Barack Obama i-a facut fericiti pe rusi: renunta la scutul antiracheta

Ultima actualizare: 05-05-2012 21:44

O decizie istorica, justa si curajoasa. Asa vede Rusia anuntul presedintelui Barack Obama de a renunta la scutul antiracheta din Europa.

In schimb, opozitia republicana vorbeste de "un dezastru". In plina controversa, presa americana scrie despre un nou sistem de interceptare a rachetelor cu raza scurta de actiune, cu baze in estul Europei, inclusiv in Romania.

La nici 24 de ore de la anuntul lui Barack Obama, secretarul Apararii a venit cu lamuriri tehnice. N-ar fi vorba de o renuntare totala la scutul antiracheta, ci de regandirea lui.

"Serviciile de contrainformatii considera ca in prezent programul de inarmare a Iranului cu rachete cu raza scurta si medie de actiune, precum Shahab-3, se deruleaza mult mai repede decat se credea. Ceea ce ridica nivelul de amenintare la adresa fortelor noastre si ale aliatilor din Europa", a declarat Robert Gates, secretarul Apararii din SUA.

Potrivit documentelor publicate in editia electronica a publicatiei Washington Post, ar fi vorba de un plan in 4 etape. Intr-o prima faza ar fi vorba de instalarea pana in 2011 a unui sistem de senzori antiracheta, folosit deja de marina americana, cu baze in Romania, Israel si Turcia.

Termenul limita pentru definivarea noului sistem ar fi 2020. Deocamdata, Ministerul roman de Externe nu a comentat informatiile aparute in presa americana. Moscova, in schimb, jubileaza: "Impreuna, putem pune la punct masuri efective de contracarare a pericolului reprezentat de rachete, astfel incat sa fie luate in calcul interesele si preocuparile tuturor partilor, asigurand o protectie egala pentru toate tarile din Europa", a declarat Dmitri Medvedev, presedintele Rusiei.

Si ca sa-si dovedeasca buna credinta, Rusia a anuntat ca renunta la randul sau la amplasarea de rachete pe tarmul Marii Baltice, sub nasul Aliantei Nord-Atlantice.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO