Negocierile pentru rotativa guvernamentală. Ciucă se întoarce la Apărare și la funcția de vicepremier al României
Până la finalul lunii, liderul PSD, Marcel Ciolacu, devine șeful Guvernului. Conform înțelegerii dintre PSD și PNL, Nicolae Ciucă cedează postul, după un an și jumătate de guvernare, și s-ar putea instala vicepremier, și din nou, ministru al apărării.
Vor fi și miniștri noi - fie pentru că cei actuali nu au performat, fie pentru că înțelegerea a fost ca posturile să se rotească între cele două formațiuni. Iar pe termen lung, se discuta chiar de un tandem în alegeri - Nicolae Ciucă, președinte și Marcel Ciolacu, premier.
Anunțată public pentru finalul lunii mai, schimbarea premierilor și a unora dintre miniştri este negociată de cei trei lideri ai Coaliției.
După ce Marcel Ciolacu va fi numit premier, Nicolae Ciucă ar vrea să își păstreze influența în Guvern, și de aceea ar fi cerut să se înființeze un post de vicepremier pentru el. De asemenea, Nicolae Ciucă îți dorește să revină la Apărare.
Rareş Bogdan, vicepreşedinte PNL: „Are susținerea partidului pentru orice post își dorește”.
Liderul UDMR își va păstra postul, iar fostul premier Mihai Tudose ar putea fi numit vicepremier cu atribuții în economie și energie. Actualul europarlamentar şi-ar fi dorit de-a lungul timpului șefia ambelor ministere, iar dacă nu va obține postul de vicepremier, se va instala la economie.
Într-un context dificil, cu un deficit tot mai mare, ministerul de finanțe va trece de la PSD la PNL.
Aici ar putea ajunge actualul ministru al cercetării, Sebastian Burduja, sau consilierul prezidențial Cosmin Marinescu.
Cum Marius Budăi a dezamăgit la Ministerul Muncii, social-democrații se gândesc să-l înlocuiască cu președintele Consiliului Județean Bistrița, Radu Moldovan.
Conform protocolului de colaborare, PSD ar trebui să preia de la liberali ministerul Fondurilor europene şi pe cel al Justiţiei. Sunt dispuși să renunțe la aceste posturi, dacă Sorin Grindeanu păstrează ministerul transporturilor.
Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor: „Nu merg la niciun alt portofoliu și mă întorc în parlament pentru că sunt deputat de Timiș. Nu merg pe alte funcții în Guvern. Exclus așa ceva.”
Liberalii ar vrea să ia mai multe ministere, de aceea ar fi vrut ca UDMR să le cedeze din ale lor. Liderul Uniunii ar putea accepta cel mult ca ministerul sporturilor să devină agenție, Kelemen Hunor fiind nemulțumit de prestația ministrului său.
Kelemen Hunor, președinte UDMR: „Ideea rotativei a plecat de la funcția de premier. Dacă deschidem acest acord, va fi greu de închis. Dacă vrem să facem, trebuie să se respecte acordul semnat în care noi nu suntem părtași.”
Florin Roman, deputat PNL: „Matematica parlamentară arată că PNL urmează să obțină un nou minister în dauna celor de la UDMR - Adică ministerul Mediului. - Nu pot să vă spun treaba asta, se va discuta în Coaliție.”
Potrivit ultimelor discuții, PNL va păstra ministerul de Interne pentru Lucian Bode și vor rămâne în continuare în Guvern și oamenii susținuți de Klaus Iohannis - Ligia Deca la Educație și Bogdan Aurescu la Externe.
Săptămâna viitoare, liberalii și social-democrații au programate întâlniri în care vor valida numele miniștrilor. Deși nu se ia în calcul formalizarea ei, această colaborare dintre PNL și PSD ar putea continua și după alegerile prezidențiale de anul viitor. Surse politice discută chiar despre un tandem în care, dacă Nicolae Ciucă va fi ales șef al statului din partea PNL, o să îl propună pe Marcel Ciolacu pentru funcția de șef al Guverului.