Indiferent de tabara politica, oficialii europeni cer politicienilor romani sa nu se mai certe

summit Bruxelles

Oficialii europeni cer politicienilor de la Bucuresti sa inceteze disputele si sa colaboreze pentru stabilizarea situatiei politice, respectand democratia si statul de drept.

Ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Guido Westerwelle, presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon, dar in egala masura si crestin-democratii, si socialistii din Parlamentul European, aliati ai PDL, respectiv ai PSD, au apreciat ca referendumul ar trebui sa reprezinte finalul confruntarilor politice, dupa care toti actorii politici sa actioneze pentru binele tarii si in respectul democratiei si normelor europene.

- Ministrul Afacerilor Externe al Germaniei, Guido Westerwelle, a facut apel la fortele politice din Romania sa vada rezultatul referendumului ca pe o sansa a unui nou inceput din punct de vedere politic.

"Apelez la toate fortele politice din Romania de a intelege rezultatul referendumului, care incepe sa se contureze, ca pe o sansa a unui nou inceput din punct de vedere politic. in pofida tuturor dezacordurilor existente, acestea vor trebui sa regaseasca acum calea catre o colaborare constructiva in interesul Romaniei si al cetatenilor romani", afirmat Westerwelle.

De asemenea, acesta a facut apel la clarificarea si solutionarea disputelor politice "in cadrul procedurilor si institutiilor democratice". "Diferentele de opinie trebuie clarificate si solutionate in cadrul procedurilor si institutiilor democratice", a mai spus Westerwelle.

Citește și
Referendum
Rezultate finale, referendum 2012. 46,24% - prezenta la vot. 87,52 % au votat "DA", iar 11,15 % "NU"
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

- Presedintele Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei, Jean-Claude Mignon, a indemnat liderii politici din Romania sa depaseasca subiectele de disputa si sa coopereze pentru solutionarea problemelor tarii.

"Am luat cunostinta de rezultatele referendumului. Le cer tuturor liderilor politici din Romania sa depaseasca disensiunile si sa accepte sa colaboreze pentru rezolvarea problemelor cu care Romania se va confrunta in urmatoarele saptamani si luni, demonstrand respectul reciproc fara de care democratia ar fi doar un set de reguli formale", a declarat Jean-Claude Mignon.

"De asemenea, le cer liderilor politici sa asigure independenta justitiei, care este esentiala pentru stabilirea si consolidarea statului de drept. Cred ca tarie ca Romania nu trebuie sa esueze in refomarea institutiilor, in sensul clarificarii responsabilitatilor si simplificarii" modului de functionare a acestora, a adaugat presedintele APCE, care a efectuat cu o saptamana inainte de referendum o vizita de informare la Bucuresti.

- Hannes Swoboda, presedintele grupului Socialistilor si Democratilor din PE, a constatat ca nu exista invingatori in urma referendumului si a indemnat fortele politice din Romania sa actioneze in mod responsabil pentru binele tarii si pentru pentru depasirea disputelor, in scopul consolidarii credibilitatii Romaniei in Europa.

"Nu exista invingatori in referendumul din Romania. Acum, toate partidele politice trebuie sa se asigure ca Romania nu va fi perdanta. Fortele politice din Romania trebuie sa actioneze in mod responsabil pentru bine tarii si trebuie sa renunte la dispute, care risca sa puna sub semnul intrebarii credibilitatea Romaniei si pozitia tarii in Europa", a afirmat luni Swoboda.

"Toata lumea din Romania si din Europa trebuie sa inceteze sa vorbeasca despre o lovitura de stat. A fost un proces democratic prevazut in Constitutia Romaniei si toate acuzatiile referitoare la fraude electorale s-au dovedit a fi false. Prioritatea pentru Romania este sa aiba o guvernare eficienta in care toti membrii sa colaboreze constructiv pentru continuarea reformelor necesare. Accentul trebuie sa fie pus pe stabilizarea economiei, pe adoptarea reformelor judiciare si intensificarea actiunilor de combatere a coruptiei, nu pe dispute interne", a subliniat liderul grupului S&D.

"In contextul rezultatului inconclusiv al referendumului, toate fortele politice trebuie sa fie pregatite de o campanie electorala corecta si democratica. Cetatenii Romaniei vor decide in toamna cine trebuie sa guverneze tara. Daca presedintele Traian Basescu revine la Presedintie, va trebui sa respecte majoritatea parlamentara si sa depaseasca disputele politice, iar aceasta este cea mai importanta sarcina a unui presedinte", a incheiat Swoboda.

- Presedintele PPE, Wilfried Martens, si Joseph Daul, liderul grupului popular din Parlamentul European, au declarat ca au luat nota de esecul referendumului si au subliniat ca trebuie pus capat instabilitatii politice declansata de tentativa de destituire a presedintelui Traian Basescu.

"Am luat nota de esecul referendumului de demitere a presedintelui Romaniei, Traian Basescu. Trebuie sa se puna capat instabilitatii politice declansata de tentativa de destituire a sefului statului. Actiunile politice iresponsabile nu se regasesc in UE si nu sunt tolerate de institutiile europene si de comunitatea democratic internationala", afirma cei doi lideri ai PPE.

De asemenea, ei afirma ca "actiunile abuzive" ale Guvernului condus de Victor Ponta au daunat credibilitatii internationale a Romaniei in ultimele saptamani, iar reintoarcerea Guvernului la responsabilitate este acum o "problema de maxima prioritate".

"Guvernul trebuie sa implementeze toate masurile solicitate de Comisia Europeana in privinta respectarii statului de drept si a independentei sistemului judiciar. De asemenea, Guvernul trebuie sa continue sa implementeze, fara intarziere sau ocolisuri, angajamentele facute catre partenerii internationali ai Romaniei, incluzand si FMI. Romania are nevoie de reforme care sa fie in linie cu celelalte tari europene, nu de intelegeri oculte semnate de presedintii partidelor Socialist si Liberal. Romanii merita sa traiasca in baza standardelor europene, nu impinsi de agendele paralele ale politicienilor USL", au subliniat Martens si Daul.

Totodata, cei doi si-au mai exprimat dorinta de a continua sa coopereze cu presedintele Traian Basescu si cu "toate fortele politice angajate in respectarea statului de drept si a valorilor si regulilor europene".

- Purtatorul de cuvant al Comisiei Europene, Frederic Vincent, s-a abtinut de la comentarii, in lipsa unor rezultate finale ale referendumului. El a aratat totusi ca institutia de la Bruxelles urmarit cu mare atentie desfasurarea referendumului din Romania si in mod deosebit rata de participare la vot, adaugand ca alte comentarii vor fi facute dupa anuntarea rezultatelor oficiale.

"In mod efectiv, Comisia Europeana a urmarit cu mare atentie modul in care s-a derulat acest referendum, in mod deosebit subiectul ratei de participare la vot. Noi am fost clari cu privire la aceasta problema, care a facut si subiectul unui schimb de scrisori si al unei intalniri intre presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, si premierul Victor Ponta. In acest moment, nu avem rezultatele finale oficiale, mai ales cu privire la rata participarii si nu putem comenta mai mult", a afirmat Frederic Vincent.

De asemenea, el a mai asigurat ca institutia de la Bruxelles va continua sa urmareasca atent evolutiile politice din Romania.

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Victor Ponta da asigurari Comisiei Europene ca Guvernul va respecta decizia CC privind referendumul
Victor Ponta da asigurari Comisiei Europene ca Guvernul va respecta decizia CC privind referendumul

Premierul Victor Ponta i-a scris presedintelui Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, pentru a-l asigura ca Guvernul roman va respecta decizia Curtii Constitutionale privind referendumul.

Rezultate finale, referendum 2012. 46,24% - prezenta la vot. 87,52 % au votat
Rezultate finale, referendum 2012. 46,24% - prezenta la vot. 87,52 % au votat "DA", iar 11,15 % "NU"

Biroul Electoral Central a anuntat rezultatele finale ale referendumului din 29 iulie. Astfel, prezenta la vot a fost de 46,24 %. Dintre cei care s-au prezentat la vot, 87,52 % au votat "DA" pentru demiterea lui Traian Basescu, iar 11,15 au votat "NU".

Lupta pentru invalidarea referendumului. Blaga cere USL
Lupta pentru invalidarea referendumului. Blaga cere USL "sa respecte legile si Constitutia"

Presedintele PDL, Vasile Blaga, a declarat, marti, la sosirea la sediul partidului, ca argumentele inovcate de USL in favoarea validarii referendumului sunt "puerile" si a cerut USL sa respecte legile si Constitutia.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.