Iordache, despre adoptarea legilor Justiţiei: ”Nu există niciun motiv de îngrijorare”


Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Joi 21 Decembrie 2017 19:28
Categorie: Stiri Politice
Florin Iordache si Tudorel Toader

Preşedintele Comisiei speciale pentru legile Justiţiei, Florin Iordache, a declarat joi că "nu există niciun motiv de îngrijorare", deoarece cele trei legi privind acest domeniu au fost adoptate în urma unei consultări publice.

"Nu există niciun motiv de îngrijorare, cele trei legi au fost adoptate într-o consultare publică care nu cred că a existat până în acest moment şi este rezultatul observaţiilor primite de la CSM, de la asociaţiile profesionale şi răspunde corelărilor legilor adoptate acum 13 ani prin asumarea răspunderii Guvernului", a spus Iordache, citat de Agerpres.

El a adăugat că, prin modificările aduse, a fost păstrată "o justiţie independentă".

"Noi, prin modificările pe care le-am făcut, am păstrat o justiţie independentă, deciziile se vor lua fie la numiri, fie la separarea carierelor de către CSM, de către judecători, de către procurori astfel încât, fie că discutăm de carieră fie că discutăm de înfiinţarea unei secţii speciale, fie că discutăm de CSM în ansamblul său, fie că discutăm de CSM în cele două secţii, fie că discutăm de Inspecţia Judiciară, în toate aceste etape sau în toate aceste aspecte factorul politic este eliminat", a susţinut Iordache.

Întrebat dacă va cere avizul Comisiei de la Veneţia, aşa cum solicită ambasadorii UE, Iordache a spus că nu este necesar un asemenea aviz.

"Nu este necesar un aviz al Comisiei de la Veneţia pentru că schimbările pe care noi le-am făcut, atât la numirile procurorilor, atât la Inspecţia Judiciară, cât şi la secţiile celelalte din cadrul Parchetului General, nu sunt făcute decât eliminând factorul politic şi sunt făcute cu reprezentanţii CSM. Din punctul meu de vedere, acest aviz al Comisiei de la Veneţia poate fi cerut, dar înainte de a critica aceste legi haideţi să le citim în integralitatea lor şi să vedem că atât independenţa Justiţiei, dar şi lupta anticorupţie, nu numai că nu este împiedicată, ci este întărită", a afirmat Iordache.

El a adăugat că îi invită pe toţi cei care critică cele trei legi ale Justiţiei "să se uite cu foarte mare obiectivitate".

"A fost o îngrijorare că prerogativele preşedintelui vor fi diminuate, a fost o anumită îngrijorare că vom modifica structural modalitatea de numire şi de revocare a procurorilor cu rang înalt. Eu rog toţi cei care aduc critici la cele trei legi (ale justiţiei - n. red.) să se uite cu foarte mare obiectivitate pentru că legile sunt nişte legi mai bune, nişte legi mai coerente, nişte legi în concordanţă cu normele şi cu legislaţia europeană şi nu fac decât să ajute sistemul judiciar din România", a mai precizat Iordache.

Iordache: Dacă un magistrat cu rea-credinţă şi gravă neglijenţă a greşit, el trebuie să răspundă

Florin Iordache a declarat joi că magistraţii "sunt şi ei oameni" şi dacă au greşit cu rea-credinţă şi gravă neglijenţă, ei trebuie să răspundă.

"Considerăm că după 27 de ani de la Revoluţie, magistraţii sunt oameni şi acolo unde au greşit cu rea-credinţă şi gravă neglijenţă trebuie să plătească. Noi am pus destul de multe garanţii, astfel încât cetăţeanul nemulţumit se îndreaptă împotriva statului, iar statul se îndreaptă apoi printr-o acţiune în regres împotriva magistraţilor", a afirmat Florin Iordache.

Precizarea lui Iordache a survenit unei întrebări referitoare la intenţia Înaltei Curţi de a sesiza la CCR modificările aduse statutului magistraţilor.

"Atât timp cât vor exista hotărâri definitive atât în urma acţiunii în regres a statului şi aceste acţiuni vor fi stabilite de judecători, nu avem de ce să ne temem. Nu e normal ca statul să plătească şi să nu vedem dacă a fost cineva responsabil în acel proces. Factorul politic este eliminat. Ce ne-am dori noi şi considerăm că am reglementat - dacă un magistrat cu rea-credinţă şi gravă neglijenţă a greşit şi statul plăteşte, şi el trebuie să răspundă", a conchis Iordache

Florin Iordache si Tudorel Toader Seymour Hersh, jurnalist castigator al premiului Pulitzer

Sursa: Agerpres

CCR, sesizată pe legea privind statutul magistraților de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
CCR, sesizată pe legea privind statutul magistraților de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie
Protest mut al studenților de la Facultatea de Drept, fața de modificărille la Legile Justiției
Protest mut al studenților de la Facultatea de Drept, fața de modificărille la Legile Justiției
VIDEO PROTVPLUS.RO
sedinta guvern viorica dancila
Autorizarea SPP pentru mașinile în care se deplasează Papa, în ședința de Guvern
Un senator PSD a fost adus la București cu un elicopter SMURD pentru o simplă enteroviroză
Ce spune Dragnea despre schimbarea lui Dăncilă. Premierul a anunţat că merge la referendum
Iohannis, râzând: ”PSD-ul nu va mai primi încă o nominalizare de premier de la mine”
Dragnea, despre anunțul din seara alegerilor din 26 mai: "Sunt proaste comentariile"
Premierul Dăncilă: ”Nu am nicio divergenţă cu Dragnea. Am o bună relație”
Şerban Nicolae
Șerban Nicolae, după anunțul lui Dăncilă: ”Voi refuza buletinele pentru falsul referendum”
Premierul Viorica Dăncilă: Nu îmi este teamă că voi fi schimbată
Reacție neașteptată a lui Dăncilă, întrebată despre metrul de autostradă din Moldova
Ministrul Economiei: ”Vom avea o armă de asalt de ultimă generaţie pentru Armata română”
Iohannis, despre incidentele de la Topoloveni: Nici comuniştii nu şi-au permis aşa ceva
Iohannis: PSD încearcă să îndoaie legile pentru a-şi scăpa liderul de puşcărie