Iohannis: Stoparea pandemiei de COVID-19 depinde şi de modul de răspuns al oraşelor
Preşedintele Klaus Iohannis afirmă că stoparea pandemiei de COVID-19 depinde şi de modul de răspuns al oraşelor şi al marilor comunităţi la necesitatea respectării măsurilor de protecţie, scrie News.ro.
"De asemenea, pandemia de COVID-19 a evidenţiat faptul că oraşele noastre au nevoie să se dezvolte pe baze sustenabile, astfel încât trebuie să regândim priorităţile referitoare la dezvoltarea urbană", consideră el. Iohannis susţine că, "indiferent cât de bune ar fi măsurile adoptate de administraţie, calitatea vieţii în oraşe depinde în primul rând de comportamentul fiecăruia dintre noi, cetăţenii, şi de alegerile pe care le facem zilnic".
"Ziua Mondială a Oraşelor, pe care o sărbătorim astăzi, este un bun prilej pentru a conştientiza cât de mult este legat locul în care trăim de bunăstarea şi calitatea vieţii fiecăruia dintre noi. Aceasta cu atât mai mult cu cât mai bine de jumătate din populaţia României trăieşte în mediul urban. În această perioadă dificilă pe care o traversăm, stoparea pandemiei de COVID-19 depinde şi de modul de răspuns al oraşelor şi al marilor comunităţi la necesitatea respectării măsurilor de protecţie pentru limitarea răspândirii coronavirusului şi protejarea celor dragi. Salut mobilizarea puternică pe care am văzut-o în aceste luni din partea societăţii civile, a asociaţiilor comunitare, a cetăţenilor pentru sprijinirea persoanelor vulnerabile ori a cadrelor medicale din comunitatea lor urbană", a afirmat Klaus Iohannis, în mesajul transmis sâmbătă, de Ziua Mondială a Oraşelor.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
El a subliniat că măsurile de igienă personală, distanţarea şi masca rămân esenţiale în a limita răspândirea COVID-19 în comunitate şi a-i proteja astfel pe cei dragi şi vulnerabili în faţa bolii.
"De asemenea, pandemia de COVID-19 a evidenţiat faptul că oraşele noastre au nevoie să se dezvolte pe baze sustenabile, astfel încât trebuie să regândim priorităţile referitoare la dezvoltarea urbană. Printre altele, pandemia ne-a arătat cât de importante sunt spaţiile verzi pentru recreere si socializare şi cum un trafic mai redus duce la o calitate superioară a aerului în zona urbană şi la mai puţine îmbolnăviri respiratorii", a susţinut Iohannis.
Potrivit şefului statului, oraşele României joacă un rol esenţial în atingerea obiectivelor de dezvoltare durabilă, pe care ni le-am asumat ca membri ONU, şi a obiectivelor de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră, conform Acordului de la Paris.
"Măsurile pentru sănătatea planetei sunt, înainte de toate, măsuri pe care le luăm pentru sănătatea şi calitatea vieţii noastre şi pentru binele generaţiilor următoare. Autorităţile care se ocupă de managementul oraşelor trebuie să implice comunităţile strategic şi sistematic în planificarea urbană, în implementarea şi monitorizarea de politici publice, pentru a modela împreună oraşele viitorului", a adăugat Iohannis.
Preşedintele a afirmat că, în următorii ani, dezvoltarea sustenabilă a oraşelor României poate fi posibilă doar printr-un parteneriat solid între autorităţi şi cetăţeni, arătând că "autorităţilor le revine, printre altele, responsabilitatea de a implementa fără ezitare şi amânări o legislaţie care protejează calitatea aerului şi a apei, de a sprijini colectarea selectivă şi facilita reutilizarea materialelor, de a amenaja noi spaţii verzi şi de recreere uşor accesibile, de a dezvolta soluţii de termoficare sustenabile şi mobilitate urbană cu o amprentă mică de dioxid de carbon, care rezolvă şi problema congestiei din trafic".