Când ar putea începe aderarea Albaniei și Macedoniei de Nord la UE. Anunțul lui Macron

15-02-2020 16:44


ue

Preşedintele francez Emmanuel Macron s-a arătat sâmbătă dispus să renunţe în anumite condiţii la opoziţia sa faţă de deschiderea negocierilor de aderare a Albaniei şi a Macedoniei de Nord la Uniunea Europeană, transmite AFP.

„Aşteptăm cu toţi raportul Comisiei Europene, în luna martie, privind cele două ţări”, a declarat şeful statului francez în cadrul Conferinţei privind Securitatea de la Munchen.

„Trebuie să vedem ce va spune Comisia despre situaţia progreselor aşteptate şi, în funcţia de acest lucru, dacă rezultatele sunt pozitive şi încrederea este stabilită, ar urma să putem deschide apoi negocierile”, a explicat Macron.

El a refuzat, totuşi, ideea unui blocaj exclusiv francez în acest dosar.

„Salut marele curaj care constă în a te ascunde în spatele Franţei atunci când există un dezacord, dar vă pot spune că sunt mai multe state împotriva deschiderii negocierilor cu Macedonia şi Albania”, a spus Emmanuel Macron.

Comisia Europeană a prezentat recent o procedură de aderare la UE mai strictă şi reversibilă, pentru a răspunde astfel condiţiilor puse de Franţa în cazul celor două ţări, înaintea summitului din luna mai privind Balcanii Occidentali.

Propunerea nu schimbă regulile pentru aderare, dar aceasta se va baza pe merite şi va fi supusă anumitor condiţii.

În afară de Macedonia de Nord şi Albania, alte patru ţări din Balcanii Occidentali - Bosnia, Kosovo, Muntenegru şi Serbia - aspiră să devină membre ale UE.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Sursa: Agerpres

VIDEO PROTVPLUS.RO