Iohannis s-a întâlnit cu ambasadorii UE acreditați la București. Temele abordate
Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, miercuri, cu ambasadorii statelor membre ale Uniunii Europene acreditaţi la Bucureşti.
Reuniunea a fost organizată de Ambasada Republicii Austria, ţară care deţine în prezent Preşedinţia Consiliului UE.
În cadrul întâlnirii au fost abordate, în principal, teme legate de preluarea de către România a Preşedinţiei Consiliului UE începând cu 1 ianuarie 2019. De asemenea, au fost discutate aspecte legate de principalele teme aflate pe agenda Consiliului European care a avut loc în zilele de 13 şi 14 decembrie, precizează Administraţia prezidenţială.
Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că exercitarea de către România a primei sale preşedinţii a Consiliului UE va reprezenta un moment foarte important pentru ţara noastră, o oportunitate de a contribui la păstrarea unităţii europene şi la consolidarea proiectului european.
Preşedintele României a menţionat că ţara noastră, ca stat membru puternic ataşat proiectului european, „va acţiona cu pragmatism şi responsabilitate pe durata mandatului său şi va urmări ca, prin acţiunile sale, să contribuie la avansarea negocierilor pe dosarele prioritare la nivel european, în efortul comun de a obţine rezultate în beneficiul întregii Uniuni“.
În ceea ce priveşte procesul de reflecţie legat de viitorul UE, Klaus Iohannis a subliniat că, în opinia ţării noastre, consolidarea Uniunii trebuie să aibă loc pe baza valorilor şi principiilor sale fundamentale - unitate, solidaritate, tratament egal şi convergenţă. Totodată, preşedintele a arătat că România susţine o Uniune mai puternică, mai aproape de cetăţenii europeni şi capabilă să le asigure acestora securitatea şi prosperitatea.
Preşedintele României a evidenţiat importanţa reuniunii informale a Consiliului European de la Sibiu, din 9 mai 2019, unde va fi discutată agenda strategică a UE pentru perioada 2019-2024. Acest summit va reprezenta un bun moment de reflecţie asupra viitorului Uniunii.
Referitor la viitorul buget al UE pentru perioada 2021-2027, preşedintele Iohannis a subliniat că România va acţiona pentru înregistrarea de progrese substanţiale în procesul de negocieri, astfel încât să se poată realiza obiectivul asumat la reuniunea Consiliului European din 13-14 decembrie, respectiv de a obţine un acord la nivelul liderilor europeni în toamna anului 2019.
În privinţa procesului de retragere a Marii Britanii din UE, Klaus Iohannis a subliniat faptul că este important ca Brexit să aibă loc într-un mod ordonat, pe baza Acordului de retragere care a fost agreat de liderii europeni la reuniunea Consiliului European din 25 noiembrie.
Preşedintele Klaus Iohannis a arătat că, în cazul în care Acordul de retragere va fi ratificat de Parlamentul britanic şi aprobat de către Parlamentul European, România, în calitate de viitoare Preşedinţie a Consiliului UE, are ca obiectiv demararea cât mai rapidă a negocierilor privind relaţiile viitoare dintre Uniunea Europeană şi Marea Britanie, astfel încât parteneriatul viitor dintre cele două părţi să fie unul cât mai ambiţios şi cuprinzător, se mai arată în comunicatul Administraţiei prezidenţiale.