Guvernul vrea să modernizeze România pe banii arabilor. Aeroportul Otopeni și Portul Constanța, printre țintele lui Ciolacu
Guvernul caută bani la investitorii din Emiratele Arabe Unite ca să finanțeze proiecte de infrastructură pentru care fondurile europene sunt greu de accesat ori chiar indisponiile.
Oficialii speră că șeicii vor investi în aeroporturi și în portul Constanța, în ferme de cereale ori animale sau în energie regenerabilă. Concret, ar fi nevoie de câteva miliarde de euro. Dar, deocamdată, niciun contract nu a fost semnat.
Un meci de fotbal între două mari cluburi a spart gheața la întâlnirea între premierul Marcel Ciolacu și ministrul de Afaceri Economice din Abu Dhabi. Mimica si gesturile au ținut loc de cuvinte, la un moment dat.
Șeicii din Abu Dhabi nu sunt doar mari amatori de fotbal, ci și mari investitori ai lumii. Este și motivul pentru care Guvernul încearcă să obțină de la ei finanțare pentru mari proiecte de infrastructură. Prima pe listă: revitalizarea TAROM. Au fost discutate totodată și posibile investiții pentru aeroportul Otopeni și Portul Constanța.
Mihai Teodorescu, directorul Portului Constanța: ''Investiția ar fi minimă 1,2 miliarde de euro, iar investitorii fac parte dintr-un fond suveran''.
Deocamdată, niciun contract nu a fost semnat.
Dacă proiectele românești vor prezenta interes, arabii ar putea investi la noi în țară miliarde de euro. România nu este însă singura care concurează pentru banii arabilor. Pierdem enorm la capitolul infrastructură, pentru că nu avem conexiuni rapide către Vest, așa cum își doresc investitorii din Orientul Mijlociu.
Ca o comparație, străzile obișnuite din Abu Dhabi par autostrăzi pe lângă cele de la noi.
În domeniul energiei au fost pezentate două proiecte: un parc fotovoltaic plutitor, de peste 1 miliard de euro, și o fermă eoliană în largul mării.
Sebastian Burduja, ministrul Energiei: "Avem potențial și solar, și eolian foarte mare, pentru regiunea noastră, iar Marea Neagră e de 76 GW pe datele Băncii Mondiale".
Pe de altă parte, oficialii și-ar dori ca investitorii arabi, care au cea mai mare fermă de cereale din țară în județul Brăila, să facă fabrici, ca să exportăm produse finite, nu doar materie primă. Li s-a propus să investească într-o fabrică de lapte praf și în procesare de carne halal.
Datele pe 2023 arată schimburi comerciale modeste. Exporturile noastre în Emiratele Arabe Unite au trecut de 400 de milioane de euro, de aproape cinci ori mai mari decât importurile. Am trimis masiv cereale, dar și lemn tăiat, anvelope și încălțăminte. De la arabi am adus uleiuri din petrol, produse laminate și piese de mobilier.
Sursa: Pro TV
Etichete: romania, marcel ciolacu, guvernul româniei, portul constanta, emiratele arabe unite, Aeroportul Otopeni,
Dată publicare:
18-04-2024 19:17