Iliescu, interviu pentru presa rusă după luni de tăcere. Ce spune despre PSD și relațiile cu Rusia


Ultimul update: Luni 09 Decembrie 2019 18:08
Sursa: TASS
Data publicarii: Luni 09 Decembrie 2019 17:39
Categorie: Stiri Politice
Ion Iliescu

Ion Iliescu a acordat un interviu pentru agenția guvernamentală de presă din Rusia, TASS, în care a vorbit despre relația dintre cele două țări și despre cât de important este ca acestea să aibă o relație normală.

Nikolai Morozov, jurnalistul care a realizat interviul cu Ion Iliescu, susține că numele fostului președinte este asociat cu democratizarea vieții politice și publice din România, fiind cel care a realizat primii pași spre integrarea în Uniunea Europeană și intrarea în NATO.

Jurnalistul adaugă faptul că Ion Iliescu, ajuns la 89 de ani, nu mai are ieșiri publice și nu mai acordă interviuri, dar „a făcut o excepție pentru TASS”.

„Pe lângă evidenta orientare pro-Vest a României, întotdeauna ați militat pentru o relație normală cu Rusia. Cu toate acestea, evenimentele au avut un curs diferit. Cum evaluați starea actuală a relațiilor bilaterale și cum ar trebui să arate, de fapt, aceste relații?”, a întrebat Morozov.

Ion Iliescu afirmă că relațiile dintre România și Rusia nu pot fi numite normale după niciun criteriu și că este important ca politicienii români să înțeleagă importanța normalizării acestor relații.

„Sper că politicienii români vor înțelege că normalizarea relațiilor cu Rusia, pe lângă comerț și schimburi culturale, va extinde abilitatea României de a participa la rezolvarea problemelor în țările vecine, inclusiv în Moldova și Ucraina, unde, bineînțeles, are interese. Normalitatea în relațiile româno-ruse reprezintă respectarea reciprocă, recunoașterea legitimității intereselor celeilalte părți, dacă acestea se află în limitele permise de comunitatea internațională”, a spus Ion Iliescu.

„Sunteți președinte de onoare al Partidului Social Democrat, cel mai mare partid din România, care reprezintă interesele majorității românilor. Recent, însă, situația din interiorul PSD a lăsat mult de dorit. Cum vedeți viitorul acestui partid?”, a mai întrebat Morozov.

„Nu este un secret faptul că relațiile mele cu partidul s-au răcit în ultimii ani. Motivul este reprezentat de diferența de valori și principii. Din păcate, nici măcar partidul nu înțelege de ce România a mers în stânga după comunism, în loc să meargă la dreapta, ca și alte țări foste socialiste. În România, politica socială s-a stins, iar liberalismul economic adoptă forme cu adevărat extremiste”, a mai adăugat Iliescu.

La alegerile prezidențiale, Iliescu a cerut urna mobilă. Este pentru prima dată când fostul președinte nu a ajuns la secția de votare.

 

Sursa: TASS

VIDEO PROTVPLUS.RO
Cu Busu, despre vreme și vremuri

Busu: "Vine primăvara, prea timpuriu, părerea mea. Vremea a început să fie atât de bizară, în foarte multe locuri, nu neapărat în țara noastră."


11:42
Mama Antoniei, schimbări majore pentru 2020

Denise Iacobescu: "Lucrez la un capitol din viața mea. Mă mai vad căsătorită. Sper și cred în asta."


09:43
Roxana Vancea, totul despre viața de femeie măritată

Roxana Vancea: "M-a pus să-i fac o ciorbă de curcan. A spus că așa și-a dat seama că sunt bună de măritat."


15:31
Corina Chiriac, dedicată credinței

Corina Chiriac: "Am stat la cozi de trei ore, pentru a ajunge la Mormântul Sfânt. Am cântat pentru românii din Israel, cărora le este dor de casă."


15:47
Amalia Năstase s-a apucat de vlogging

Amalia Năstase: "Sunt foarte mulți oameni interesați să vadă ce fac eu. Așa că am făcut acest vlog, care merge destul de bine."


10:05
O viață dedicată copiilor nevoiași

V. Nicolae: "M-am apucat de voluntariat când aveam 20 de ani. Am cumpărat, din banii mei, o casă unde să le pot preda copiilor."


10:55
Nadine, despre dramele trăite din cauza viciilor

Nadine: "La 15 ani, am început să fumez și să beau alcool."


14:19
Dr. Mihail, despre importanța somnului

Dr. Mihail: "Dacă ne uităm pe telefon înainte de a ne culca, vom deruta creierul. Nu e bine să bei alcool seara. După un pahar de vin, somnul tău calitativ va fi mai prost."


15:50
Vorbește Lumea - 24 Ianuarie Promo

00:39
Gabriel Dorobanțu, o viață pe scenă

Gabriel Dorobanțu:"Locuiesc cu mama, că doar nu puteam să o las pe drum."


21:33