor care trăiesc în ţinutul secuiesc. Acesta este mesajul cel mai important pe care vrem să îl transmitem, că noi dorim ca România să fie democratică şi să fie aprofundat statul de drept (...) Ne confruntăm cu o mentalitate aproape împietrită, dar eu sper că se va topi această neîncredere, pentru că acum 15 ani când s-a constituit Consiliul Naţional Secuiesc nu s-a găsit niciun român care să fi exprimat o părere de sprijin pentru autonomie, dar între timp au apărut intelectuali români care au dat dovadă de deschidere", a spus Izsák Balázs.

La rândul lor, liderul Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania (PPMT) Covasna, Balint Jozsef, cât şi al Partidului Civic Maghiar, Kulcsar Terza Jozsef, au apreciat faptul că toate forţele politice maghiare au reuşit să treacă peste disensiuni şi "se aşeze la aceeaşi masă" pentru a marca împreună această zi importantă pentru comunitatea maghiară.

Reprezentanţii Consiliului Naţional Secuiesc au menţionat că Ziua libertăţii secuieşti va fi marcată pe 10 martie şi la Sfântu Gheorghe, printr-o scurtă ceremonie, de aproximativ o jumătate de oră, ce va avea loc la statuia păsării Turul, care potrivit mitologiei maghiare i-ar fi călăuzit pe strămoşii acestui popor din Asia până în Europa.

Potrivit acestora, manifestarea va cuprinde o evocare istorică, un moment artistic şi o slujbă religioasă, după care participanţii se vor îmbarca în autobuze şi vor pleca spre Târgu Mureş.


CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Ziua Maghiarilor de Pretutindeni, la Targu Secuiesc. Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

Târgul Ozosep: bunătățile ungurești, aduse în Capitală
Târgul Ozosep: bunătățile ungurești, aduse în Capitală
Canalul Dunăre-Bucureşti: ne-am bătut joc de miliarde de dolari şi de mediu. Lecția dată de unguri
Canalul Dunăre-Bucureşti: ne-am bătut joc de miliarde de dolari şi de mediu. Lecția dată de unguri
VIDEO PROTVPLUS.RO
schengen
Parlamentul European a adoptat o nouă rezoluţie prin care solicită aderarea României şi Bulgariei la Schengen
Reacția IGPR după acuzațiile lui Sebastian Ghiță la adresa lui Kovesi
Tânărul care și-a bătut cu bestialitate iubita, audiat de polițiști după o lună
Maşina spulberată de un tren, în Cluj. Şoferul nu s-a asigurat la trecerea de cale ferată
Polițist din Timiș, lovit cu brutalitate în timpul unei intervenții. A ajuns la spital inconștient
Maşină plină cu petarde şi artificii, găsită de poliția din Galați. Ce riscă proprietarii
urs, sibiu, lovit, masina,
Ursul lovit de o maşină pe un drum în Sibiu s-a întors în pădure
Protest la o școală din Capitală unde a fost înscris copilul de 9 ani care și-a ucis bunica
Orașul din România care va avea Wi-Fi gratuit în spaţii publice, proiect obținut cu bani europeni
Liftieră acuzată că ar fi cerut din cadourile copiilor bolnavi de cancer: Ce plasă îmi daţi?
Impactul dintre două mașini, surprins cu o cameră de bord. Manevra unui șofer
A supraviețuit miraculos, după ce a căzut într-o fântână adâncă de 12 metri. Cum a fost găsit